Flirten met de grens in de vallei van het Merkske

Datum: ma 7 oktober 2019
Natuurwandeling : 11 km
Wandeling van het Jaar 2019 Provincie Antwerpen
Startpunt: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel
Weer: zwaarbewolkt, 13°C
Stilte: 4/5

In de vallei van het Merkske

Wandelmaat G. is terug van weggeweest na een lelijke val met de fiets en naar eigen zeggen weer helemaal de oude. Volgens de weerberichten is vandaag de enige droge dag van de week, dus gauw een wandeling opgezocht en zo uitgekomen bij de laureaat Mooiste Wandeling van het Jaar, Prov. Antwerpen. Volgens de website mag je dit verwachten:

“Maar liefst vier keer hop je de grens over tijdens deze trip! De vallei van het Merkske – de natuurlijke grens met Nederland – serveert 1900 ha topnatuur. Geen menselijke ingrepen in de rivier hier, wat resulteert in een bijzonder landschap en vrolijk zingende vogels als de wielewaal en nachtegaal. Via de statige dreven van Wortel-Kolonie (een officieel stiltegebied!) stap je naar de vennen van de Castelreesche Heide. De beekvallei ligt er af en toe erg nat bij, maar bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog. Bezoekerscentrum De Klapekster vormt een gezellige afsluiter.”

Dat van die gezellige afsluiter mag je schrappen op een sombere maandag als vandaag. Op een heldere ook. Al vonden wij na de wandeling een leuke kroeg in Merksplas Centrum. De Klapekster is meteen ook een ontmoetingscentrum van Natuurpunt, dus wie op zoek is naar nestkastjes enz. of graag eens gagelbier proeft, is hier op de juiste plek.

Wij vinden alvast deze tocht een terechte winnaar. Ondanks het sombere weer hebben we genoten van de afwisseling in landschappen. We hebben een ree gespot en bonte, groene en twee zwarte spechten en talloze soorten paddenstoelen en zwammen.

Op de Castelreesche Heide telden vogelspotters de overvliegende koperwieken. Langs het Merkske was het weliswaar drassig maar onze wandelschoenen volstonden – bij natter weer zijn laarzen geen overbodige luxe. Als je het beekdal verlaat, wordt het reliëf in het landschap zichtbaar: je loopt merkbaar naar hogere grond. “Stiltegebied” moet je in Vlaanderen altijd met een korrel zout nemen; op verkeersgeluiden na was het er inderdaad erg stil zodat je heerlijk kunt genieten van de vogelgeluiden. Warm aanbevolen.

Mijn Track                                 Mijn foto-album

 

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.