GRoene Gordel: Tervuren – Kortenberg

Datum: di 14 mei 2019
Etappe 3: Tervuren kerk – Kortenberg station, 18 km
Topogids Groene Gordel, maart 2013
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.30 – 14.30
Weer: zonnig, koude oostenwind, 5-15°C
Stilte: 3/5

Zicht op het Leuvense

Van de beukenbossen van het Sauerland naar die van Tervuren 😉 Op de bus (317) naar Tervuren prijs ik me gelukkig dat ik niet met de trein naar Brussel hoef (brand in seincabine). Met hoge nood stap ik op de markt van Tervuren een geopende horecazaak binnen voor een sanitaire stop en koffie. Het is amper 10 uur en een klant zit al aan de duvel 😉

Vertrek aan de Warandepoort

Door de Warandepoort stap ik het gelijknamige park van Tervuren in en loop langs de vijvers en tussen de stoere beukenbomen. Die laatste staan hier in 2 kleuren wat langs de oevers een mooi plaatje oplevert. Er zijn nogal wat schoolklasjes onderweg in het park; het is dan ook een mooie zonnige dag, ook al is het in de schaduw amper 5°C.  Ik passeer achterlangs het Museum voor Midden-Afrika en verderop het Spaans Huis ofte de vroegere Gordaalbanmolen, nu een populaire horecazaak. Op het water is het een drukte van jewelste voor de vele watervogels.

Museum Midden-Afrika

Voorbij de vijvers van Vossem volg ik een smal, aantrekkelijk paadje langs de Voer (de naamgever van Tervuren). Ik loop vergeefs naar enig leven in het heldere water te speuren terwijl het zonlicht door de bomen gefilterd wordt. Verderop neem ik afscheid van de Voer en meteen ook van Streek-GR Dijleland die rechtsaf slaat; intussen ben ik door de opgebroken straten van Vossem gepasseerd. Volgens Fred had ik hier het knappe café In den Congo moeten bezoeken maar het ligt helaas niet op mijn weg en het is te vroeg voor een stop.

Langs de Voer naar Vossem

Een klimmende holle weg brengt me uit het Voerdal naar het plateau met akkers en weidse uitzichten, naar de volle zon ook en die doet deugd; er waait een stevige, koude noordooster hierboven. Ik steek de drukke Tervuursesteenweg over (N3) en loop uitgestrekt, glooiend akkerland in. Vanuit de bus daarstraks zag ik hier een haas lopen. Tijdens de oversteek van het uitgestrekte akkerland proberen de kieviten me van hun nestplaatsen weg te lokken. Ik bereik het gehuchtje Kooige en klim verder naar een woonwijk met eendere huizen aan het plaatsnaambord Moorsel. Een veldweg voert naar de rand van het Hogenbos en de Streek-GR volgt die bosrand een heel eind tot hij in de buurt van een watertoren afbuigt naar een gehucht. Verderop (in Vrebos) zijn er opnieuw wegwerkzaamheden maar ik bereik ongedeerd Buurtweg 3. Naar verluidt is dit de aloude weg Leuven-Tervuren zoals die door de hertogen van Brabant werd gebruikt. Van hierboven heb je in elk geval een prachtig hoogtezicht op het Leuvense.

Terwijl een leeuwerik kwiereliert – er zijn er dus ook nog een paar in Vlaanderen – zwelt het lawaai van de E40 verder aan. Een avontuurlijk paadje brengt me naar de brug over de snelweg. Wie daar beneden voorbij raast, heeft geen benul van de prachtige omgeving tussen Leuven en Brussel! Aan de overkant van de brug passeer ik een met hoge draad omgeven domein: de gesloten jeugdinstelling van Everberg, netjes aan het oog onttrokken door groene struiken. Er wordt naarstig gewerkt aan een nieuwe vleugel en net voorbij de bouwwerken duik ik een wat lugubere holle weg in: natuurgebied De Grubbe.

Holle weg door De Grubbe

Dit is de weg die vroeger door marktkramers, boeren en handelaars werd gebruikt op hun weg van Leuven naar Brussel. Beneden in het zonlicht zie je pas hoe steil de helling naar de E40 wel is. Langs de voet van de Kinderberg en de Kruisborrekapel kom ik op het verstilde dorpsplein van Everberg.

Kerk van Everberg

Het café is gesloten zodat ik een ommetje maak naar de Sint-Martinuskerk. Vanuit een zijkapel kan je even binnenkijken. Ook aan de kerk is geen café zodat ik terug naar de GR loop die via kleine buurtweggetjes naar het Biesthof loopt, een 17de eeuwse kasteelhoeve.

Biesthof in Everberg

Er tegenover trekt een opschrift British Store naast een typisch rode Britse telefooncel mijn aandacht. Eerst loop ik voorbij maar als ik dan de grote parking zie met een Londense taxi in Britse kleuren, keer ik op mijn stappen terug. Groot is mijn verbazing als ik een heuse supermarkt binnenstap. Het personeel is Engelstalig en keurig gekleed in typisch supermarktuniform; de producten zijn exclusief Brits! Ik voel me gelijk aan de overkant van het kanaal en dan vergeet ik nog de bookstore op de bovenverdieping. Met een verse hot pie (store’s own bakery) en een Yorkshire ale (the best!) zet ik me buiten in de ‘picknick area’; wat een tempel voor anglofielen! En je betaalt in euro!

Mijn dag kan niet meer stuk. Ik vervolg mijn weg door het nabijgelegen Plantsoenbos, opnieuw een beukenbos met flink wat hoogteverschillen en daal tenslotte af naar het sportcentrum van Kortenberg.

In het Plantsoenbos

De GR draait hier rechtsaf en loopt langs het sportcentrum naar het Park van de Abdij van Kortenberg (waarvan zelf niet veel overschiet). Het is wel aangenaam lopen langs de vijvers en nadien door een smalle buurtweg langs het park. Aan de Leuvensesteenweg (N2) passeer ik het Universitair Psychiatrisch Centrum en steek de drukke N2 over naar het nabijgelegen onbemande station.

Park van de Abdij van Kortenberg

De Groene Gordel loopt door de tunnel onder het station waar ik afsla naar perron 4 voor de trein naar Leuven. Er is geen kat te zien, enkel een drietal voorbijrazende treinen. Voortdurend wordt omgeroepen dat er door de brand in Brussel verstoord treinverkeer is. Net als ik begin te overwegen eventueel een bushalte op te zoeken, komt mijn trein stipt op tijd aangereden: oef! Ik ga bijzonder vroeg weer thuis zijn en geniet nu al na van een prachtige tocht met veel afwisseling en die nooit ging vervelen.

Mijn Track                        Mijn Foto-album

3 Reacties op “GRoene Gordel: Tervuren – Kortenberg

  1. Let me know when you are in the area again Guido and I’ll happily join you!

  2. A very familiar hunting ground for me Guido as I lived in Kortenberg for 17 years. Glad you enjoyed your pint and pastie at Stonemanor!

    • I had been waiting for your reaction, my dear Denzil 😀 Thought you might be a regular customer. So, now I’ve learned there’s also a tearoom. Won’t be long until I (we) return. Kind regards

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.