LAW 7 Gulpen – Schin-op-Geul

Datum: zo 4 aug 2019
Traject: Etappe 12  Gulpen – Schin-op-Geul = 6,5 km; ↑107HM
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Wandeltijd: 14.00 – 16.10
Weer: zonnig, 27°C
Stilte: 4/5

Vanop de Dolsberg bij Gulpen

Een mooie zondag in augustus: tijd om met een paar vrienden en mijn echtgenote de ontbrekende schakel in mijn Pelgrimspad LAW 7-2 te lopen. Het heeft wat logistiek denkwerk vereist want met zijn zessen passen we niet in één auto* en bovendien is het een wandeling in lijn. We hebben om half twee afgesproken in Gulpen, Zuid-Limburg, en brengen één auto naar Schin-op-Geul (om daarna met een derde terug te keren naar Gulpen). Intussen genieten de niet-chauffeurs van een bakje troost op één van de mooie terrasjes aan de Gulp.

* Arriva-bus 54 rijdt ook op zondag elk uur tussen Schin en Gulpen!

Rond 2 uur vertrekken we langs de Gulp naar het vertrekpunt en klimmen langs een mooi kerkje en een indrukwekkende herenhoeve Gulpen en het Gulpdal uit.

Hoeve De Burgh

Eens de kam over volgen we nog even de baan naar Wijlre in dalende lijn om dan links een lang steigend pad naar de Dolberg in te slaan. Het is warm op de flanken van de Dolberg (krijt) maar de uitzichten zijn prachtig: tot in Vaals (Drielandenpunt) en de kam die grenst aan de Voerstreek.

Paadjes vol wilde oregano

Afdaling Dolsberg

De top van de Dolsberg is bebost en brengt koelte samen met een lange afdaling die ons naar Kasteel Wijlre voert. We fronsen even de wenkbrauwen over de steile entreeprijs en zetten onze weg voort naar de achterkant van brouwerij Brandt, mooi gelegen aan het water. Vanaf nu lopen we via kantelpoortjes en weidepaden door het overstromingsgebied van de Geul.

We wandelen tussen de schapen en indrukwekkende grote grazers en vinden koelte onder reuzegrote knotwilgen bij de Geul. Dit historische Kerkpad is heel erg mooi.

Watermolen van Wijlre

Aan de overkant van het dal volgen we een smal paadje links tussen de steile wand van de Keutenberg en rechts de meanderende Geul. Een pancarte informeert over hoe de bewoners van de Keutenberg hier vroeger naar beneden kwamen voor hun drinkwater en de was en de plas en hoe de inwoners van Wijlre in de mergelgrotten kwamen schuilen op het eind van de oorlog.

In de schaduw van het gebladerte passeren we een camping en komen tot op de aanlooproute naar de Keutenberg. Hier trok ik ooit het voorwiel van mijn fiets de lucht in zodat ik op beide voeten stond: steil stukje fietsroute is dat!

Het duurt nu niet meer lang of we staan in de straten van Schin-op-Geul. Het oergezellige Eetcafé A ge Pannes  wordt onze pleisterplaats tot het avond wordt. Er valt heel wat bij te praten en iedereen is het erover eens dat dit een heel mooie wandeling was. Zuid-Limburg op zijn best. Voor mij was dit het sluitstuk van mijn Pelgrimspad.

Etappe van Schin naar Maastricht               Etappe van Nuth naar Gulpen

Mijn Track                               Mijn Album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.