SP 5 Wellenseind – Roovertse Leij

Datum: di 17 dec 2019
Etappe 11A: Wellenseind – Natuurpoort Roovertse Leij, 17 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: 12.25 – 15.50
Weer: zonnig tot bewolkt, 14°C
Stilte: 5/5

Langs de Belgische grens naar het noorden

Drie Baadsters

Mijn tinnitus is opnieuw oorverdovend. Hij zal later enkel overstemd worden door het geluid van de wind in de boomtoppen maar nu heb ik stress. Bus 430 is helemaal niet gestopt aan het station van Turnhout! Daarvan was ter plaatse geen enkele waarschuwing; wel op de app maar dat was eerder ook het geval bij bus 450 naar Tilburg en die stopte wel aan het station. Er zijn daar werken bezig. Ik was nochtans goed op tijd met een eerdere trein zodat ik tijd zat had voor een koffie in het stationsbuffet. Omdat bus 430 maar om het uur rijdt, ben ik dan maar naar de markt van Turnhout gewandeld waar ik tweemaal rond de kerk gewandeld ben en me de benen in mijn lijf gestaan heb. De volgende bus komt met 10 minuten vertraging en zit vol schoolkinderen zodat hij onderweg naar Arendonk bij elke halte stopt. Gevolg: Arriva bus 143 in Reusel is ook al vertrokken. Rijdt ook om het uur! Ik probeer te liften aan het rondpunt maar geef er na 40 minuten de brui aan. Vanuit een bestelwagen werd iets onverstaanbaars naar me geroepen. Even overweeg ik om met de bus terug naar Turnhout te rijden maar om 12 uur stap ik dan toch in bus 143. Als ik uitstap aan halte Lage Mierde, Wellerseind is de zon gaan schijnen. Ik ben vierenhalf uur onderweg!

Ik loop door het bungalowpark naar de aansluiting met Streekpad 5 midden in het bos. Terwijl ik een smalle boswegel volg tussen de dennenbomen, overpeins ik wat me overkomen is en moet mezelf dwingen om op de mooie omgeving te letten.

En op de absolute stilte! Heerlijk is die stilte en de eenzaamheid in deze afgelegen grensstreek. Af en toe passeer ik een eenzame boerderij bij een kruispunt van zandwegen en smalle asfaltbaantjes. Van verdere bebouwing is geen sprake tot bij de Belgische grens.

Ik heb me voorgenomen flink door te stappen omdat ik weet dat het einde van mijn etappe door dicht loofbos zal verlopen en daar wil je in de invallende duisternis niet langs een diepe beek moeten stappen.

Na een rechtse bocht komt een mooi vennetje in zicht met … 3 beeldige baadsters! Voorwaar een prachtig kunstwerk.

Even verderop passeer ik een mooie bijenschans. De bijtjes zijn met honderden in de weer en vinden misschien nog nectar in de bloempjes van de gaspeldoorn, een plant die ik vooral ken van in Groot-Brittannië maar die bij ons toch zeldzaam is.

Dan omrond ik een volgend ven. Een lokale fietser stelt tot zijn tevredenheid vast dat het waterpeil door de recente regenval de afvoer van het ven weer hersteld heeft. Hij vertelt er nog bij dat dit ven kunstmatig gegraven is en dat de verhoogde oevers eigenlijk de vroegere landbouwkavels zijn.

Verderop trekt een volgend kunstwerk mijn aandacht: een boer met paard en ploeg, met een kwinkslag ‘Verroeste pk’s’ genoemd.

En verder trekt het Vennenpad, afwisselend door open wei en dennenbossen maar vrijwel altijd onverhard. Soms moet ik mijn weg zoeken langs grote plassen maar liever dat dan door het mulle zand vandaag. Aan de ‘Oude Trambaan’ passeer ik opnieuw een vennetje.

Op een kruispunt van boswegen loopt een dame met hondje; wellicht is ze thuis op camping Tulderheyde in België, waar ik op de streek-GR Kempen nog een portie bitterballen verorberde. Intussen is LAW 11 Grenslandpad komen aansluiten en samen lopen we over de Papschotse heide, een bijzonder aantrekkelijk natuurgebied, zelfs nu de hemel helemaal betrokken is en de wind aardig aangewakkerd. Aan een opvallende boom heeft iemand een gedicht voor zijn overleden liefde opgehangen: om even stil van te worden.

 

Het heidepad komt uit op een jeepweg die de rijksgrens vormt en volgt die in noordelijke richting. Rechts een waterrijke gracht langs de heide, links groen weidegebied op Belgisch grondgebied. Verderop word ik ingehaald door een zwaarbeladen fietser die zich een weg baant door het wakke zand, gelukkig met de wind in de rug.

Van links komt de Poppelse Aa aangekronkeld om even verder Roovertsche Leij genoemd te worden. Het Vennenpad passeert net niet langs de Grenskapel (zie link naar SGR Kempen), ooit een vluchtkerk voor de katholieken van het nabije Hilvarenbeek. De grenspaal heb ik gemist. Voorbij een mooie langgevelhoeve gaat het linksaf naar de mooie loofbossen van De Roovert. Het wandelpad volgt tussen hoge rododendronstruiken de kronkels van de Roovertsche Leij, een diepe beek midden in het bos.

Bij een kruispunt neem ik afscheid van het streekpad en volg nog 2 km de tekens van SGR Kempen (geelrood) en het Grenslandpad (witrood) in rechte lijn naar de Turnhoutse Baan en Natuurpoort Roovertse Leij. Ondanks het vroege uur schemert het al wanneer ik de brasserie binnenstap. Binnen branden de open haard en de kaarsjes, de kerstversiering is aangebracht en ik plof behoorlijk moe op een stoel om wat te eten en te drinken. De bediening is allervriendelijkst en het eten lekker – dat doet deugd.

De bushalte naar Turnhout (of Tilburg) is vlakbij en deze keer zijn er geen problemen. Bus 450 brengt me feilloos naar het station waar de trein gewoon klaar staat. Eind goed, al goed. Een hele fijne tocht door de échte Brabantse Kempen, zelfs en zeker voor iemand die op de Kempische Heuvelrug opgegroeid is. Het Brabants Vennenpad blijft me aangenaam verbazen 🙂

Mijn Track                          Mijn Foto-album

Addendum: Op 21 jan 2020 hebben we op aanraden van lezer Pieter, Esbeek bezocht: eerst een koffie in Café Schuttershof naast het Museum Andreas Schotel. We pikten er een wandelbrochure op en wandelden in dichte mist de korte versie van de wandeling. Daarbij genoten we zowel van de beelden onderweg als van de prachtige natuur en het verstilde bos. Ook het hutje van de kunstenaar kon ons absoluut bekoren. Nadien bezochten we het museum (gratis inkom) waar op dat moment vooral etsen van A.Schotel te zien waren. – Een aanrader. Bedankt voor de tip, Pieter; ooit kom ik terug voor de 10 km-wandeling.

IMG_20200121_145017-COLLAGE

4 Reacties op “SP 5 Wellenseind – Roovertse Leij

  1. Beste Guidowke,
    Bij toeval, tijdens de voorbereiding op een nieuwe Pieterpad etappe, stuitte ik op uw wandelblog. Hoe fantastisch om van de vele avonturen te kunnen genieten.
    Wellicht kunt u nogmaals een bezoek aan dit prachtige gedeelte van de Branbantse Kempen brengen? U kunt in Esbeek terecht om meer te weten te komen over de kunstenaar die u met zijn ‘3 beeldige baadsters’ verblijdde.
    Meer informatie is te vinden op de volgende website: https://www.andreasschotel.nl/
    Veel wandelplezier in een gezond en voorspoedig 2020!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.