Rondje Averbode Bos & Hei

Wo 6 mei 2020
Knooppunten-luswandeling Averbode, 14 km
Startpunt: parking Abdij van Averbode
Weer: zonnig, 18°C
Stilte: 4/5

Averbode02

Vanop de Weefberg richting noorden

Gaan wandelen met 2 vrienden: sinds maandag mag het. Mijn vaste wandelvrienden opgebeld en afgesproken op de parking van de abdij van Averbode. Het is van begin maart geleden dat we mekaar gezien hebben, op een GR-tocht niet eens zo ver van hier vandaan. Onderweg door Provinciaal Groendomein Hertberg was me al opgevallen: de wandelparkings zijn niet langer afgesloten. Op de parking worden de dranghekken en linten net verwijderd. Voor onze politiemensen valt het niet meer te controleren wat een essentiële verplaatsing is of niet en ze zullen de coronamaatregelen op een andere manier doen naleven.

Op het afgesproken uur steken we de baan over naar de tegenover gelegen bossen en beklimmen de Weefberg. Van hier hebben we een mooi uitzicht over het Hageland tot aan de basiliek van Scherpenheuvel. Op de smalle bospaadjes is het niet altijd evident om zelfs onder mekaar de nodige afstand te houden, merken we al gauw. Je vervalt gauw in oude gewoontes maar we doen ons best.

Aan de voet van de Weefberg steken we een vennetje over via loopplanken en vervolgen onze weg noordwaarts, deels door dennenbossen en open heide. Op een gegeven punt stoten we op de enorme schaapskudde die mee het onderhoud doet van de heide; de beestjes zien er erg tevreden uit. Verderop bereiken we opnieuw een ven en we gaan even kijken of we bijzondere planten of waterdiertjes kunnen aftikken.

Op een aloud dammetje dat de grens vormde tussen vroeger landbouwgebied (nu natuur) en bos bereiken we door licht eikenbos opnieuw de Herseltsesteenweg ter hoogte van de nu gesloten herberg Den Eyck. We steken over en nemen het bosfietspad naar de open heide. De Natuurpuntbordjes die waarschuwen NIET BETREDEN – KWETSBAAR GEBIED worden door locals met hond en kind zorgvuldig genegeerd. Zij amuseren zich ongegeneerd en van geen kwaad bewust midden in het broedgebied van water- en veldvogels. Behalve die bordjes is er ook niets of niemand die hen daaraan hindert.

Na een korte rustpauze steken we onder gekwaak van de kikkers de open heide over en struikelen bijna over deze kleurrijke rups, toch groter dan een luciferdoosje:

We lopen nu een heel stuk door dennenbos, steken de Averboodse Baan over en komen in hoger gelegen, zanderig gebied. Kriskras omronden we mooie vennen en natte gebieden over heuse zandwegen. Het Munninkxgoor is net te ver weg om watervogels te kunnen spotten. Aan de Turnhoutsebaan draaien we opnieuw rechtsaf en volgen opnieuw een verhard bosfietspad. Aan deze kant van het domein zijn we op wat MTB-ers na helemaal alleen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Over knuppelpaden steken we een nieuw stukje moeras over – nog geen zonnedauw te zien maar dat is een kwestie van jaren (of van droogte). We verlaten nu de knooppunten en nemen een doorsteek doorheen een statige beukendreef.

Die brengt ons opnieuw in de buurt van de abdij waar eerst nog een avontuurlijk paadje uitzicht geeft op mooie hooiweides.

Aan de abdij zelf, momenteel in de stellingen, weet Liliane de slechtvalk te spotten, hoog op de kerktoren. Afdalend naar de parking genieten we na van een tocht door de mooiste stukjes van Averbode Bos en Hei. Het afsluitende glas in taverne ’t Moment zal voor een andere keer zijn.

Averbode45

De slechtvalk van de Abdij

Mijn Track                             Mijn foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.