GR 571 Pont de Targnon – Ernonheid

Datum:  di 21 mei 2019
Etappe 9  Pont de Targnon – Ernonheid, 18 km;  606m ↑ &  399m ↓(Basecamp)
Topogids GRP 571 Tour des Vallées des Légendes: Amblève- Salm-Lienne (2019)
Wandeltijd: 11.00 – 15.30
Weer: somber, mistig, zwaarbewolkt, 13°C
Stilte: 4/5

Op weg naar Chession

Om op schema te blijven – maandelijks één keer Ardennen – stelde ik de volgende etappe voor op de vernieuwde GRP 571. Deelnemers zijn Georges wiens auto we parkeren aan de brug over de Amblève (Pont de Targnon), Luc die we onderweg opgepikt hebben in Angleur en mezelf wiens auto geparkeerd staat aan de oude school van Ernonheid. Het weer is maar zo zo: dikke mist op de E25, nevel boven de heuvels en voorts somber maar droog.

 

Al vrij vlug steken we de Lienne over en beginnen aan een lange klim door het bos. Normaal zouden we mooie uitzichten moeten krijgen op de vallei maar die kunnen we op onze buik schrijven. In een linkse bocht op open terrein zijn bomen gerooid, wellicht ook de boom met het GR-teken want we lopen 300 m verkeerd langs een weide die door everzwijnen is ondergeploegd.

Everzwijnen aan het werk

We keren terug en vinden de afslag: een smal poortje naar een steile weide die we naar boven doorkruisen. Het is puffen als we in het kleine dorpje Chession bovenkomen. Mijn overstrekte knie heeft het opnieuw hard te verduren en ik probeer ze zoveel mogelijk te ontlasten wat op dit terrein niet simpel is.

Van hier gaat het opnieuw naar beneden in het dal van de Ruisseau de Pouhon. Bij de verkeersweg passeren we een voormalige watermolen en volgen de beek stroomafwaarts op enige hoogte in het bos. Net voor de beek in de Amblève mondt, start de steile klim naar het dorpje Lorcé. Over korte afstand dient een hoogteverschil van 100 m overbrugd. Net vóór het dorp zouden we weer prachtige vergezichten op de Amblève-vallei moeten hebben, maar in plaats daarvan concentreren we ons op de kerktoren in de mist.

Lorcé

Aan de kerk is geen bankje te bespeuren zodat we onze boterhammetjes eten op een betonnen afsluiting. Onze natte ruggen koelen wel heel snel af. We doorkruisen het uitgestorven dorpje met zijn natuurstenen huizen en klimmen steil verder naar en door het gehucht Bierny.

In Bierny

Hier moet ergens de afslag zijn naar Nonceveux en Sedoz, de oude GR 571-route, nu verbindingstraject GR 15 maar we vinden geen aanduiding. Nog steeds klimmend maar nu veel minder steil bereiken we enkele hooggelegen huizen met fantastisch uitzicht op de dieper gelegen valleien. Terwijl we zo langzaam een hoogte van 400 m bereiken, zwelt het lawaai van de nabije snelweg aan. We passeren nog een pompstation van de mineraalwaterfabriek van Bru en steken dan via een verkeersweg de E25 over.

Aan de overkant volgen we deze even in zuidelijke richting vooraleer het bos in te draaien; onderweg valt de verscheidenheid aan wilde bermbloemen op en Georges leert ons enkele onbekende soorten kennen zoals kruipend zenegroen (dat eigenlijk blauw is) en salomonszegel (wit-geel). Hij ontdekt zelfs enkele uitgebloeide sleutelbloempjes. Op onze rechterkant opent zich nu een golvend landschap terwijl de hemel eindelijk iets lichter kleurt. We omronden een gehucht met de mooie naam Paradis en volgen landelijke weggetjes naar het Grand Bois de Berleur nabij Trou de Bousson. Intussen is GR 15 van rechts komen aansluiten zodat de bewegwijzering van kleur verandert (wit-rood i.p.v. geel-rood).

Nabij Paradis

Aan de overkant van de baan naar Werbomont (opgelet: hier wordt ontzettend hard gereden!) klimmen we over een vernieuwd stukje GR 15 door weide en bos naar ons einddoel. GR 15 slaat linksaf maar wij volgen opnieuw geel-rood tot in het dorpje Ernonheid waar we verwelkomd worden door een achttal woest blaffende maar verder onschuldige grote honden die gelukkig binnen hun omheining blijven. Het schoolgebouwtje is dichtbij.

Na de tocht halen we auto 2 op aan de Amblève en volgen die stroomafwaarts tot aan de parking bij de Ninglispo; het belendend café is open. Wij hebben er gelegenheid om onze dorst te lessen (onderweg op etappe 9 is er geen enkele winkel of café!) en na te praten over de etappe. Ons oordeel is opnieuw positief. Rest er nog één etappe van 20 km tot Comblain-au-Pont; liefst op een dag met zon 🙂

Mijn Track                                       Mijn Foto-album                                    Verslag Luc

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.