SP 5 Soerendonk – Valkenswaard (GR 561)

Datum: do 20 feb 2020
Etappe 7A: Soerendonk – Valkenswaard (Tongelreep): 18 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.40 – 15.38
Weer: wisselend bewolkt met lichte regen tot zwaar bewolkt en droog, 10°C, koude wind
Stilte:  4/5

De Groote Heide

Tegen 10 uur afgesproken met de wandelmaten in café De Malpie Hoeve voor een sterkende koffie mèt bolletje hoeve-ijs (uitstekende service). Dan gaan we auto 1 op de parking zetten bij het begin van het Leenderbos op de Budelse Baan, net over de brug van de Tongelreep. Met auto 2 zijn we dan naar het centrum van Soerendonk gereden: parkeergelegenheid zat. Je kan deze tocht vanuit België ook met het O.V. organiseren vanuit Achel mits tijdsinvestering. Vanuit NL geen probleem.

Ik heb me verheugd op dit traject want het stuk tussen Achelse Kluis en Valkenswaard is me bekend. Toen al wist ik met mijn enthousiasme geen blijf. Wanneer we Soerendonk verlaten, valt de eerste lichte regen. Het ging vandaag droog blijven, had de weerman beloofd. Het duurt niet lang voor we de bebouwing verlaten en over een zandweg het uitgestrekte Soerendonkse Goor passeren. Georges heeft direct spijt dat hij zijn verrekijker vergeten is want er valt wel wat te bekijken op het water.

Verderop passeren we een klappoortje en betreden een uitgestrekte open vlakte die begraasd wordt door pony’s. Vermoedelijk gaat het hier om gerooide dennenbossen. We verlaten de vlakte en volgen verdere zandwegen langs de rand van Natuurgebied De Groote Heide. Af en toe een aspergeveld – asperges gedijen uitstekend in zandige ondergrond. En geloof het of niet: boven het veld kwiereliert een leeuwerik!!! En dat in februari!

Terwijl we naar de eerste grenspaal toelopen, kleurt de westelijke hemel donker en dreigend. Wij hopen dat de stevige wind de wolken zal doen afdrijven. Parallel met de grens trekken we door de heide naar de Achelse Kluis. Die grote sleutel was er toen nog niet; blijkbaar is de Achelse Kluis intussen ook een Natuurpoort geworden.

Regen op komst

Aan de ingang worden we meteen geconfronteerd met een stuk oorlogsverleden: een reconstructie van de Dodendraad, een levensgevaarlijk elektrisch hekwerk dat in WOI tussen België en Nederland door de Duitse bezetter werd opgericht. Hier hebben zich drama’s afgespeeld. De kosten voor de draad moesten nota bene door de paters trappisten zelf betaald worden. Nee, dan is een andere afspanning ons liever. In de gelagzaal van de abdij onderbreek ik mijn jaarlijkse tournée minerale (8 weken zonder alcohol) voor een éénmalige zonde: een tripeltje. Waar beter dan in een klooster?!?

Na de boterhammen is het gestopt met regenen. We kijken nog eens achter ons naar het silhouet van de abdij (intussen gerund door een Braziliaanse orde) en lopen door een dik berkenbos definitief de Groote Heide in.

Met de wind in de rug genieten we met volle teugen van de ruige natuur en de stilte. Hier en daar een ven, open stukken heide afgewisseld met dennenbossen (grove den, douglassparren, elzenbosjes, zomereik en berk). Het is weliswaar zwaar bewolkt maar tenminste droog. Behalve wat grazende hooglandrunderen spotten we enkel wat spechten, een boomkruiper en de ‘usual suspects’ (vink, mees, sijs, zilverreiger, grauwe gans, kuifeend).

Midden in het Leenderbos vinden we aan een kruising van zandwegen een splinternieuwe schuilhut: ideaal om uit de wind nog wat te eten en te drinken.

Na die welgekomen pauze trekken we verder door aangeplante nutsbossen en passeren een eenzame boswerker die ons in zijn kraan niet eens ziet voorbijkomen. De stapels afgezaagde boomstammen zijn indrukwekkend. Het landschap verandert pas als we een verhard fietspad genaderd zijn. Eiken staan met hun voeten in het water en dat lijkt ze niet goed te bekomen. Georges vermoedt dat de afwatering van het gebied hier bewust tegengehouden wordt om het landschap te herstellen.

We zijn nu vlakbij de visvijvers achter het industriegebied van Valkenswaard. Ondanks het goed hoorbare verkeerslawaai op de achtergrond, is dit waterrijke gebied met zijn rietkragen langs de Tongelreep een groene oase. Toevluchtsoord voor reigers, zwanen en ander klein grut.

Aan de overkant maken we een draai van 180 graden en keren langs de zompige oevers terug. Avontuurlijke paadjes en betonnen bruggetjes brengen ons droogvoets door het natte en bemoste kreupelhout. Weldra staan we opnieuw bij de brug over de Tongelreep, nabij de aangelegde vistrap. Wie naar het centrum van Valkenswaard moet, draait hier rechtsaf (zie vorig verslag); wij lopen links naar de bosparking even verderop.

We hebben tijd voor koffie met appeltaart in de zaak van vanmorgen vooraleer we in Soerendonk de andere auto gaan ophalen. Slotsom: opnieuw een schitterende natuurtocht met als enige, welgekomen bebouwing: de Achelse Kluis.

Post Scriptum:
a) zeer tevreden over mijn nieuwe wandelschoenen van een Belgisch merk
b) mijn Garmin Dakota 20 heeft na jaren van trouwe dienst de geest gegeven (mechanisch defect) zodat ik de onderstaande track opgenomen heb met mijn smartphone (app Viewranger); dat ging zo goed dat ik voorlopig niet overweeg een nieuwe wandel-GPS te kopen.

Mijn Track                             Mijn Foto-album                        Album Georges

10 Reacties op “SP 5 Soerendonk – Valkenswaard (GR 561)

  1. Pingback: SP 5 Soerendonk – De Clown | guidowke's wandelblog

  2. onderweg met Willem

    Ik gebruik de app @topogps.

  3. Interessant verslag! We gaan al snel dezelfde kant op langs GR561. Dank voor de info!

  4. Mooie etappe ja, heb er ook al stukken van gewandeld, lang geleden. Moeilijk om de voeten droog te houden.

    PS die wandelschoenen is dat toevallig van Berghen? Ben zelf ook zoekende, want mijn meindl zijn na 3 jaar al eigenlijk niet meer echt super..

  5. Nog een paar etappes en dan ben je weer in de buurt. Laat weten hè. Bed, warme douche en ontbijt staat altijd voor je klaar.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.