GR 12C Montcornet (F) – Monthermé (F)

Datum: ma 22 juli 2019
Traject: Montcornet – Monthermé 17,7 km; 477 HM ↑  562HM ↓
Topogids GR 12 Bruxelles – Wallonie, 2009
Wandeltijd: 9.45 – 15.30
Weer: zonnig, heet, 28°C
Stilte:  4/5 (Maasdal)

Zicht op Bogny a/d Maas

Na een luidruchtige nacht (verkeerslawaai) en een lekker ontbijt met kraakvers stokbrood checken we uit en rijdt An me naar Montcornet. Zij zelf zal vandaag een fietstocht maken door de Semoyvallei en terug naar de Maas.

Om kwart voor tien volg ik een pas gemaaid graspad dat van het dorp naar het bos leidt. De volgende 4 km bestaan uit aangename licht stijgende bospaden, erg eenzaam allemaal. De zon schijnt en vandaag zal een warme dag worden maar voorlopig loop ik door de relatieve koelte van het bos. Een paar visvijvers kondigen het dorpje Sécheval aan.

Sécheval

Met zicht op de kerk volgt GR 12C opnieuw een gemaaid graspad boven het dorp langs een weide. Ik kom uit bij een klein gehuchtje en volg een veldweg die naar het hoger gelegen woud loopt. Tijd genoeg om zoals altijd één voor één de pijntjes na te gaan en proberen te oordelen of ze ernstig zijn.

Graspad boven Sécheval

Kilometers lang volg ik het ene bospad na het andere, meestal licht stijgend, een enkele keer steil. Het valt me op hoe licht de bossen hier zijn; ik geniet van het spel van licht en schaduw en onderga weer de absolute eenzaamheid. De mix van loof- en dennenbomen die men bij ons nog nastreeft, is hier al bereikt.

Lichte bossen

Na een goeie 5 km ontdek ik bosbessen. Wonderlijk wat een energie je krijgt van een handvol blauwe bessen. Op de parking aan de D989 staan 4 auto’s en een moto maar geen mens te zien; waarschijnlijk zijn ze speciaal gekomen voor die bosbessen.

D989

Mijn bospad kruist de baan en duikt aan de overkant erg smal het bos in tot bij een helder beekje. Daarna gaat het oerend steil omhoog en puffend kom ik boven op een wat breder bospad. Bij het kruisen van een helling met hoogspanningsleidingen is het pad volledig overgroeid met manshoge varens. Ik wurm me er voorzichtig doorheen en beland aan de overkant in een rotsig decor; het is duidelijk dat ik hier de kam van de Maasvallei bereikt heb.

Met ketting beveiligd

Een steil stukje afdaling is gezekerd met een ketting en wanneer ik door een rotspassage gelopen ben, kom ik uit bij de splitsing van GR 12C en GR 12C’. De eerste volgt dezelfde helling tot in Monthermé, de tweede daalt steil af naar de Maas.

Voorzichtigheid is geboden bij deze technische afdaling; bij regenweer bijzonder gevaarlijk.

Een makkelijkere passage

Halverwege de afdaling kom ik uit bij het uitzichtspunt l’Ermitage waar een flinke ridder zijn zwaard heft met uitzicht op de kronkel van de Maas, de brug van Bogny, het monument van de 4 heemskinderen aan de overkant en de rotskam van de tegenover liggende helling. Een ideale plek voor mijn picknick. Er is een ruime parking en banken met een picknicktafel.

Waar de track afdaalt langsheen de afgrond staat nu een doorkruist GR-teken; het parcours maakt veiligheidshalve een omweg langs een woonwijk, minder spectaculair maar een stuk veiliger. Helemaal beneden in Bogny hoop ik een café te vinden maar er is enkel een frituur met buitenterras zodat ik dan maar de Maasbrug oversteek.

Deze diashow vereist JavaScript.

In Bogny sur Meuse

Aan de overkant sla ik bij een historisch gebouw (met overdekte markt) linksaf en beklim de trappen naar een hoger gelegen woonwijk.

Naast het laatste huis klimt het pad over leistenen rotsen die de warmte van de zon weerkaatsen en verdubbelen. Ik gebruik een klimtechniek die ik ook in Zwitserland toepaste: stap voor stap een beetje hoger, zonder op mijn adem te trappen. Op die manier bereik ik sneller dan gevreesd het monument van de 4 fils Aimon met het Ros Beiaard; op een bordje staat hun legende beschreven en op de plek van het monument bevond zich vroeger een burcht.

Ik geniet ten volle van het rondom uitzicht en daal fluks een houten trap af naar een soort uitgegraven plateau met feesttenten. Mij is niet meteen duidelijk of er opgebouwd of afgebroken wordt; feit is dat ik meteen achter het plateau weer steil omhoog moet. De grassen en kruiden zijn verschroeid door de zon en de droogte en niet zonder moeite passeer ik een eerste rotskam.

Op deze ‘sentier nature’ die klimt van rotspartij naar rotspartij is het niet makkelijk lopen. Mijn wandelstokken zijn eerder hinderlijk dan dat ze me helpen over de rotsblokken te klauteren. Af en toe stoppen om uit te hijgen en van het uitzicht te genieten is de boodschap. Mijn camel bag met water komt handig van pas en geraakt snel leeg. Opletten ook dat ik van vermoeidheid geen misstap zet; diep kan je niet vallen vanwege het struikgewas maar zonder ernstig letsel zou je er op dit terrein ook niet vanaf komen.

Enigszins opgelucht bereik ik een bospad en nu volgt een lange, vrij gemakkelijke afdaling langs de beboste flank van de Maasvallei. Zo traag ik daarnet vorderde, zo snel gaat het nu. In geen tijd sta ik beneden bij het bord van Monthermé, tot mijn verrassing verzusterd met Prüm (mijn tweede heimat).

Ik steek 2 bruggen van de Semoy over en speur vergeefs naar een aanduiding van GR 16 Sentier de la Semois die hier eindigt.

Monding van de Semoy

Verderop neem ik de promenade langs de Maas, probeer niet in de hondenpoep te trappen en bewonder de dikke forellen in het water. Moe maar tevreden met deze deels Alpijnse etappe schuif ik aan bij mijn vrouw en An op het terras van ons hotel. Het is mooi geweest. We maken ons klaar voor de terugreis.

Bezoek Hierges

Zoals afgesproken pauzeren we op de terugweg in het dorpje Hierges aan de grens. Het is een alleraardigst dorp met huizen in dezelfde stijl, een mooie hooggelegen kerk, een imposant fort boven het dorp en een prachtig dorpsplein. We vleien ons neer op het enige terrasje dat op een maandag open is, achter de fontein op de hoek van het plein. Het cafeetje wordt uitgebaat door 2 goedgeluimde dames die het ons helemaal naar onze zin maken.

Na de pauze rijden we door naar het razend drukke Dinant voor het avondeten en verder naar huis.

Einde van een heerlijk wandelweekend in de Franse Ardennen met een paar leuke extraatjes.

Mijn Track                         Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 12C Montcornet (F) – Monthermé (F)

  1. Wauw, wat een wandeling..mooie streek heb je daar bezocht Guido !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.