Saar-Hunsrücksteig: von Herrstein zur Reinhardtsmühle

Do 30 mei 2019
Etappe 14  Herrstein – Forellenhof, Reinhardtsmühle
Afstand: 14 km (301↑ HM & 386↓HM vlgs Garmin)
Wandeltijd: 10.30 – 14.30
Weer: wisselend bewolkt, 17°C
Stilte: 5/5
Website: http://www.saar-hunsrueck-steig.de
Groep: An, Georges, Liliane, Guido

Onze groep bij Schloss Wartenstein (Kirn)

Lang naar uitgekeken en dan is het toch zo ver: ons jaarlijks wandelweekend in Duitsland. Al enkele jaren vertrekken we vanuit een vaste verblijfplaats zodat we met een gewone dagrugzak kunnen wandelen. Dit jaar is dat Oberhausen bei Kirn waar we logeren in Landhaus Wartenstein. De kamers zijn er netjes en ruim, het eten (typische landkeuken) goed en betaalbaar. Er is een café en een “Biergarten”, enkel open bij zomerweer. We hebben daar zelfs één keer buiten gegeten in de schaduw van een grote notenboom, met fantastisch uitzicht op de Hahnenbachvallei. Het ontbijt is beperkt en er is geen winkel of bakker in de buurt zodat je best een lunchpakket (€5) bestelt. Belangrijk voor ons was de strategische ligging voor de tochten die we gaan doen.

We doen namelijk nog één tocht op de Saar-Hunsrücksteig en schakelen dan morgen over op de Soonwaldsteig om dan volgend jaar de Rijn te bereiken in Bingen. We zullen dan van Aken (Eifelsteig) via Trier en Pelm/Schengen tot aan de Rijn gestapt zijn.

Na het ontbijt vertrekken we op deze feestdag (tegelijk vaderdag in Duitsland) door het prachtige Hahnenbachtal naar de Reinhardtsmühle ofte hotel-restaurant Forellenhof om auto 1 te parkeren. Vervolgens rijden we naar het historische Herrstein waar we vorig jaar onze tocht beëindigden na misschien wel de zwaarste etappe tot dan toe.

Herrstein

We gaan eerst op zoek naar een bakker voor wat proviand voor onderweg en lopen dan door de middeleeuwse stadspoort het dorpje in. Even een kijkje bij de Zehntscheune waar we straks zeker iets zullen drinken en waar we even het toilet mogen gebruiken. Na de tocht zullen we het stadje met zijn 17de eeuwse vakwerkhuisjes nog verder bewonderen maar nu pikken we de groen-witte tekens van de Hunsrücksteig weer op en beklimmen samen met de paarse tekens van de Traumschleife Mittelalterpfad de steile trappen door het bos naar boven.

Boven het bos klimt het brede wandelpad verder door glooiende velden met talrijke veldbloemen, papavers en blauwe korenbloemen terwijl leeuweriken en krekels voor de nodige muziek zorgen. Het is licht bewolkt met af en toe wat zon als we Niederhosenbach, geboorteplaats van de mystieke Hildegard von Bingen links passeren en de mooie Hosenbachvallei volgen.

Zicht op de Idarkopf

Aan de Rabenkanzel (kwartsietrotsen) moet de Hosenberg (426m) beklommen worden en dan nemen we afscheid van het Mittelalterpfad om door graanvelden en bossen naar Sonnschied te klimmen. Het blijft genieten van de veld- en bosbloemen. Onderweg passeren we al groetend een koppel dat vanmorgen aan parking Forellenhof in omgekeerde richting vertrokken is en zich toen bekloeg over het gebrek aan openbaar vervoer in deze (afgelegen) streek.

In een wijde boog trekken we rond het dorp en missen even een afslag midden in het veld omdat er een plastic zak over de wegwijzer getrokken is. Terug op het goeie pad hebben we een fantastisch uitzicht op het Hosenbachtal en dalen dan door de weides af naar de Steinbach en vervolgens de Wildenbach. Het oeverpad volgend tussen de bomen, bereiken we tenslotte de Neumühle in het gehucht Rudolfshaus om van daar de Hahnenbach te volgen tot bij het eindpunt, zijnde de forellenvijvers van het gelijknamige hotel.

Het Forellenhof betreft een sjiek hotel waar de talrijke wandelaars met modderschoenen allervriendelijkst op het terras ontvangen worden; diensters in traditionele kledij dragen Kaffee und Kuchen, Hefeweizen en trockenen Riesling aan met de glimlach. Intussen schijnt ook het zonnetje en is het heerlijk toeven op het terras. Later in Herrstein struinen we nog door de middeleeuwse straatjes en verwennen onszelf nog een laatste keer op het buitenterras van de Zehntscheune. Een geslaagde eerste dag met een erg aantrekkelijk en afwisselend parcours; de sombere weersvoorspellingen van het begin van de week bleken onjuist.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wit bosvogeltje

Mijn Track                       Mijn Foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.