GR 5 Abdij van Herkenrode – Domein Bokrijk

Datum: do 1 augustus 2019
Tocht: Abdij van Herkenrode – Bokrijk, 14 km
Topo-gids GR 5 Deel Vlaanderen, 2017
Weer: wisselend bewolkt, 25°C
Wandeltijd: 12.00 – 16.30
Stilte: 4/5

Grote Platwijer

Indertijd koos ik in Kuringen voor de stadsvariant naar Hasselt omdat dat toen praktisch was. Tijd om ook eens de hoofdroute naar Bokrijk te wandelen.

Abdij van Herkenrode

Mijn wandelvrienden opgetrommeld en auto 1 geparkeerd in Domein Bokrijk (5€/dag) om met auto 2 naar de Abdij van Herkenrode te rijden. Omdat het middag is, gaan we eerst op het buitenterras van de abdij onze boterhammetjes eten bij iets fris.

De Demer in Kuringen

Als we langs de bloemenweiden naar Kuringen vertrekken, wisselt de zon af met de wolken. We passeren op de druk bereden fietspaden de GR-afslag naar Hasselt en de brug over de Demer. We blijven op voornamelijk geasfalteerde baantjes, steken het Albertkanaal over naar een rustige woonwijk en bereiken (half-verhard) de Grote Platwijer, één van de vele vijvers die De Wijers rijk is. We zien vooral zilverreigers en gewone reigers langs de oevers.

Brug over Albertkanaal

Verderop komen we opnieuw in een woonwijk bij de Paalsteen (historische grenssteen Hasselt). We steken een spoorweg over en volgen die een tijdje tot bij de huizen van Kiewit (in de verte zien we de Pukkelpopweide met 2 reusachtige tenten).

De Paalsteen

Aan de gevaarlijke oversteek van de N74 (viervaksbaan zonder zebrapad) trekken 2 monumenten voor gesneuvelde weerstanders onze aandacht. Achteraan de dreef draaien we rechtsaf en lopen naar de vijver van het Stedelijk Domein Kiewit.

Stedelijk Domein Kiewit

Achter de vijver heeft Natuurpunt een bezoekerscentrum ingericht met een café. Er heerst een gezellige drukte van families en grootouders die met hun kindjes de kinderboerderij bezoeken. Wij laten ons de frisse Gageleer smaken.

Uitgedroogde vijver

Het geheim van Kiewit

Vanaf hier bevalt het GR 5-traject ons heel wat beter. Slingerende, zacht lopende bospaden rond de Herkenrodevijvers; prachtig! Aan de wandelboom (Stadsvariant) lopen we de verkeerde kant uit richting spoorweg (je moet het maar doen!) en moeten op onze stappen terugkeren om langs een visvijver de parking van het Openluchtmuseum Bokrijk te bereiken.

Vooral het tweede gedeelte kon ons bekoren.

In Herkenrode (open tot 18.00) zijn we nog op tijd voor wat lekkers.

             Mijn Foto-album

 

 

3 Reacties op “GR 5 Abdij van Herkenrode – Domein Bokrijk

  1. Another fascinating account of an interesting walk. So many footsteps for me to follow… 👢 👢

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.