GR 5A N Oostende – Nieuwpoort

Datum: vr 4 oktober 2019
Traject: Etappe 11  Oostende – Nieuwpoort Ganzepoot: 24 km
Topogids GR 5A Wandelronde van Vlaanderen 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 8.35 – 14.15
Weer: zwaar bewolkt, zuidwesterstorm, 15°C
Stilte:  3/5

Kunst aan Zee

Prima geslapen in JH de Ploate in Oostende en genoten van een rijkelijk ontbijt. Mijn kamergenoot sliep nog toen ik de deur achter me dichttrok en uitcheckte. De straten van Oostende zijn nat, het is grijs en betrokken op de Visserskaai. Ik loop even binnen in de vismijn en kijk bewonderend naar de uitgestalde vangst van de nacht. Veel ‘mooie meid’, zo lijkt wel.

Maria-Hendrikapark

GR 5A voert me langs het vroegere opleidingsschip De Mercator naar het Maria-Hendrikapark. De stevige wind maakt we wat beducht voor vallende takken en door het dichte gebladerte is er weinig licht. In het park met zijn mooie vijvers raak ik ook een paar keer het spoor bijster maar uiteindelijk kom ik er via een spekglad vlonderpad heelhuids weer uit.

Koninklijke Stallen

De Koninginnelaan brengt me majestatisch langs de Koninklijke Stallen (ik dacht eerst aan een houten Noorse kerk) naar de Koninklijke Gaanderijen op de zeedijk. Daar staat een flinke zuidwester zodat ik moeite heb om mijn fototoestel stil genoeg te houden voor een foto van Leopold II, de koning die Oostende groot gemaakt heeft met zijn geroofde fortuin. Oostendenaar James Ensor stak in zijn schilderijen de draak met het mondaine leventje van de nouveaux riches.

Nu loop ik vechtend tegen de wind langs de Wellingtonrenbaan en een betonnen lint van appartementsblokken langs Mariakerke.

Grijzende spaarcenten turen naar de immerjonge golven van de wulpse Noordzee

Op zee trotseert een enkele garnalenboot de woeste golven en de weinige stappers worden gratis gezandstraald. Sterke mannen zijn bezig met de afbraak van de strandhuisjes: geen sinecure met die slagwind. Toch heb ik weer die inwendige smile op de lippen… Op het einde van het betonnen lint, bij tramhalte Ravelingen, ga ik linksaf en daal af naar de kerk O.L.V. ter Duinen. Het kerkje ligt beschut achter de duinen en is ongemeen stemmig; een ideale plek om tot rust te komen, te mediteren, te bidden. Buiten ligt het graf van voornoemde Baron James Ensor.

Nog steeds achter de duinen, beschut tegen de wind, volg ik het wandelpad naar Raversijde. In taverne De Graaf van Vlaanderen, bij Tuur en de Roste, zet ik na 2 uur stappen de rugzak neer en geniet van een lekkere koffie. Parallel met de luchthaven van Oostende volg ik verder de Duinenstraat tot aan een mooie kapel waar men een lelijke kledingcontainer pal naast geplant heeft: foei!

Provinciaal Domein Raversijde

Ik buig nu af in het Provinciedomein Raversijde en loop door het groene landschap van water, rietlandschappen en hooilanden. De zwaarte van de rugzak bepaalt opnieuw het ritme van mijn stappen. Her en der staan kunstwerken en infopanelen met een boodschap van vrede. Onderwijl herinneren de silhouetten van bunkers en kanonnen op de duinkam aan de Atlantikwall en Wereldoorlog II. Net voorbij het Museum Atlantikwall word ik meermaals gevraagd door buitenlanders die met de tram gekomen zijn waar het museum precies ligt.

Het GR-pad passeert opnieuw een bunker uit WOII, volgt een beschut woonlaantje achter de duinen en beklimt dan een duinpad dat beneden uitgeeft op de zeedijk (en de tramhalte) en grenst aan het domein Raversijde. De witrode tekens blijven echter boven op de duintop een betonnen dienstweg volgen met zicht op de woeste zee rechts en wat de grootste camping van de Belgische kust moet zijn links.

Het pad voert rechtstreeks naar de betonblokken van Middelkerke-Bad maar i.p.v. over de dijk word je achterlangs door het park en de achterliggende duinstruwelen gestuurd over een netjes aangelegd wandelpad dat de lelijkheid van de betonnen dozen moet compenseren. Intussen vallen de eerste regendruppels van de dag. Niet voldoende om een regenjas aan te trekken.

Met zicht op de appartementsblokken van Westende buigt GR 5A scherp linksaf naar het hinterland. De uitkijktoren in de Warandeduinen laat ik rechts liggen bij dit stormweer en met de wind in de rug – helaas geen geopende horeca hier – steek ik de voorrangsweg naar Westende over en loop de weidse polder in.

Gedurende enkele kilometers volg ik het asfaltlint doorheen nat weide- en gerooid akkerland, passeer een enkele afgelegen boerderij en vind eindelijk een beschutte rustbank nabij een kruispunt met wat huizen om mijn boterhammetjes te eten.

Ik trek na de picknick de stramme spieren weer op gang om vast te stellen dat de horecazaak aan de Rattevallebrug gesloten is. De GR volgt het kanaal Plassendale-Nieuwpoort naar rechts op een ongelijk graspad onder de wild ruisende populieren. Het ruikt naar herfst en er staat zelfs golfslag op dit smalle kanaal. Rechts in de verte trekt een enorm bunkercomplex de aandacht. Was nog in het nieuws toen een boer veroordeeld werd voor het dynamiteren van dit macaber stuk erfgoed op zijn land.

Kustbatterij nabij Nieuwpoort

Een sluizencomplex met zwaaikom komt nu snel dichterbij. Jachten, pleziervaartuigen en een passagiersboot, typische horeca aan het water maar wel aan de overkant. Mijn pad volgt het kanaal naar rechts richting het reusachtige Albert-I-monument. Ik heb onderweg nog een leuke babbel met de schipper van het passagiersschip van daarnet die er naar eigen zeggen een drukke week heeft opzitten. Bij de wandelboom (GR 130) nemen we afscheid en ik loop rond het Monument Koning Albert I en het Museum Westfront naar de brug met zicht op het sluizencomplex Ganzepoot.

In de vorm van een ganzenpoot liggen hier 6 sluizen waaronder enkele ontwateringssluizen die bij ebbe de polders ontwateren en bij vloed gesloten blijven. Indrukwekkend!

Nieuwpoort00001
(klik om te vergroten)

Beneden aan de brug neem ik afscheid van GR 5A en loop nog even door tot de volgende sluis. Een gedenksteen boven Taverne De Ganzenpoot herinnert aan de heroïsche daad van de Nieuwpoortse schippersknecht Hendrik Geeraert die hier in 1914 het gebied achter de IJzer onder water zette. Het moge duidelijk zijn uit dit wandelverslag en het vorige dat de hele Belgische kust de sporen draagt van 2 wereldoorlogen. Wat gaat dat worden als ik verder trek naar de Westhoek?!?

Ik keer nu op mijn stappen terug en draai af richting Nieuwpoortse vismijn. De ene horecazaak naast de andere, het ene visrestaurant naast het andere. Ik kom nog uit de tijd toen 1000 frank veel geld was en moet vaststellen dat je onder de 25€ niet veel vindt op de spijskaarten. Een uitstekende tip van de patron van De Sluiswachter stuurt me naar eetcafé La Marée. Als afsluiter van deze prachtige tweedaagse trakteer ik mezelf op smeuïg krokante garnaalkroketten met lekkere frietjes en een slaatje. Als bijgerechtje bij het pintje een bakje verse ongepelde garnalen! Prima prijs-kwaliteit en correcte bediening.

Ik loop nu op mijn gemak naar de overdekte tramhalte waar de kusttram al komt aangereden, 10 minuten te vroeg of te laat op schema. Het SMS-ticket zal ik binnen wel aankopen en comfortabel spoor ik langs de kustplaatsen waar ik vandaag passeerde, terug naar het station van Oostende. Daar haal ik netjes de trein van 16.09 naar Berchem, enz. Het zijn 2 heerlijke dagen op GR 5A geweest en thuisgekomen ben ik al bezig met de planning van het vervolg.

Mijn Track                         Mijn Fotoalbum

Een Reactie op “GR 5A N Oostende – Nieuwpoort

  1. Het is goed om deze stap in de tegenovergestelde richting van de mijne te ontdekken 🙂 Het lijkt erop dat de witte en rode markering nog steeds onvoldoende is in het Maria-Hendrik park

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.