Dagstapper Kempen Herentals

Di 13 mei 2020
Knooppunten-luswandeling gebaseerd op GR 5 + SGR Kempen: 23,5 km
Herentals – Vorselaar – Lille – Poederlee – Herentals
Startpunt: station van Herentals
Weer: eerst zonnig, dan zwaarbewolkt met wat druppels, koude wind, 12°C
Stilte:  4/5

Kasteel van Vorselaar

Tijdens een vorige wandeling langs de Kleine Nete waarbij ik één van de beoogde knooppunten niet had kunnen bereiken, ontstond het idee om zelf een dagstapper in mekaar te knutselen die delen van GR 5 en SGR Kempen verbindt. Vandaag ga ik hem testen. Als ik de sporen oversteek, loopt net een pracht van een haas het station van Herentals binnen! Vertrekken doe ik op GR 5.

Startpunt op GR 5

Bij wandelknooppunt 6 loop ik De Roest in, een gedempte arm van het Kempisch Kanaal. Parallel met de oude spoorstaven richting “Engels Kamp” volg ik de GR-tekens tot over de brug aan de Kleine Nete. Hier ben ik door het bos aan mijn rechterkant beschut tegen de wind en in het zonnetje is het best aangenaam wandelen. Op de rechteroever kom ik weinig volk tegen. Ook aan dit mooie vennetje ben ik de enige wandelaar:

Weldra nader ik de brug aan Het Heiken waar GR 5 links overheen gaat; zelf draai ik rechtsaf (knooppunt 98-44-43-42-41-40-50-51-52-53-90-54-57)

Nog schijnt de zon over dit groene kader maar aan de horizon doemen duistere wolken op.


Voorbij de kapel van Het Heiken brengt een slingerende betonweg me naar de brug over de Aa en naar de schaapsstal van Natuurgebied ’t Schupleer. Aan de bouw van de stal werkten leerlingen mee van de afdeling houtbewerking.

Enkele woonstraten verder sta ik op het driehoekige Frankische marktplein van Vorselaar – tegenover het vroegere klooster en bij de aloude schandpaal.

Intussen is de zon helemaal verdwenen en heeft de temperatuur een duik genomen. Ik passeer een gedenksteen voor volksgenezeres Mie Broos, dan de kerk en het kerkhof en duik het groen in van het grote kasteelpark. Via deze lange kasteeldreef kon de baron vroeger in zijn koets rechtstreeks de kerk binnenrijden:


Op het einde van de dreef heb je een mooi zicht op het waterkasteel van Vorselaar. Het hele gebied is privé-bezit; je vindt er dan ook nergens een bankje maar mag wel de wandelpaden gebruiken.

Bij het kasteel (knooppunt 57) pik je de geelrode tekens op van de Streek-GR Kempen; deze kan je volgen tot op het einde van de tocht! Ik verlaat het kasteelpark voorbij de toegangspoort en begroet twee doodbrave trekpaarden

Er volgt nu een stukje langs vrij drukke verkeerswegen maar al gauw mag je rechtsaf de velden inslaan. Op een kaarsrechte zandweg passeer je enkel wat afgelegen boerderijen. De noordenwind heeft hier vrij spel en ik krijg het zowaar koud in mijn mouwloze windjack. Helaas zwelt ook het geluid aan van een motorcrossterrein ergens in de buurt van Wechelderzande.

Kempische boeren zijn wanhopig op zoek naar water

Bij een splitsing van zandwegen slaat de GR rechtsaf. Even verder ontbreekt een teken maar bij de behaagde hoeve moet je linksaf; dat wordt even later ook bevestigd.

Net wanneer ik toch wel zin krijg in een boterham, komt eindelijk een zitbank in zicht. Mijn voetzolen zijn ook heetgelopen – te dunne wandelsokken (van een goed merk) voor mijn nieuwe wandelschoenen! Wanneer ik verder stap, duikt zowaar een kruisende jongeman met rugzak op – de enige GR-stapper die ik vandaag tegenkom.

Rustige paden en de eerste woonstraten sinds lang brengen me tot bij het oudste burgerlijk gebouw van Lille, de Schrans uit 1635. Er vallen intussen regendruppels.

Langs de gotische kerk van Lille en het supporterslokaal van een plaatselijke cyclocrossheld doorkruis ik enkele rustige verkavelingen om na een korte afstand zicht te krijgen op Poederlee.

De streek-GR vermijdt het drukke centrum en loopt langs de achtertuintjes tot aan de verkeersweg naar Herentals. Je kruist deze en loopt alras het bos in; dat is een poos geleden. Uit de wind is het meteen warmer en de donkerste wolken zijn voorbijgetrokken. In het bos kom ik bij de mooie Heggekapel met zijn legende:

Omdat zitten op de bankjes verboden is, zet ik me maar op de trappen om nog een boterham te eten. Daarna trek ik verder door het bos tot ik de open vlakte van de Aa-vallei bereik.

Aa-vallei met heuvelrug aan de overkant

Zowat halverwege de vallei kruis ik de Aa en de mooie vistrap die erlangs is aangelegd.

Op het zandpad voel ik des te meer de pijnlijke voetzolen – dat zal een flinke blaar worden, vrees ik. Vooraleer ik de Herentalse Heuvelrug bereik, schiet ik nog plaatjes van 2 typische taferelen:

Dan loop ik de dennenbossen in. Hoewel ik van hieruit allerlei afkortingen ken, besluit ik braafjes de geelrode tekens te volgen. Deze gaan kriskras door het bos tot bij de Toeristentoren op één van de hoogste punten van het bos. In normale tijden kan je hier iets drinken en het zicht vanop de toren reikt tot Heist-op-den-Berg, de koeltorens van Doel en de eerste mijnterrils in Limburg. Vandaag is alles gesloten.

Een dalende zandweg brengt me tot bij het kerkhof waar je even moet opletten: één tak van de Streek-GR loopt naar Lichtaart – je kan een mooie stationsstapper maken naar het station van Tielen – de andere naar Herentals. Ik beklim de Kruisberg en daal af langs de kapelletjes tot bij de overweg.

Via “de worst van Wellens” (ovaal rondpunt) en het kasteel “Le Paige” met ertegenover het Koetshuis bereik ik opnieuw de Kleine Nete. Deze volg ik naar links tot aan de voetgangers- en fietsbrug. Ook hier een mooie vistrap.

Het slingerende wandelpad komt uit op de vroegere vesten. De streek-GR maakt nog een klein ommetje langs het Begijnhof van Herentals. Als je wat verder het kruispunt oversteekt, merk je aan je linkerkant de historische Lakenhalle in het centrum van Herentals. De tekens leiden echter doorheen het bescheiden stadsparkje naar het station waar onze tocht eindigt.

Begijnhof van Herentals

Voor wie deze afwisselende luswandeling (eigen creatie) wil nalopen, staat naar goede gewoonte hieronder een link naar de GPS-track. Maar met de aanwijzingen in de tekst lukt het ook zo wel. In normale tijden vind je heel wat horeca langs het grotendeels onverharde parcours. Veel plezier.

Mijn Track                                 Mijn Foto-album

7 Reacties op “Dagstapper Kempen Herentals

  1. Pingback: GR Dagstapper Herentals | guidowke's wandelblog

  2. Van den Brande Peter

    Heb net het mooi verslag en foto’s bekeken.heb een deel van die route een paar weken ook gelopen.Ik heb daar via wandelknooppunten nog 2 kleine lusjes bij aanverbonden.300 meter voorbij kapelletje hekken aan kop 42 rechts af 700 meter lang prachtige lus door de natuur tot kp 40.Een beetje verder tussen de schaapstal en de rivier de Aa kp 50 een mooi lus ongerepte natuur van 700 meter tot aan kp 51.Jammer dat je die gemist hebt.Ik heb al veel info bekomen op jou blog.Top.Ga morgen gr Kempen wandelen van Rijkevorsel naar Hoogstraten.Nog veel wandelplezier.

    • Bedankt voor de reactie, Peter. Leuke uitbreidingen stel je voor. Niks jammer hoor; voor mij was de totale afstand momenteel meer dan voldoende 😉 Veel plezier morgen op GR-Kempen (toch een knaller, niet?) en wie weet, tot ziens.

  3. Dankje voor idee!

    Heel leuk in tekst gebracht, ga ik zeker een proberen.

  4. Heel mooie tocht!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.