GR 5A N Houtave – Oostende

Datum: do 3 okt 2019
Traject: Etappe 10 Houtave – Oostende: 22,6 km
Topogids GR 5A Wandelronde van Vlaanderen 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.15 – 16.00
Weer: wisselend bewolkt, 12-14°C
Stilte:  3/5

Eindelijk zicht op zee

Langer wachten op een gouden herfst heeft geen zin. Twee dagen op voorhand JH en belbus geboekt met één oog op het weerbericht dat wisselvallig weer voorspelt. Nu we eindelijk een nieuwe Vlaamse regering hebben, zal ik wel met een gerust hart kunnen vertrekken ;-).

Opstaan om 5.45 voor de trein van 6.41. Aankomst in Oostende om 8.51. Vertrek kusttram naar Wenduine Konijnenpad om 9.11. Duinpad volgen (200 m) naar halte Nieuwmunster Lekkerbek voor belbus 36, beloofd voor 10.05 maar ze staat al klaar en zet me iets na 10 uur af aan halte Houtave, Oosternieuwweg (dank Raymond voor de planning). De lucht is fris, er staat een flauw zonnetje en er hangen dreigende wolken aan de noordelijke hemel.

Mooi weer in de polder

Ik moet eerst een laatste breed stuk polder overbruggen. Het is eigenlijk best aangenaam stappen over kleine landbouwwegen en een lang stuk veldweg langs de gemaaide akkers. Fazantenhanen vechten een robbertje terwijl Wenduine en Blankenberge afwisselend liggen te blinken in het zonlicht. De koers is richting 2 bakstenen watertorens die als bakens tegen de duinbossen aan de einder liggen.

Na zo’n anderhalf uur stappen kom ik aan bij de bushalte van daarstraks en loop de Duinbossen van De Haan in. Er slingert een geasfalteerd pad voor voetgangers doorheen de grillig gevormde bomen. Het geluid van de nabije N34 is nooit veraf maar daarboven meen ik het geluid van de golven te horen. Of is dat inbeelding. De wandelaar onderweg vanuit Antwerpen naar de Noordzee blijft wel nog even op zijn honger zitten en krijgt vooralsnog de zee niet te zien. De échte honger laat zich voelen en op een bankje bij een hoge duin eet ik mijn meegebrachte boterhammetjes.

In De Haan verlaat ik de Duinbossen en stuur het eerste koffiehuis aan dat ik tegenkom: ’t Kaffeetje. Ik betaal er een slordige €3,80 voor een koffie. Een ongevraagd gebakje moet die prijs compenseren. De hautaine patron zou ik een andere job aanraden. Na de koffie is de hemel betrokken en ik hoop dat het droog blijft. Even voorbij De Haan (waar je niet veel van te zien krijgt) loop ik opnieuw De Duinbossen in. Het gaat flink op en af tot ik het bos verlaat in Vosseslag.

Voetgangersbrug Vosseslag

Via een lange voetgangersbrug steek ik de N34 over en de sporen van de Kusttram. Rechts beneden staat een beeld van een strandjutter. En dan krijg ik voor het eerst de zee te zien! In eerste instantie herken ik in dat grijs niet onmiddellijk de Noordzee; ik ben nog op blauw ingesteld maar een halve seconde later weet ik het weer. ’t Zeetje.

Ik steek het brede stand over – het is ebbe – tot bij de waterlijn en geniet van het knersen van de schelpjes onder mijn wandelschoenen. Héél in de verte is de skyline van Oostende al te zien en ver op zee de molens van een windpark. Het breken van de golven, het gekrijs van de meeuwen en het gepiep van de scholeksters, de stevige zeebries toveren onwillekeurig een inwendige glimlach op mijn gezicht; wie weet ook wel een uitwendige.

Bij deze frisse temperaturen schrikt het naaktstrand van Bredene me niet af zodat ik de omweg naar de Koninklijke Baan links laat liggen en over het strand verder stap. De vloed heeft metershoog aan de duinen gevreten en het is dan ook een permanente opgave voor de provincie om afgevoerd zand bij te spuiten.

Ik verlaat nu het strand en loop een stukje door de duinen tot bij surfclub Twins en een strandpaviljoen. Het paviljoen is open en met zicht op zee geniet ik van een Brugse Zot terwijl surfers in het koude water wachten op de ideale golven.

Dan volg ik lange tijd een verhard dijkpad dat ik ook moet delen met fietsers. Dicht bij de oostelijke strekdam van Oostende lijkt een andere surfclub meer succes te hebben met de hoge golven. Nabij Fort Napoleon (1811) buigt de GR linksaf naar de vuurtoren (65 m) van Oostende. Door uitbreidingswerken aan de havengeul is er een tijdelijke omleiding voorzien; ik oriënteer me gewoon op enkele oorlogsbunkers en richt me naar de veerdienst aan de overkant van de sluizen.

Fort Napoleon

Het is nooit lang wachten op het pontje. Oostende ligt aan de overkant te blinken in een waterzonnetje en de boten in de haven ogen bepaald indrukwekkend vanop de waterlijn. Een enorme buis voor een windmolen op zee ligt klaar voor vertrek. Alle passagiers, vooral fietsers, lijken in opperbeste stemming. Aan de Visserskaai neem ik voorlopig afscheid van de GR en trek het centrum in op zoek naar jeugdherberg De Ploate, net achter de zeedijk.

Skyline van Oostende

In de jeugdherberg word ik vriendelijk ontvangen in een lichte foyer met salonnetjes en een bar. Mijn kamertje is een vierpersoonskamer op de vierde verdieping (goede lift) met 2 etagebedden, een douche en WC en afsluitbare lockers. Mijn kamergenoot een sympathieke jonge Belg met Marokkaanse roots. We maken kennis in gebroken Nederlands, vloeiend Engels en uiteindelijk toch in ’t Frans. In het restaurant op de benedenverdieping deel ik een eenvoudig maar prima avondmenu met enkele grote groepen gedisciplineerde scholieren.

Na de maaltijd wordt mijn boeiend gesprek met mijn islamitische kamergenoot – wat een open geest! – onderbroken door een wat oudere man met een verbazingwekkende kennis van het Oude Testament, de Tora en de Koran. Hij blijkt bovendien beslagen in het Hebreeuws, oud en nieuw, en zelfs enkele dode talen. Mijn kamergenoot is goed op de hoogte van de Koran en zeer nieuwsgierig naar de raakpunten in de andere godsdiensten. De Davids, Abrahams, Lots en Isaaks vliegen me om de oren. Tot hij me wat geschriften laat zien – ik ken die druk ergens van en die kleuren ook – en me complete bijbelpassages begint voor te lezen: een Getuige van Jehova op missie! Ik neem afscheid en ga slapen.

 

Mijn Track                             Mijn Album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.