Demervalleiwandeling Langdorp

Vr 29 mei 2020
Demervalleiwandeling Toerisme Vlaams-Brabant 15,8 km
Kpt luswandeling: 410-414-409-415-155-262-210-259-255-408-414-410
Wandeltijd: 10.30 – 14.00
Weer: zonnig, 22°C
Stilte: 4/5

‘Doe dan toch een kortere wandeling’, zegt mijn vrouw als ik haar voorhoud dat ik mijn kapotte knie nog niet vertrouw. Zegt ze tegen iemand wiens 21 tijdens de lockdown voorbereide tochten allemaal over de 20 km gaan. Gelukkig brengt de website van Toerisme Vlaams-Brabant raad. Alternatief wilde ik mijn laatste lus op LAW De Wijers afwerken in Limburg: code rood! zegt de autoradio onderweg, extreem brandgevaar in de provincies Limburg en Antwerpen. Of met de fiets naar Diest: stevig windje onderweg!

Vanop de fietsbrug

Na een half uurtje sta ik geparkeerd voor de kerk van Langdorp. Voor mij is het momenteel nog niet “business as usual” bij de keuze van mijn tochten. Noem me conservatief maar ik heb niet het gevoel dat we al ons goesting mogen/kunnen doen. Trouwens zo zonder horeca, al die café’s De Welkom – In de Rapte – De Veurleste – die hun beloftes niet kunnen waarmaken – het doet voorlopig toch af aan de pret 😉 Ieder zijn meug.

Terugblik op Langdorp

Het schilderachtige kerkje van Langdorp wordt momenteel opgeknapt en staat in de stellingen. Aan de houten fietsbrug over de nabije Demer volg ik de knooppunten en geel-rood van SGR Hageland naast het meanderende water.

In de rietkragen hoor ik druk getetter van onzichtbare vogels. Af en toe wat fietsers, wat wandelaars ook. Links over de graanvelden heb ik zicht op de steile en groene valleirand, rechts over de hooiweides tot aan de overkant van de brede Demervallei. Het brede zandpad heeft de rivieroever verlaten en slingert door kleinschalig, afwisselend landschap van akkers, weides, bosjes, geïsoleerde hoevetjes. Nu eens in de warme zon, vlug weer in de koele schaduw. Ooit liep ik hier naar Testelt maar de vos van toen laat zich niet zien. Met mijn gezin deden we hier onze eerste en laatste geocachingtocht – het bleek niet ons ding.

Hooiweides in het Demerdal

Bij knooppunt 155 verlaat ik de Streek-GR en sla linksaf, de baan over naar de brug over de drukke spoorweg Aarschot-Diest. Vanop de brug heb je zicht op de Voortberg in Testelt, ook bekend bij GR 5-stappers. Voorbij de brug linksaf herken ik het landschap maar al te goed: ik passeerde hier onlangs op de terugweg van Scherpenheuvel met de fiets.

Voortberg in Testelt

De knooppunten sturen me een smal bospaadje in, een soort doorsteek door de steilrand zonder veel hoogteverschil. Aan de overkant wachten aangename fietsbaantjes door de dennenbossen. Hier en daar een verzorgd kapelletje: meimaand – Mariamaand, zegt men bij ons – we zijn tenslotte niet zo ver van het bedevaartsoord Scherpenheuvel. Het is ook hier zalig wandelen en de paden worden steeds smaller terwijl ze regelmatig de hoogte van de steilrand opzoeken.

Letterzetter in actie

Op gegeven moment wordt de ondergrond bepaald zanderig  – er komt heide in beeld en ik passeer een stukje kapot bos waar de letterzetter lelijk heeft huisgehouden. De wieken van een staakmolen steken boven de heide uit en in de schaduw van wat jonge eiken (geen processierupsen te zien) eet ik bij de Heimolen mijn boterhammetjes.

Wanneer ik afdaal naar de spoorweg en door een rustige kleine woonwijk loop, begin ik stilaan te vermoeden dat er iets niet klopt met de opgegeven afstand van 12 km. Ik heb onderweg bewust met de rem op gestapt om mijn knie te sparen en voorlopig voelt die nog prima aan. Intussen loop ik een stukje parallel met de spoorweg tot een herdenkingsplaats voor een verongelukte jongeman mijn aandacht trekt. Je kan er niet naast kijken; veel fotokaders en zelfs een kampvuurplek waar zijn vrienden hem herdenken – helaas ook een zak met hun afval.

Ook de paal met het knooppuntnummer is vermoedelijk mee opgestookt want ik loop zomaar voorbij de Witte Weg, een smalle buurtwegel die pardoes de steile helling opklimt. Op mijn stappen teruggekeerd (ook bij de spoorwegovergang staat een kruis waar het drama zich heeft afgespeeld) vind ik met de hulp van het afgedrukte kaartje mijn weg naar boven.

Het traject blijft nu een hele tijd boven op de beboste heuvelrug en flirt weer regelmatig met de Streek-GR Hageland. Er komen ook kastanjebomen in beeld en ik moet eraan denken hoe die ooit door de Spanjaarden ons land zijn binnengevoerd. Uiteindelijk daalt mijn wandelpad toch de heuvelrug af aan de kant van de Demervallei. Het uitzicht van hierboven is schitterend.

Afdaling naar de vallei

In verschillende trapjes daal ik af naar de grote baan en samen met de SGR verder naar knooppunt 414 in de vallei. De cirkel is rond en het laatste stukje langs de Demer is hetzelfde als vanmorgen.

Helaas is het Wolfcafé (Wolfbier wordt in het nabije Aarschot gebrouwen) voorlopig nog gesloten, anders ware het een waardige afsluiter van deze warm aanbevolen wandeling geweest. Een aanrader die Demervalleiwandeling die uiteindelijk toch bijna 4 km langer bleek dan aangegeven – maar de knie: die heeft het gehouden 🙂

Waarnemingen: de eerste koninginnenpage, koekoek, wilde roos, papaver, korenbloem, koekoeksbloem, meiklokjes, dotterbloem, St Janskruid,…

Mijn Foto-album                       Mijn Track

5 Reacties op “Demervalleiwandeling Langdorp

  1. Op basis van uw (enthousiaste) raadgevingen Guido deed ik deze wandeling op de zwoele 2 juni. En inderdaad… heerlijke landelijke tocht die niet iedereen in de agenda heeft staan. Wolf café was wel geopend, echter alleen om een Wolf ijsje af te halen, wat ik dan ook deed. Vanille/pistache kan ik aanbevelen hoewel ik ook een schuimende Wolf eerder had geapprecieerd!😁. Dank voor de suggestie!

  2. One of these days we are going to bump into each other Guido. On Monday I walked from Langdorp, also from 410 > 155 but then I carried on to Testelt and down to Scherpenheuvel. That was a lovely walk. Then I returned via Messelbroek which was disappointing as it was along the roads. Looking forward to your report!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.