Fietstocht naar Turnhout

Za 16 mei 2020
Knooppuntentocht naar Turnhout (Herentals – Tielen – Turnhout – Vosselaar – Wechelderzande – Vorselaar – Herentals): 74 km
Weer: zonnig bij de start, dan veel wind, zwaarbewolkt, fris

Haven van Turnhout

Als laatste (of voorlaatste?) centrumstad (na Geel, Lier, Leuven) rond mijn kot richt ik mijn pijlen op Turnhout in de Noorderkempen. De heenroute laat ik berekenen door het knooppuntenprogramma zelf; terugkomen wil ik langs een andere route. Waar aanvankelijk de zon nog schijnt, wordt het even voorbij Herentals al zwaarbewolkt. Ik fiets door de Aavallei, meestal met de wind in de rug, naar het grondgebied van Tielen waar ik bij de watermolen een eerste keer stop voor een foto:

Watermolen van Tielen a/d Aa

Mijn smartphone maakt zonder zon niet bepaald sprankelende foto’s, zoals u ziet. Wat verder, tussen punt 36 en 75, mis ik een afslag en rij verloren. Daarbij komt deze mooie kapel in beeld:

Op goed geluk fiets ik verder en kom een kp-bordje tegen naar KP 75, via een andere aanvoerroute. Zo kom ik terug op het goeie spoor en fiets langs de groene westkant van het Kamp van Tielen (paracommandobasis) en langs de spoorweg verder naar Turnhout.

Voorbij het station van Turnhout merk ik dat mijn route niet naar het centrum voert. Ik wijk dus af en fiets naar de Gasthuisstraat, dé winkelstraat van Turnhout. Er is vrij veel volk op de been, ook heel wat stadwachten en vriendelijke promotiemeisjes maar alles lijkt heel gedisciplineerd te verlopen.

Marktplein en kerk van Turnhout

Ik fiets rond de kerk en volg daar het bordje naar KP 45 en langs het spoorwegemplacement naar 01 bij het Kanaal Schoten-Turnhout-Dessel. Mijn route volgt het kanaal tot aan de haven om dan door rustige en groene villawijken naar Vosselaar te leiden.

Onderweg ontmoet ik overal de wandeltekens van SGR Kempenland en GR 565 Sniederspad; ik ben dus op bekend terrein. Tegelijk fiets ik op LF 5 Vlaanderen Fietsroute.

Voorbij het centrum van Vosselaar volg ik een mooi paadje langs de Konijnenberg waar ik, mooi verborgen en uit de wind, een korte eetpauze houd. Het is intussen bepaald fris geworden zodat ik bij het vertrek mijn jasje aanhou. LF 5 loopt nu grotendeels onverhard door de bossen langs de E 34. Zo passeer ik ook de Warandevijver, een restant van de aanleg van diezelfde snelweg.

Warandevijver

In Wechelderzande passeer ik het kasteel – nieuw voor mij trouwens:

Kasteel van Wechelderzande

en steek via de Pulsebaan de E34 over. Intussen moest ik wel mijn weg zoeken langs wegenwerken en opgebroken straten. Ook op de Heirbaan in Vorselaar is de weg opgebroken en word ik langs Vispluk omgeleid. Hier passeerde ik enkele dagen geleden nog te voet op SGR Kempen. Ik vervolg mijn weg zoals ik toen wandelde en passeer opnieuw het kasteel van Vorselaar,

het centrum van Vorselaar met zijn schandpaal om langs ’t Schupleer naar Het Heiken te rijden. Langs het Engels Kamp gaat het dan naar Herentals en zo terug naar huis.

Op de terugweg van Turnhout heb ik flink afgezien van de kou en de wind maar het traject was veel mooier dan de heenweg langs Tielen. Die LF 5 lijkt me zeer de moeite. Geen deugddoend terrasje onderweg kunnen doen, valt me zwaar.

 

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.