GRoene Gordel: Gaasbeek – Halle

Datum: di 17 september 2019
Etappe 9: Gaasbeek – Halle: 17 km
Topogids Groene Gordel,
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.25 – 15.00
Weer: wisselend bewolkt, 19°C
Stilte: 4/5

Afsluitende etappe

Kasteel van Gaasbeek

Zo, na een deugddoende strandvakantie in de Algarve waar het te warm was om te wandelen, gaan we er weer tegenaan. De hemel boven Gaasbeek hangt vol wolken, de lucht is septemberfris en de afgevallen bladeren van de populieren ruiken naar vroege herfst. Bus 142 heeft me vanuit Brussel-Zuid netjes in het dorpscentrum gedropt. Ik loop door een rustig straatje langs het historische Baljuwhuis dat helemaal verborgen blijft achter het gebladerte en sla het paadje in naar het Kasteel van Gaasbeek. Samen met GR 512 loop ik onderlangs de grote vijver van het kasteel en beklim een eerste helling langs het kasteelpark. Weids uitzicht op het Pajottenland.

Boven buigt het pad af naar het schilderachtige Sint-Laureins-Berchem en vervolgt langs oude kerk- en veldwegels naar de kerk van Oudenaken.

Rechts van een beekje (helaas weer een open riool) gaat het langs enkele klappoortjes door de wei verder. Rustige gehuchtjes wisselen af met veldwegels in het heuvelende landschap. Stilte overheerst. Uiteindelijk daal ik af in de Zuunbeekvallei en passeer de grote vijver van Sint-Pieters-Leeuw.

Zuunbeekvallei

Een laatste klim door de wei brengt me tot bij de kerk. De torenklok slaat twaalf en ik loop de vertrouwde taverne Marina binnen. Goed getimed. Er mag vandaag gefeest worden – ik voltooi immers de Groene Gordel rond Brussel – en ik bestel een vegetarische imam en een eerste Mythos. Omdat de traditionele Griekse schotels hier vers gemaakt worden, zit ik hier toch al gauw een dik uur vooraleer ik de rugzak weer omgord.

Kasteel Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

De enorme Rozentuin van het kasteel Coloma laat ik vandaag links liggen. Ik vermoed zo maar dat dit niet het beste seizoen is. Ik verlaat het mooie kasteelpark met zijn brede oprijlanen en loop langs aangename woonstraatjes de dorpskern van Leeuw uit om te klimmen naar de 300 m hoge zendmast die de streek zo domineert.

Anders dan GR 512 volgt de streek-GR een aangenaam traject door de maïsvelden om even verder uit te komen in het gehucht Mekingen. Staminet De oude Smis van Mekingen is helaas gesloten. Ik had mijn zinnen op een geuze gezet of tenminste een koffie.

Niet (lang) getreurd, ik daal nu af in de weidse Zennevallei met zichten op o.a. het Hallerbos aan de verre overkant. Terwijl ik op de afsplitsing van GR 512 mijn zweet sta af te deppen en een flinke teug water drink, maak ik me de bedenking dat ik deze streek-GR probleemloos direct opnieuw zou kunnen lopen, evt. in omgekeerde richting. Dat pleit toch écht voor de pracht ervan.

Intussen ben ik in de eerste wijken van Halle aangekomen. Voorbij de jeugdhuizen van chiro en scouts kom ik bij de N6 en nog lager bij het kanaal Brussel-Charleroi. Terwijl je het station al ziet liggen aan de overkant, buigt het streekpad af naar de binnenstad om de Zenne over te steken en uit te komen op de Grote Markt bij de hooggotische O.L.Vrouwebasiliek.

De lichtovergoten kerk lokt heel wat bedevaarders, dus loop ik toch even binnen. Schroomvallig verken ik ook het koor achter het hoofdaltaar want er zijn nogal wat vrome mensen aan het bidden. Dan gaat de GR om de kerk heen langs het voormalige Jesuïtencollege; een standbeeld van een streng orerende Cardijn siert het plein. Weer op de markt blijkt het 17de eeuwse stadhuis in de steigers te staan.

Tenslotte volgt de GR een paar aangename winkelstraten naar de brug over de Zenne en het kanaal om uit te komen op het ruime en wat septische stationsplein, meteen ook het startpunt van de GR.

Het moet gezegd, Halle lijkt me een mooie stad met gezellige winkelstraten, pleintjes en terrassen. Ik kom zeker wel eens terug. Dat ik om het uur een directe treinverbinding naar huis heb, is daar niet vreemd aan. Het was aangenaam toeven op de Steek-GR Groene Gordel. Warm aanbevolen.

Mijn Track                        Mijn Foto-album

4 Reacties op “GRoene Gordel: Gaasbeek – Halle

  1. Dit doet me watertanden. Een jaar of 10 terug heb ik Voettocht in Pajottenland gestapt en dat smaakt naar meer!

  2. Ik ook, ik vond het echt leuk om door deze Groene Gordel te wandelen … nog een keer te doen, inderdaad

  3. Ja, dat is echt een aanrader !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.