GR 128 Eppegem – Wespelaar

Datum: 17 oktober 2019
Etappe station Eppegem – station Wespelaar, 23 km
Topogids: Streek-GR Dijleland, Wandelen in Vlaams-Brabant
Weer: wisselend tot zwaar bewolkt, 16-15°C
Stilte: 2/5

Schiplakenbos

Het is intussen meer dan 10 jaar geleden dat ik streek-GR Dijleland gelopen heb. In de betreffende topo-gids staan een aantal wandelsuggesties waaronder onderstaande tocht over GR 128. Begin en einde heb ik dus al bewandeld op Streek-GR Dijleland en Groene Gordel maar het middenstuk via Schiplaken zal nieuw voor me zijn. Met een overstap in station Lier en station Mechelen kom ik omstreeks 10:17 in Eppegem toe. De zon is eindelijk nog eens van de partij en ik loop in hemdsmouwen door de beemden van de Zenne. Mijn goed gevoel krijgt al meteen een klap wanneer een grote groep jagers in beeld verschijnt. Haas en fazant zijn het doelwit en tot mijn afgrijzen krijgt zelfs een veel te hoog vliegende eend een lading hagel achter zich aan.

Neen, dan is het rustiger bij het Rubenskasteel waar ik voor de tweede keer op korte tijd passeer. Met zicht op de kerk van Elewijt neem ik afscheid van beide streek-GR’s en volg de wit-rode tekens van GR 128. Elewijt kent blijkbaar nog erg veel “trage wegen”, rustige voetwegen achter de tuintjes door en buiten het dorp door de velden.

Naar Schiplakenbos

Het Schiplakenbos oogt al een beetje herfstig al is de hoofdkleur vandaag nog altijd groen. Wanneer het gemengd bos plots plaats maakt voor erg veel duur hout (i.c. beuken), weet ik: er zit een kasteel aan te komen. En jawel hoor: tussen de bonte bladeren verschijnt het kasteel van Schiplaken.

Kasteel van Schiplaken

Kasteelpark Schiplaken

Een infobord vertelt het relaas van dit kasteel tijdens WOI. Het parklandschap waar ik nu doorheen loop, is in alle geval prachtig. Verderop kom ik bij de militaire begraafplaats van Schiplaken; ook hier een infobord over de Slag om Schiplaken (1914) aan de heropgebouwde kerk.

Ik had stilletjes gehoopt op een rustpauze in een café maar helaas, ik moet noodgedwongen verder. Sinds mijn oversteek van de Baarbeek in Elewijt zit ik met een knagende pijn in mijn linkerbeen (altijd dat linkerbeen); ik kan niet goed lokaliseren of het de knie is, dan wel de lies of de heup – het is zo’n uitstralingspijn.

Het mooie akkerlandschap voorbij Schiplaken doet me de pijn verbijten. Ik loop nu langs het schilderachtige kanaal Leuven-Dijle naar de Hellebrug (ook hier is het café gesloten) en verder naar de N26 en de spoorwegovergang in Hever.

Kanaal Leuven-Dijle

GR 128 doorkruist hier een mooi bosgebied waar bij een afslag de GR-tekens ontbreken. Mijn track voert me echter veilig naar de achterkant van rustoord De Ravenstein en verder naar het prachtige natuurgebied Pikhakendonk.

Ik geniet van het natuurschoon samen met vredig grazende koeien en een enkele reiger. Het modderige pad geeft uit op de dijk van de Dijle waar een GR-wandelboom de wandelaar opwacht.

Ondanks de regen van de laatste dagen staat het peil van de Dijle erg laag. Waar de Weesbeek in de Dijle uitmondt, staat een picknickbank. Met de rug naar de wind laat ik de benen rusten en eet mijn boterhammen. Intussen komen vanuit het zuiden donkere wolken aangezeild. Dat ziet er niet goed uit. Toch gaat na de lunch de jas weer uit en loop ik over de Dijledijk verder tot Rijmenam.

Kerk van Rijmenam

Het verwondert me hoe kort het stuk langs de Dijle eigenlijk is. Ik vermoed dat het vernieuwde traject van de Streek-GR nog een eind doorloopt aan de brug in Rijmenam. Ik moet echter rechtsaf naar de Hollakenbeek, helaas een flink eind langs de drukke verkeersweg Haacht-Rijmenam.

Opgelucht draai ik rechtsaf de bossen in. Nu volgt een bijzonder aangenaam stuk langs eenzame gehuchtjes (Ronsdonk?). Voorbij de rotonde op de N21 moet je weer even langs de grote baan tot je rechtsaf de vallei van de Leibeek en het Spitbos induikt. Op de slijkerige paadjes heeft mijn been het zo zwaar dat mijn tred iets krampachtigs krijgt. Het is zwaarbewolkt en er vallen enkele druppels.

Ik kom tenslotte uit bij de spoorweg waar je kan kiezen: rechtsaf richting station van Haacht of linksaf naar Wespelaar. Ik kies voor het tweede en passeer andermaal een bunker van de KW-linie. Verderop moet ik met de baan van de spoorweg wegdraaien (rechtdoor is afgesloten) om vervolgens rechtsaf bij de treinhalte van Wespelaar-Tildonk te komen.

Kerk van Wespelaar

De trein naar Leuven van 15.03 heb ik zien passeren. Ik koop een kaartje aan de automaat en keer terug naar het gezellige volkscafé De Warande. Half Wespelaar is hier met de kaarten aan ’t spelen en de trappist doet me deugd. Om 15.41 neem ik dan de volgende trein om via een overstap in Leuven naar mijn vertrekstation te sporen. In de trein kijk ik met plezier terug op een meer dan geslaagde wandeldag: erg afwisselend en met een verrassende hoeveelheid graspaadjes.

Mijn Track                              Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 128 Eppegem – Wespelaar

  1. Hele mooie foto’s. Zo dicht bij de steden en toch enorm veel groen!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.