SP 5 Luyksgestel – Bladel

Datum: di 7 jan 2020
Etappe 9: Luyksgestel – Bladel busstation: 21,5 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9:50 – 15.00
Weer: somber, grijs, 8°C, kille wind
Stilte: 3/5 (E34); tot grens 5/5

Horeca pal op de grens

Om deze tocht te organiseren, was er wat logistiek puzzelwerk nodig. Eerst met de trein naar Lommel en vrijwel onmiddellijk overstappen op buurtbusje 272 naar Luyksgestel (NL). De chauffeur vertelt me dat ook deze lijn gerund wordt door louter onbezoldigde vrijwilligers (net als de lijn tussen Achel en Valkenswaard). Respekt! Als ik uitstap bij de kerk van Luyksgestel zonder uit te checken, roept hij me vriendelijk terug. Oef, dat scheelt een pak geld.

Al vóór 10 uur ga ik op stap langs een mooi teutenhuis. Luyksgestel was net als Lommel een teutendorp. Dat die internationale handel wel wat opbracht, zie je aan de pracht van de huizen. Gemeentewerkers breken aan de solitaire kerktoren de feestverlichting af. Even verder pronkt de imposante molen van Luyksgestel, toepasselijk De Grenswachter genoemd. Er ligt een bakkerijmuseum naast en je kan er cursussen broodbakken volgen.

Voorbij de kapel aan de rand van het dorp voert een schilderachtig paadje tussen een rij bomen door de velden naar de Kempische bossen. Helaas is het grijs en mistig en alle kleur ontbreekt in het landschap. En hoewel het niet echt koud is, voelt de wind bepaald onaangenaam. Rechte zandpaden snijden doorheen de naaldbossen, lopen langs een open stuk heide dat als waterwingebied gebruikt wordt en golven door een gebied met lage stuifduinen.

Aan de Sint Gerardusweg voert een smal stukje heide tussen de velden opnieuw naar de bossen. Vaak ook berkenbosjes en kreupelhout. Langs de rand van een veld kom ik bij een brugje over de Goorloop bij een vijver.

Langs de Goorloop naar de grens

Samen met het Grenslandpad volg ik die beek door het bos tot bij de Belgische grens. Een buizerd stijgt klapwiekend op en ik kom de eerste wandelaars van de dag tegen. Bij grenspaal 197 voegt zich de Streek-GR Mol-om bij de vele fietsroutes die hier samenkomen.

Het eetcafé In het Wilde Zwijn kon niet strategischer liggen. De ruime parking wijst op het succes bij fiets- en wandeltoeristen. Binnen is het kitscherig gezellig met een open haard en allervriendelijkst personeel. De dopjes van de gratis aangereikte pindanoten liggen overal verspreid over de tegelvloer: een gimmick van het huis. Zowel de erwtensoep als de verse muntthee smaken me bijzonder goed. Een grote groep wandelaars installeert zich als ik aanstalten maak om te vertrekken. De rustpauze heeft deugd gedaan.

Opletten bij het vertrek dat je de juiste geelrode tekens volgt! Die van het Vennenpad volgen een mooier traject dan die van Mol-om. Wat onderweg opvalt, is de absolute eenzaamheid van het wandeltraject. De stilte waar ik tot nu toe van mocht genieten, wordt nu wel gestoord door het verre maar aanzwellende achtergrondgezoem van de E34. Ook een motorcrosser meent hier zijn gang te mogen gaan op de zandpaden. Het Vennenpad volgt nu de rand van de Cartierheide en pas nu besef ik de uitgestrektheid van deze heide.

Als het pad wegbuigt van de heide komen weer de prachtige, majestatische  douglassparren in beeld. Tussen ware kussens van groene mossen slingert het pad naar de fiets- en wandelbrug over de E34. Wel even stoppen voor een banaan en om wat te drinken.

Aan de overkant van de snelweg verschijnen plots heel wat meer wandelaars.  De nabijheid van Bungalowpark Het Vennenbos (Landal) zal daar niet vreemd aan zijn. Ik steek een baantje over en volg het slingerende pad door de bosjes. De trajecttekenaars zijn hier creatief geweest. Er komt ook bebouwing in zicht, een B&B en een geopende horecazaak. Opnieuw op de baan volg ik deze over het uitgebouwde fietspad tot over de brug van de Goorloop, intussen een heus riviertje i.p.v. een beek. Intussen probeert voor ’t eerst het zonnetje erdoor te komen.

Bij het binnenlopen van Landgoed Ten Vorsel spot ik een grote roofvogel die pas opvliegt als ik stop om een foto te maken. Over het merk durf ik geen uitspraak doen. Ik passeer een zorgboerderij en maak op een smalle veldweg plaats voor een grote groep dames op wandel. Ik forceer een begroetende glimlach maar eigenlijk ben ik doodop: een combinatie van pijntjes (knie, maag-slokdarmproblemen, arm/schouder vanwege nekhernia), de bij momenten koude wind en het terrein van vandaag (zandgrond) maken het laatste uur bepaald lastig.

Mooie paden voeren tot aan de sportterreinen van Bladel. Het witrood van het Sniederspad komt hier van links. Wat ik voor een uitkijktoren hield, blijkt een uitkijkpost van het leger te zijn. Hier werd tijdens de Koude Oorlog uitgekeken naar Russische vliegtuigen die onder de radar vlogen.

Bij de brede ringweg van Bladel (N284) spot ik aan de overkant het busstation. Ik bespaar me die 600 m tot het centrum (en 600 terug) dat ik al verkende toen ik op het Sniederspad hier eindigde. Het is drie uur. Er komt na enkele minuten een bus naar het nabije Reusel (lijn 319, frequent) aangereden. In Reusel heb ik tijd voor een cappuccino in een lekker warme sandwichbar, ook al met zo’n vriendelijk personeel.

Iets na vier uur stap ik in het busstation van Reusel op de bus naar Turnhout en daar koop ik een treinkaartje naar mijn thuisstation. Dan nog een autoritje en zo ben ik na 3 uur reizen weer thuis. Het was weer een mooie etappe. Maar nu eerst genezen.

Mijn Track               Mijn Album

Een Reactie op “SP 5 Luyksgestel – Bladel

  1. Goed herstel gewenst.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.