GRoene Gordel: Kortenberg – Eppegem

Datum: do 16 mei 2019
Etappe 4: Kortenberg station – Eppegem station, 16 km
Topogids Groene Gordel, maart 2013
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.30 – 14.10
Weer: zonnig, koude oostenwind, 16°C
Stilte: 4/5

Steenokkerzeel – Brussels-Zaventem

Daar sta ik dan 2 dagen later terug op het perron van Kortenberg. De treincrisis is opgelost, nu is het de beurt aan de luchthaven van Zaventem. Even voorbij Kortenberg en een boerderij van grondwitloof begint een lange, onverharde weg onder de aanvlieg- en startroute van Brussels-Zaventem. Het is er muisstil; geen vliegtuig zal er landen of opstijgen tot 13 uur wegens een vakbondsactie van de verkeersleiders. Terwijl ik bedenk dat alles in dit land lijkt stil te staan, geniet ik van de leeuweriken die mekaar nu eindelijk kunnen verstaan. Een fazant schreeuwt, een paard hinnikt, kortom, ik geniet van die oversteek naar het gehucht Lemmeken.

Het weer is vergelijkbaar met eergisteren, zon en koude wind, met witte wolkjes deze keer. Langs rustige wegels trek ik naar de drukke N21 (Haachtse Steenweg) om aan de overkant enkele mooie gebouwen te passeren en het Duistbos binnen te stappen.

 

In het Duistbos

Verborgen in het groen ligt ergens Kasteel de Ribaucourt waar o.a. Louis XV en Montgomery nog gelogeerd hebben. Ik passeer de Lellebeek, de Leibeek en de Barebeek en geniet honderduit van de rijke flora: fluitenkruid, paarse smeerwortel, boterbloem, dagkoekoeksbloem, daslook in bloei, look-zonder-look, gele dovenetel en de alom tegenwoordige ooievaarsbek. Dit is echt een prachtig stukje langs de beek. De oranjetipjes onderweg laten zich niet fotograferen.

Dit is puur genieten

De kerk van Perk

Met zicht op de kerk van Perk (!) kom ik terug in open terrein, merk tot mijn verrassing langs de Kampenhoutsesteenweg een koninginnenpage op die zich ook niet laat fotograferen en maak een ommetje langs de Hondenbergweg met zijn talrijke margrieten.

Deze eik verdient een plaatje

Een enorme eik trekt mijn aandacht op een mooie veldweg. Deze voert naar de Boektsestraat waar GR-Dijleland terug aansluiting vindt. Samen volgen we de bosrand om daarna het mooie Snijsselsbos te doorkruisen. Zoals steeds op een weekdag loop ik helemaal alleen op deze GR.

In het Snijsselsbos

Aan een bruggetje hou ik mijn picknick en volg nadien de Meulekensweg langs en over de Barebeek. Langs de prachtig gelegen lagere school (wat een speelmogelijkheden voor de kinderen!) bereik ik het centrum van Elewijt. Het mooie natuurstenen café onder de kerktoren blijkt open en ik word allervriendelijkst bediend op het zonnige terras. Een diep gedonder vult de hemel: de vergadering van de verkeersleiders is duidelijk voorbij 😉

Uitgerust en opgefrist zet ik mijn weg verder door Elewijt en via een lange dreef bereik ik het Steen ofte het Rubenskasteel. Hier woonde en werkte P.P.Rubens en ontving er gasten als Van Dyck, Jordaens en Teniers. Tiens, in het Snijsselsbos was er een Tenierswandeling!

Rubenskasteel

Aan de overkant van de Waversebaan volg ik de Steendreef tot aan de onderdoorgang van de E19, rijkelijk besmukt met graffiti. Intussen zit ik ook op GR 128. De laatste kilometers verlopen opnieuw door een stukje idyllische natuur langs de Zenne. De zogenaamde Sluistoren (gekend door elke treinreiziger) is alles wat rest van een vroegere watermolen. Terwijl een drietal reigers thermiek proberen te winnen, bereik ik de treinhalte van Eppegem.

Sluistoren aan de Zenne

Er is vrijwel onmiddellijk een trein zodat ik me moet haasten om a) de automaat te vinden en b) een treinticket te trekken. Net op tijd voor de boemel naar Mechelen. Twee verdere stoptreinen brengen me naar mijn vertrekstation; ondanks de relatieve nabijheid doe ik er toch weer 2 uur over om thuis te geraken. Deze eerste vlakke etappe was misschien net iets minder dan de vorige maar was van het groenste groen en zeker de moeite waard als stationswandeling.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Mijn Track                      Mijn Foto-album

8 Reacties op “GRoene Gordel: Kortenberg – Eppegem

  1. Gisteren ook gelopen, vond het een mooie afwisselende treinstapper.

  2. Je ziet dat er ook prachtige stukken zijn op deze wandelroute. Ik kijk ernaar uit om de rest van je verhaal te lezen

  3. Nothing quite beats looking at the wild flowers and butterflies along a sunny path in the spring sun!

  4. Beste Guido, ik kan je wandeltempo niet volgen, mooi met telkens een even mooi verslag. Hierbij stel ik mijn kandidatuur om ooit eens met je ook een etappe van een of andere GR te lopen.

    • Hey Mario, en ik kan even niet volgen met bloggen; de vorige 2 zijn niet klaar (foto’s) en die van vandaag staat te wachten. Wat die kandidatuur betreft, graag… kwestie van mekaar te contacteren. Momenteel loop ik vooral die Groene Gordel omdat ik hoopte op snellere transfers: dat blijkt toch relatief: vandaag 2 uur onderweg geweest van Eppegem om thuis te geraken (3 stoptreinen!)

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.