GR 128 Leuven – Hoegaarden

Datum: ma 15 juni 2020
Etappe station Leuven – Hoegaarden, Au Canal: 25,1 km
Topogids: Vlaanderenroute GR 128, 1ste druk 2020
Wandeltijd: 9.06 – 14.45
Weer: zonnig, 25°C
Stilte: 4/5

Tussen golvende graanvelden

De eerste keer sinds Corona: met de trein naar Leuven. Dan heb ik 2 mogelijkheden: door de hoofduitgang of de oostelijke uitgang. Ik neem de laatste en wandel naar de spoorbrug richting Abdij van ’t Park. Om daar te vernemen dat de andere mogelijkheid er geen zou geweest zijn wegens opgebroken spoorbrug. Het mag al eens meezitten. Het belooft een warme, zelfs zwoele dag te worden, met kans op onweer. Voorlopig is het heerlijk zonnig wandelweer en dat zal zo blijven. De witte cumuluswolken zullen fotogeniek zijn.

Abdij van ’t Park vanaf de spoorwegbrug

Aan de wandelboom bij de indrukwekkende abdij (die ik vorige keer bezocht) draai ik linksaf langs de bloemenwei. Langzaam daal ik af door het bos naar de historische abdijvijvers.

Aan de overkant van de N25 gaat het gestaag omhoog richting psychiatrische kliniek St-Kamillus. Best wel een opvallend gebouwencomplex. De terugblik op de Leuvense dalketel is fantastisch.

Vóór me uit loopt een koppel zonder rugzakje voor een plaatselijke wandeling. Ik zal op deze tocht, naar goeie gewoonte, geen enkele GR-wandelaar tegenkomen. Wat ik wel zal tegenkomen, zijn oneindig veel mooie bermbloemen: papavers, kamille, margrieten, cichorei, korenbloemen en vele vele andere. Weinig maisvelden gelukkig, overwegend glooiende vlas- en graanakkers met daarboven die opbollende cumuluswolken.

Nadat ik Bierbeek gepasseerd ben (holle wegen, soms kasseiwegen, soms graspaden en betonnen tractorstroken) bereik ik na 2,5 uur de mooie watertoren. De weg is er opgebroken voor doorgaand verkeer zodat ik in alle rust mijn boterhammetjes kan eten. Af en toe passeert een enkele wielertoerist; sommige groeten, andere niet. Vanop 100 m hoogte geniet ik van de prachtige vergezichten.

Voorbij de watertoren duikt de GR een dalende holle wegel in, slecht onderhouden maar toch passeerbaar. Vanaf nu zal ik kilometerslang door bovengenoemde velden lopen. Bij sommige kruispunten is er amper plaats voor bewegwijzering en die dubbele aanduidingen (wit-rood voor GR 128 en geel-rood voor SGR Hageland) doen me soms twijfelen aan de richting omdat ze een afslag lijken aan te geven. Ik heb deze tocht al eens gedaan in omgekeerde richting op de SGR Hageland.

Aan de kruisingen met GR 512 ben ik uiteraard ook al gepasseerd. Ik word langs een lommerrijk beekje gestuurd in de buurt van Neervelp en vervolgens door een mooi natuurgebiedje geleid. Een thuiswerkende man zwaait gedag vanuit de living van zijn mooie huisje temidden de natuur.

Dan weer glooiende akkers tot Honsem met daarna kerende en draaiende wegels richting Willebringen. Onderweg passeer ik in een idyllische omgeving een mooie vierkantshoeve met duiventil, vroeger teken van macht en welvaart.

Nog niet zo lang geleden liep ik hier de Heulingenwandeling in Roosbeek. Vrij snel draai ik rechtsaf en volg de Jordaanvallei. Het pad wordt steeds smaller en de natuur woester. Nauwelijks landbouw hier, geen bebouwing, pure beschermde wildernis. Naar het einde ontmoet ik een jongeman die solo een lange luswandeling vanuit Hoegaarden maakt. Mocht ik op die leeftijd het wandelen al … Ach, het is goed zo.

In de Jordaanvallei

Door de brandnetels baan ik me een weg uit de Jordaanvallei om even later in Hoksem aan te komen. Het romaanse kerkje, net voorbij de watermolen, is echt een plaatje met zijn 12de eeuwse toren met schietgaten. Op een bank ertegenover, helaas in de brandende zon, hou ik nog een (te) korte eetpauze.

De beklimming naar de Marollenkapel en later de Katarinakapel valt me namelijk zwaar. De voeten en het hoofd zijn loom, de warmte weegt. Gelukkig heb ik vandaag 2 liter water meegenomen. Aan de Marollenkapel maakt een fotograaf foto’s van een schone – ik durf niet goed kijken; aan de Katarinakapel zijn grote wegenwerken bezig.

Ik volg een dalende holle weg tot op een kruispunt met uitzicht op de kerktoren van Hoegaarden. Langs een grote wijngaard (!)wordt de weg smaller en steiler om uit te komen bij de brouwerij van Hoegaarden. Geen café in zicht. Ik volg de GR-tekens tot aan de afslag naar bushalte Au Canal.

Mijn bus (om het uur) is 10 minuten geleden vertrokken. Met zware voeten besluit ik richting centrum te trekken. Dat valt even tegen in dit stratendorp – ik zal straks de bus naar Tienen nemen dichter bij het centrum; reken toch nog 2 km bij het totaal. Eens op de markt blijkt er op deze maandag toch een zaak open te zijn zodat ik op het terras kan bekomen van de inspanningen. Twee oudere dames mengen vlotjes Nederlands en Frans met dik Vloms accent; we zitten hier zowat op de taalgrens. Het is best moeilijk om niet mee te luisteren. Van de Italiaanse cafébaas leen ik een balpen om mijn treinkaart in te vullen.

Ruim op tijd stap ik op de bus uit Jodogne: enkele Waalse jongeren zitten achteraan zonder mondmasker. Ook in de stoppende treinen aan het station van Tienen zie ik jongedames zonder mondkapje; later in de wachtlokaaltjes op het perron in Leuven. Ook in de tunnel onder het station dragen vele jonge passanten geen mondmasker, hoewel verplicht. Het zijn maar vaststellingen, terwijl er elke dag nog mensen sterven aan de ziekte… Ik heb in elk geval weer genoten van deze supermooie etappe door Vlaams-Brabant.

Mijn Track                    Mijn foto-album

2 Reacties op “GR 128 Leuven – Hoegaarden

  1. Beste,
    Ik heb meer dan 10 jaar geleden GR128 (Wissant – Drielandenpunt) afgewerkt. Volgens mij: grote routewijziging op het traject Honsem – Willebringen. De oude wandelgids (2000!) meldt: We volgen nu over meer dan 1 km het kronkelende pad door de prachtige Jordaanvallei. Het modderige pad dreigt door de enorme rijkdom aan planten en grassen overgroeid te geraken, maar blijft duidelijk zichtbaar…Tja… Volgende opm. heb ik bijgevoegd: Niet te doen! Volledig overwoekerd (meer dan kniehoge, zelfs dijbeenhoge brandnetels, enz…)) Na minder dan 1 km: pad volledig verdwenen. Door bietenveld naar volledig beplant ‘bietenpad’ gelopen, enz…Als ik een van uw foto’s bekijk is er blijkbaar nog niet veel veranderd…

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.