GRoene Gordel: Eppegem – Meise

Datum: ma 24 juni 2019
Etappe 5: Eppegem station – Plantentuin Meise, 14 km
Topogids Groene Gordel, maart 2013
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.20 – 12.30
Weer: zonnig, heet, 31°C
Stilte: 3/5 (vliegtuigen Zaventem)

Eén van de watermolens op de Maalbeek in Grimbergen

Op de drempel van de eerste hittegolf van het jaar – en het is pas juni – en na enkele dagen inactiviteit heb ik de wandelschoenen weer aangetrokken. De meindls heb ik intussen bij een vakman afgegeven in de hoop dat die er nog iets kan van maken. Met bus en trein (overstap in Herentals en Mechelen) ben ik aangekomen in Eppegem, een stopplaats waar de meeste treinen voorbijrazen.

Eppegem aan de Zenne

Even oriënteren want het station ligt net buiten het GR-traject. Op de brug over de Zenne geniet ik van het gekwaak van de kikkers en het zicht op de kerk van Eppegem, al is het wel oppassen geblazen voor elektrische fietsen op deze fietsostrade.

Volgens enkele infopanelen heeft ook Eppegem erg geleden in 1914. Ik loop parallel met de spoorweg door een zomers landschap van wei- en hooilanden richting Vilvoorde en vind de ochtendtemperatuur nog best aangenaam. Zelfs de stekebeesten blijven voorlopig achterwege al zijn er hier en daar nog slijkerige passages.

Verbrande Brug Vilvoorde

Ik bereik het industriegebied aan de Verbrande Brug, niet echt een omgeving om vrolijk van te worden en steek het Zeekanaal over om aan de overkant via ‘stille wegen’ achter de tuinen door een vrijwel kaarsrecht traject te volgen naar de wijk Veldkant (Grimbergen). Ik passeer de gelijknamige kapel en ontwaar aan de overkant van een wei een parel van een volkscafé waarvan ik hoop dat het open is.

 

Een baken voor de dorstige stapper

Jawel, ik heb geluk; de cafébaas heeft al wat jaren op de teller, het interieur is ooit gemoderniseerd maar de sfeer van vroeger is gebleven. Ideale plek om op krachten te komen. Enkele honderden meters verder ligt de Tommenmolen (16de eeuw), een oude watermolen uitgebaat als restaurant aan de Maalbeek.

Tommenmolen in Grimbergen

GR 12 heeft zich bij het parcours gevoegd en ik bevind me dus op bekende bodem. Het mooie oeverpad voert langs de Charleroyhoeve (1665) verder naar de Liermolen (17de eeuw), helaas gesloten, en buigt dan af naar de bedevaartskerk van Grimbergen (17de eeuwse abdijkerk).

Gebiologeerd door de Volkssterrenwacht Mira loop ik even verkeerd langs de drukke baan maar vind gauw mijn weg terug naar de historische abdijkerk.

Abdijkerk van Grimbergen en Volkssterrenwacht

Via de sportterreinen beland ik in het Prinsenpark bij het Prinsenkasteel (waterburcht 14de eeuw) en loop rond de kasteelvijver het mooie park uit.

Prinsenkasteel Grimbergen

Nu volgen enkele woonwijken waar GR 12 afscheid neemt van de Streek-GR om richting Brussel af te draaien. Ik passeer in een rustige omgeving langs een kasseiweggetje Hof ter Weerde (17de eeuw), het Spiegelhof (oudste vermelding 1433) en de ’s Gravenmolen (vermelding in 1220 maar vermoedelijk ouder); verderop ligt een sjieke taverne met dezelfde naam.

Historische ’s Gravenmolen

Intussen is het bloedheet geworden en als ik op een schaduwrijk plekje mijn waterfles wil bovenhalen, word ik gestoken en lastig gevallen door daasvliegen. Gelukkig is het niet ver meer tot de A12 die ik oversteek via een voetgangers- en fietsbrug.

Fietsbrug over de A12

Aan de overkant ligt de momentane ingang tot de Nationale Plantentuin van Meise (aan de hoofdingang wordt gewerkt) bij een tijdelijke bushalte. Ik hou de GR voor bekeken en krijg als lid van Natuurpunt een mooie korting aan de kassa.

Nationale Plantentuin Kasteel van Bouchout

In het schitterende arboretum met kathedralen van bomen maak ik een eerste foto van het Kasteel van Bouchout en draai dan af naar de Oranjerie voor mijn middagpicknick: mijn boterhammetjes bij een Oude Geuze Boon. Nooit betaalde ik meer voor een weliswaar hemels biertje (6,5€!)! Het zicht op de mooie parkvijver is inbegrepen. Na het eten zoek ik de Rozentuin op maar daar valt momenteel niks te rapen al is er een prachtig kader gecreëerd.

Toegang Rozentuin

In de koelte van een machtige sequoia, zomereiken, olmen en ceders bereik ik opnieuw het Kasteel van Bouchout. Er zijn werken aan de gang zodat ook het dakterras maar gedeeltelijk toegankelijk is; binnen valt er niks te zien; het uitzicht over het park is schitterend.

Zicht vanaf dakterras kasteel

Langs de parkwinkel loop ik verder naar het Plantenpaleis. De orchideeënweide heb ik niet gevonden. In het Plantenpaleis (reusachtige serres) breng je een bezoek aan de Tropentuin, de subtropische tuin, de schitterende watertuin, savanne- en woestijntuin: letterlijk adembenemend want de luchtvochtigheid is hier en daar even hoog als de temperatuur. Prachtige planten en méér dan de moeite waard.

 

 

Na een uur of twee zoek ik de bushalte weer op. De bus naar het Noordstation blijkt 15 minuten vertraging te hebben en doet er behoorlijk lang over om het station te bereiken. Mijn trein heeft 10′ vertraging en mijn bus in Herentals 5′ vertraging. Maar wel airco en dat voelt heerlijk na een bus- en treinrit in grote hitte.

Deze korte etappe is goed te doen met openbaar vervoer en valt prima te combineren met een bezoek aan de Nationale Plantentuin, net zoals de topogids Streek-GR Groene Gordel suggereert trouwens. Verder lopen zou bij dit weer geen optie geweest zijn.

Mijn Track                              Mijn Foto-album

2 Reacties op “GRoene Gordel: Eppegem – Meise

  1. Ik waardeerde het echt de wandeling langs de rivier tussen Verbrande Brug en Grimbergen. Goed idee om de Plantentuin van Meise te bezoeken, ik ben er nog nooit geweest …

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.