Wandelen in tijden van corona

Mijn laatste tocht op een GR-pad dateert van begin maart. Even later gingen we in België in lockdown-light zoals dat heette. Geen niet-essentiële verplaatsingen met de auto, openbaar vervoer voorbehouden voor wie gaat werken, “blijf in uw kot”, enz. Na de rush op WC-papier, pasta en bakmeel installeerden de Belgen zich in hun isolatie. De meesten toch; net als in de VS zijn er ook bij ons je m’enfoutisten die de regels aan hun laars lappen of erger. Het kan best zijn dat het daardoor zo lang duurt eer het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen daalt. Die mensen worden overigens nog altijd niet ondervraagd, blijkbaar, net zoals men in het begin van de epidemie de terugkeerders in het land niet testte. Of van de woonzorgcentra in ons land sterfhuizen maakte en het personeel niet voldoende beschermde. Ondanks de geweldige inspanningen van de zorgmensen, mag de politiek één en ander gaan uitleggen als deze crisis bedwongen is.

Voor wie gezond bleef, restte gelukkig de mogelijkheid om buiten te komen voor sportieve activiteiten in eigen omgeving, dit in tegenstelling tot Italië, Frankrijk, Spanje of Griekenland. Ik heb op mijn omzwervingen kunnen vaststellen dat heel veel Vlamingen dat ook gedaan hebben – vooral op de fietspaden was en is het soms erg druk. Zelf heb ik ook de fiets herontdekt. Die stond al een paar jaar stof te vangen sinds mijn pensionering. Een toevallig ritje maakte me op pijnlijke manier duidelijk dat de fietsconditie ver onder nul zat. Dat vond ik een spijtige zaak en daarom ben ik opnieuw gaan trainen zodat mijn actieradius intussen flink uitgebreid is. Zo’n fietstocht geeft momenteel, meer dan een wandeling bij huis, het gevoel van vrijheid dat je anders kent van een GR-tocht ergens te lande. Anderzijds, ik blijf erbij dat je te voet een landschap heel anders ervaart dan op de fiets. Over die fietstochten elders een aparte bijdrage. Eerst iets over mijn voorbije wandelactiviteiten:

Wandeling tussen Kleine Nete en Aa

Kempisch ven in de vallei van de Kleine Nete

Hoewel er stormachtig weer met buien aangekondigd is, leert een blik naar buiten me dat ik me moet haasten. Ik heb een knooppuntenwandeling uitgestippeld die me van de vallei van de Kleine Nete tot over de Aa in Vorselaar moet brengen. Starten doe ik bij knooppunt 6 even ten noorden van het station van Herentals. Een bordje van Natuurpunt leidt me De Roest in en leert dat ik me op een gedempte aftakking van het Kempisch Kanaal bevind. De sporen naar het militair kamp van Grobbendonk liggen er ook nog. Ook de tekens van de GR 5 voeren langs de prachtige bloesems van de meidoorn tot bij de Kleine Nete.

Eens de brug over draai ik rechtsaf en loop in een groen kader langs de visvijver en het BLOSO-sportcomplex, langs de overdekte ijspiste en de wielerschool naar het waterbeleveniscentrum Hidrodoe. 


Zoals op de foto’s te zien is: schitterend wandelweer! Voorbij Hidrodoe gaat het onverhard verder tussen open heide en dennenbossen met goudgele bremstruiken. Een enkele jogster of MTBer verlevendigt het plaatje. 

Heide in het Peerdsbos

Wanneer ik bij knooppunt 5 kom en later bij kp 97 verwittigt een metalen bordje dat kp 25 (aan de overkant van de Aa in Sassenhout) niet meer te bereiken is! Tiens, geen enkele verwittiging daarvan op de knooppuntenwebsite!! Van mijn plan om via Vorselaar en de vallei van de Aa naar ’t Heike te wandelen komt dus niks in huis. Ik volg dan maar de afkorting naar kp 28 en 94 aan de noordkant van de Kempische heuvelrug; helaas over asfalt maar tenminste rustig en groen.

Op boscamping “De 7 geitjes” is er voor de liefhebbers schepijs-to-take-away maar met rommelende ingewanden pas ik daar toch liever voor en loop door naar de kapel van ’t Heiken, op een kruispunt van wegen. Het is op dit (vroeger) afgelegen gehucht tussen Herentals en Vorselaar dat volksgenezeres Mie Broos woonde en werkte.

Ik sla linksaf naar de vallei van de Kleine Nete en geniet met volle teugen van de uitbundige lente, net als 2 ganzen die uitrusten op een open grasvlakte.

Ziet u de 2 ganzen? 😉

Aan de fietsbrug over de Kleine Nete stoot ik opnieuw op de tekens van GR 5 die ik linksaf volg richting Herentals. Dit oeverpad is wondermooi en ook het ommetje langs een lage weide is zo bekoorlijk dat ik bij een picknicktafel een speciaal voor dit doel meegebracht blikje opentrek.

Fantastisch, toch?!

Terwijl ik hier zo zit te zonnen, bedenk ik dat het misschien de moeite zou zijn om eens een wandellus uit te werken die dit prachtige stuk GR 5 verbindt met de SGR-Kempen (wordt vervolgd)… Hoewel ik vandaag nergens geweest ben, waar ik niet al ontelbare keren eerder ben geweest, is het een feest voor de zintuigen. 


Terwijl de voorspelde wind nu inderdaad aantrekt, voltooi ik mijn mooie natuurtocht die ongewild 4 km korter geworden is dan gepland. Wil je hem graag nawandelen, volg dan deze knooppunten of klik op de tracklink.

Tussen Wimp en Grote Nete

Langs de Grote Nete in Hulshout

Hebt u dat ook? Een droog kuchje, precies wat benauwd op de luchtwegen? Denken dat je symptomen vertoont? Het lijkt erop dat we nog lang met dit virus gaan moeten leven. Toen het land stil viel, stond ik op het punt een jeugdherberg te boeken voor een twee- of driedaagse op GR 5A. Inmiddels heb ik geplande wandelingen in het Harzgebergte afgezegd en zal onze trektocht op de Soonwaldsteig niet doorgaan. Mijn Duitse schoonmoeder is gestorven. Zonder ons. Een zelf georganiseerde herdenking op ‘Zoom’ met enkele getrouwen… Het zijn bizarre tijden… Toch zijn we nog bij de gelukkigen: een eigen tuin is dezer dagen een grote luxe. Maar wat als zelfs die te klein wordt?

Wandelknooppunten zijn er in de directe omgeving van mijn ‘kot’ niet te vinden. Ik wandelde heel wat af tussen 2 kerktorens. Mooi, telkens weer, maar repetitief. Op een dag herinnerde ik me een trainingsparcours van 17 km dat ik destijds gebruikte als voorbereiding op de halve marathon: 

Via verharde landbouwwegen wandel ik door de velden naar de fabriek van Agfa Gevaert en zo via de industriezone naar het centrum van Hulshout. Bij de kerk sla ik linksaf een rustige woonstraat in die naar de vallei van de Grote Nete voert en de bossen van Hulshout. De tuintjes liggen er op hun paasbest bij en de zon schijnt overvloedig; al weken trouwens. 

Over de Wimp naar Hulshout

Op de Netedijk sla ik rechtsaf naar de brug bij taverne Pallieterhoeve (gesloten uiteraard) om aan de overkant de oever te volgen in oostelijke richting. Aan deze kant van de Nete word je minder gestoord door de MTB’ers. Het is heerlijk lopen terwijl je de meanders van de rivier volgt door een prachtig groen kader. Halverwege blijkt tot mijn verrassing een nieuwe fietsbrug gebouwd. Vanop een bankje kijk ik genietend naar passerende wandelaars, fietsers en ruiters.

Na de pauze loop ik door tot aan de fietsbrug op het voormalige spoorlijntje Herentals-Aarschot, dra fietsostrade en draai linksaf terug naar huis. Binnenkort staat hier overal de meidoorn in bloei – een feest voor oog en neus. 

Mijn Track 

 

9 Reacties op “Wandelen in tijden van corona

  1. Pingback: GR Dagstapper Herentals | guidowke's wandelblog

  2. Zelf hebben we ook veel gebruik gemaakt van de knooppunten nu. Ook wij zijn op een afgesloten pad gestoten, terwijl dit volgens de site gewoon open was… Ik heb de melding gemaakt en ze hebben bevestigd dat het stuk onderbroken is , maar nog steeds geen aanpassing op de site helaas. Wel belangrijk als je rekent op die paden…

    • En, Davy, bij de fietsknooppunten hetzelfde probleem. Hoge Rielen is afgesloten! Nergens omleiding voorzien. Kilometers omfietsen zelfs voor wie de streek goed kent.

  3. Hey Guido, alles goed met jou zo te lezen….jij hebt dan tenminste nog een mooie achtertuin waar je kan gaan wandelen ,wij hebben hier alle hoekjes en kantjes gezien in onze buurt , gelukkig mogen we nu vanaf maandag onze auto nemen om sportactiviteiten te gaan doen ….god wat verlang ik daar naar !Groetjes Leen en Phil

    • Dag Leen en Pilippe, ja, je hebt gelijk. Ik heb de mensen op een appartement niet benijd in de voorbije weken. Vergelijken doe je zo vaak met wie het (nog) beter heeft… – mensen die aan zee of in het heuvelland wonen bv. – en daar word je ook niet blijer van. Had je in die tijd geen zin om nog verslagen te schrijven, over GR 12 bv? Of was je helemaal bij? Enfin, blijf gezond en vanaf maandag: stappen maar! 🙂

  4. Een groot voordeel is dat ik nu elk pad en weggetje ken in de gemeente ! Blij dat jullie gezond en wel zijn 😉

  5. Ben juist ook thuis van een ‘coronawandeling’ in de omgeving dus. Ik begin het hier ook goed te kennen. Maar een aangename wandeling tussen de vlagen door. Veel plezier met je volgende hikes! En hou het veilig en gezond 😉

  6. Un plaisir de te lire à nouveau et de te savoir en forme ! Nous avons aussi fait plusieurs promenades près de la maison et (re)découvert notre belle région. Amitiés

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.