GRoene Gordel: Plantentuin – Mollem – Asse

Datum: di 9 juli 2019
Etappe 6: Plantentuin Meise – Station Asse, 16 km
Topogids Groene Gordel, maart 2013
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.05 – 14.45
Weer: wisselend bewolkt tot zonnig, 22°C
Stilte: 4/5

Terugblik op Mollem

Het is alweer een poos geleden dat ik de wandelschoenen aangetrokken heb. Er waren andere katten te geselen. Zo zit ik met een aanslepend en bijzonder pijnlijk probleem in de uitlaat dat ’s morgens nogal wat hygiënische onderhoudswerken vereist; kortom, ik geraakte niet weg. Vandaar dat ik vandaag pas om 11 uur aan de wandeling kan beginnen aan de bushalte (lijn 251) vóór de Nationale Plantentuin van Meise.

Plantentuin Meise

In de topogids wordt deze dagtochtsuggestie foutief aangegeven met 20,9 km! Het zijn er 12,9 zodat je probleemloos de tocht kunt verlengen tot het station van Asse (+4 km). Terwijl ik rond de Plantentuin heenloop, mag het jasje al vlug uit. Het was fris vanmorgen maar nu doet het zonnetje al flink zijn best. Na de groene villawijken waar weer veel eigendom met bordjes en draad dient beschermd te worden, passeer ik de historische Amelgemmolen en volg de licht klimmende Bosweg naar het kerkhof van Meise.

Amelgemmolen

Op een heuvel achter een B&B ligt verborgen tussen de bomen de Amelgemkapel, voormalig bedehuis van de Norbertijnermonniken die op de 2 abdijhoeves verderop verbleven: de Grote en de Kleine Amelgemhoeve. We zijn intussen in Bruegheliaans boerenlandschap beland, met af en toe zicht op de skyline van Brussel.

Amelgemkapel

Het opnieuw kunnen wandelen doet deugd en ik geniet op dit kasseiweggetje met volle teugen van het verrassend groene landschap:

Na een uurtje kom ik uit bij de kerk van Ossel. Het café ertegenover is open en oogt gezellig maar ik zit nu juist in mijn ritme. Verderop steek ik dus de Brusselsesteenweg over om opnieuw in golvend boerenlandschap te belanden. Een tractorweg voert me naar de GR-wandelpaal op de splitsing van GR 126: enkele kilometers bekend terrein voor mij. Links aan de einder worden de blinkende bollen van het atomium zichtbaar en de koepel van de basiliek van Koekelberg. Verrassend veel veldbloemen hier.

Samen met GR 126 loop ik door het glooiend groen en beklim de helling naar de Brusselsesteenweg waar aan de bushalte van Brussegem, GR 126 afscheid neemt en ik met GR 128 opnieuw linksaf sla richting Steenberg. Lichtjes verhoogd staat deze oriëntatietafel:

Je hebt hier een wijds uitzicht naar het noorden over het Scheldeland. Er moeten hier ook enkele ‘groene’ boeren wonen want langs de rand van de akkers is een wildebloemenstrook vrijgehouden en de voortuin van een boerderij is een heus bloementapijt vol bijen en vlinders:

Ik bereik nu gauw de beschermde dorpskern van Mollem. Letterlijk beschermd want er staat een autosluis waardoor het aan de classicistische Sint-Stefanuskerk (abdij van Affligem) erg rustig is.

Kerk van Mollem

Aan de overkant voert de Kouter naar de begraafplaats. Hier moet ik kiezen: de streek-GR buigt af langs het kerkhof, rechtdoor voert een betonweg (niet langer een steenslagweg) richting Asse. De hoger gelegen kerktoren van Asse is al van ver zichtbaar. Aan de spoorwegovergang kies ik links een zandweg langs het spoor tot aan de baan Asse-Brussegem. Daar rechtsaf onder (en niet boven) de spoorlijn tot het Gemeenteplein. Ik kom er via een doorgang door het Oud Gasthuis, sinds de 13de eeuw een ‘passantenhuis’.

Oud Gasthuis in Asse

In plaats van linksaf naar het station draai ik rechtsaf naar het centrum en loop even binnen in de gotische Sint-Martinuskerk.

Asse

Op het mooie marktplein stap ik op goed geluk af binnen in café Malpertuus en wordt er vriendelijk onthaald door de waard die niet geveinsde interesse toont in die wandelaar met rugzak. Zelf stapte hij ooit een stuk GR met ezels door de Ardèche-streek in Frankrijk. De Affligem van ’t vat smaakt voortreffelijk en als ik mijn trein (2/u naar Brussel-Noord) nog wil halen, zal ik me moeten reppen. Ik verkies de trein omdat de bussen vanaf het Gemeenteplein er eindeloos lang over doen om in Brussel te geraken.

Treinhalte Asse

Uiteindelijk een mooie tocht langs de stadrand, grotendeels over (half-) verharde paden maar verrassend groen, stil en eenzaam.

En de poep, vraagt u? Ze heeft het prima gehouden.

Mijn Track                      Mijn foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.