GR 126 Namur – Godinne

Datum: wo 21 augustus 2019
Traject: A.J. de Namur – Gare de Godinne, 25 km, (613 ↑ en 609 ↓)
Topogids GR 126 Brussegem – Membre-sur-Semois 2015
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.00 – 15.35
Weer: zonnig, 23°C
Stilte:  3/5

Uitzicht op Godinne vanaf Les 7 Meuses

Voilà, goed geslapen, uitvoerig ontbeten, uitgecheckt met een koffie van het huis en met een bang hart klaar voor de start. De laatste nevelslierten trekken op boven de Maas en het belooft weer een zeer aangename en zonnige dag te worden.

Door pijnlijke perikelen (zie eerdere verslagen) kon ik de voorbije zomer mijn wandel- en fietsplannen niet echt verwezenlijken. Deze tweedaagse lag samen met 2 andere op GR 5A al maanden op de plank, om van mijn geplande vierdaagse op het Pieterpad nog te zwijgen. Met de herfst en dus het jachtseizoen in Wallonië in aantocht, kreeg deze tweedaagse aan de Maas de voorkeur. Opnieuw aan de Maas dus. Niet slecht, vind ik: te voet van Mariekerke aan de Schelde tot Namen aan de Maas! Vandaag gaan we verder.

Van bij de eerste stappen luister ik aandachtig naar de pijntjes in mijn lichaam. Voor de steile beklimming van de Maasvallei kies ik voor de korte pijn: in één ruk tot boven, traag en bedachtzaam bij elke stap. Het lukt. Aan ‘Le Milieu du Monde’ (N954) kies ik niet voor de verbinding naar het station maar sla linksaf het pad in naar het hoofdtraject.

Terwijl ik rustige bos-, asfalt- en veldwegen volg, laat de pijn van gisteren zich op de achtergrond nog voelen waardoor ik het tempo bewust lager hou. Zeker als ik in één van de vele rustige gehuchtjes aan een erg lange klim begin.

Beton wordt aardeweg en brengt me voorbij de eenzame Ferme de  l’Aquisse tot in een mooi bos met midden erin een bankje. Tijd voor de eerste picknick. Rustbanken zijn namelijk een rariteit op GR 126.

Als ik wat verder het bos uitloop, moet ik de drukke N954 opnieuw oversteken en beland in het gehucht Haute-Charlerie. Een rustige veldweg leidt naar de eerste huizen van La Charlerie. Verderop opnieuw een stukje langs die gevaarlijke N954 om dan af te buigen naar het centrum van Bois-de-Villers. De naam verwijst naar de monniken van Villers-la-Ville. Volgens de topogids zouden hier allerlei voorzieningen zijn maar behalve een bakkerij-patisserie zie ik alleen maar heel veel auto’s op het verlaten dorpsplein.

De GR kronkelt een beetje langs de achtertuinen van het dorp tot bij een kapel (Notre-Dame de la Délivrance) en een bordje dat de fietser/wandelaar ‘courage’ wenst met zijn/haar doortocht van La Sibérie. Vandaag valt het op deze hoogvlakte best mee maar ik kan me voorstellen hoe moet zijn in de winter, als de wind vrij spel heeft. Een kaarsrecht betonbaantje doorkruist het plateau tot aan het bos aan de einder.

Die einder moet je letterlijk nemen want je loopt langs de weliswaar beboste afgrond van de inzinking van Profondeville dat zijn naam van hieruit dus niet gestolen heeft. De GR daalt tussen de dennen naar het Point de Vue de la Sibérie en zoals zo vaak is het spektakel helemaal voor mij alleen. Tijd voor foto’s en een banaan. Zelfs een snoepje kan er vanaf. En o wonder, de pijn in mijn been is compleet verdwenen!!

Gelukkig maar want op de technische afdaling die nu volgt, heb ik de kracht van beide benen nodig. Het smalle pad bereikt enkele tientallen meters lager een breder horizontaal pad dat op halve hoogte een brede bocht beschrijft rond Profondeville: prachtig! Aanvankelijk loopt het pad tussen de rotswand rechts en de begroeide afgrond links, soms in de rotsen uitgehouwen; verderop loop je door een vroegere weide en langs een heuse almweide met paarden. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Dit is de ware GR-ervaring waar ik al 2 dagen naar op zoek ben. Tussendoor heb je zicht op de Maasvallei en de enorme steengroeve tegenover Profondeville.

 

Vlak vóór de steile en technische afdaling naar de Maasboorden in Burnot passeer je nog een fantastisch point de vue, nu met de Maas vlak onder je en met zicht op de sluis van Rivière.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Beneden passeer ik op het oeverpad diezelfde sluis en ben op zoek naar horeca of een rustbank. Horeca is er geen en de enige bank staat pal in de hete zon.

Hoopvol volg ik de GR naar de N92 (Namen-Dinant) en steek over naar het kerkje van Rivière.

IJdele hoop: het steile pad komt uit op een nog steilere straat die overgaat in een steile straat die … Hoog boven het dorp vind ik een rustbank bij een kruispunt, in de schaduw: tijd voor de picknick!

Na de picknick zet ik mijn beklimming verder: opnieuw een bordje dat ‘courage’ wenst aan de bezoeker van het hooggelegen uitzichtpunt: Les sept Meuses. Er moet op anderhalve kilometer 158 m hoogteverschil overwonnen worden. Ik word enkel voorbijgestoken door een paar auto’s met weinig begrip voor die zwoegende wandelaar met rugzak. Later zal ik ze geparkeerd zien staan aan de brasserie Les 7 Meuses. Eer het zover is, heb ik net als gisteren een leuke ontmoeting: Rik uit Antwerpen staat zwetend in zijn pak te wachten op thermiek om zich met zijn parapente in de diepte te storten. Het uitzicht vanop het houten startplatform is fenomenaal. Zeker geen 7 Meuses, zelfs niet met veel fantasie maar je kunt de rookpluimen van de koeltorens van Chooz in Frankrijk zien!

Point de vue Les 7 Meuses

Rik is klaar voor de sprong – de wind niet

We wensen mekaar het beste en ik loop nog even op gelijke hoogte langs de radiotoren en de brasserie (geen uitnodigende ingang; wellicht een schitterend terras) om dan de geleidelijke en technisch makkelijke afdaling in te zetten naar Rouillon. Of de sandaaltjes en gympjes van de tegenliggers erg praktisch zijn op deze ondergrond, durf ik te betwijfelen. Ikzelf mis de vibramzolen van mijn Meindls (in reparatie) en heb het bij momenten moeilijk gehad op de soepele zolen van mijn Merrells. Enfin, ze doen maar.

Château de Rouillon

Beneden passeer ik het kasteel van Rouillon, neem afscheid van GRP 125 en duik naar de Maaspromenade. De enige horecazaak aan de brug is uiteraard gesloten. Vanop de brug heb ik een mooi uitzicht op de rotsen van daarnet.

Aan de overkant volg ik het pad tussen de camping en de rivier. Verbazend veel visjes in het warme oeverwater. Zo nader ik het kasteel en de kerk van Godinne langs de Maasoever. Een poortje geeft toegang tot beide en leidt naar de enige hoofdstraat van Godinne. Ik kijk even binnen in La Vieille Ferme, cultuurcentrum van het dorp, en vervolg mijn weg naar het station van Godinne.

Godinne

De GR loopt onder de sporen door maar voor perron 1 richting Namen steek je gewoon de baan over. Mijn comfortabel treinstel naar Namen komt kort na aankomst al aangereden en ik geniet dorstig van de mooie treinrit langs de Maas. In Namen heb ik tijd om wat drank te kopen en in een bomvolle intercity gaat het dan naar Brussel-Noord. Tijd voor een koffie en uiteraard komt de trein naar de Kempen met flink wat vertraging. De Engelstalige Afrikanen die naar Turnhout willen, hebben dikke pech. De trein rijdt maar tot Tielen en dat wordt enkel in het Frans en in gebrekkig Nederlands meegedeeld. Dat ze in Herentals op een bus van de Lijn moeten overstappen, hebben ze dus niet begrepen. Maar hey, ik ben moe en kan niet de wereld redden… What a day!!!

Mijn Track                              Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 126 Namur – Godinne

  1. Ik zie op uw blog dat ge ook bezig zijt op het Oosterscheldepad SP15. Ik ben ondertussen gevorderd tot bij de zandkreekdam. Eventjes opletten in Wolphaartsdijk: de zeer mooie beboomde grasdijk (400 m lang en totaal onverhard, wat een uitzondering!!) tussen Oude Kade en Noorddijk was 23 aug. volledig afgesloten aan beide kanten: ketting, hangslot en ijzeren hek. Ik ben daar over geklommen, maar dat kon ik mijn vrouw niet aandoen, dus: kleine omweg via het dorp. Er zouden schapen grazen, maar: geen schapen gezien…

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.