Wandeljaar 2020 Halftijdse overwegingen en Facebook

Als ik eens terugkijk op mijn wandelingen tot dusver, stel ik vast dat de Corona-epidemie er flink ingehakt heeft. Ook al heb ik niet echt stilgezeten, zoals andere jaren zal het niet meer worden. Het is inmiddels zomer en ik heb het gevoel dat ik het voorjaar gemist heb. Van mijn wandelintenties is nog niet veel in huis gekomen; de lijst met ‘concepten’ zwelt steeds verder aan. Om wandeltochten voor te bereiden was namelijk wel tijd genoeg. Ik hoop alvast dat de tweede helft van ’t jaar soelaas brengt. – Met excuses aan alle betroffenen door Covid 19 die het minder goed hadden dan ikzelf.

Anderzijds had ik tijd en volgde ik met meer dan gewone aandacht de medemens op sociale media (FB met name). Feit is dat er heel wat nieuwe wandelaars zijn bijgekomen en dat is voorwaar een positieve vaststelling. Ook de TV-reeks GR 5 heeft daartoe bijgedragen. Dat niet alle nieuwkomers een zegen zijn en dus hopelijk ook geen blijvers, zie je aan de vele meldingen van afval onderweg en loslopende honden die reekalfjes doodbijten. Sommige mensen blijven beter weg uit de natuurgebieden.

Andere nieuwkomers vertonen soms een typische Facebook-mentaliteit: als je iets niet weet, zoek het niet op, probeer het niet uit, maar vraag het aan een ander, niet persoonlijk maar algemeen. Voor sommige praktische vragen heb ik uiteraard begrip: welke rugzak, welke camelbag, welk slaapmatje, hoe werkt een track, enz. Daarmee ben ik zelf al door ervaren stappers wijzer geworden. Da’s allemaal prima.

Maar: bezorg mij eens een wandeling in ‘een’ streek die aan die en die voorwaarden voldoet, … sorry. Wie bezorgt mij in dat dorp een overnachtingsadres… sorry. Ik heb 2 dagen vrij en zou willen gaan stappen: wie heeft een voorstel? Het zou iets van zo lang moeten zijn en onderweg zou er dat en dat moeten zijn. Sorry… En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Zoek het zelf op!

De voorbereiding is de helft van het plezier, de ervaring en de evaluatie achteraf de andere helft. Of zoals wandelmaat Georges het treffend formuleert: No Sweat no Glory!

Ik stel die mentaliteit vast zowel in België als in Nederland, bij een generatie die met sociale media opgegroeid is en het vanzelfsprekend vindt om per ommegaande een pasklaar antwoord te krijgen en het leerproces over te slaan. Daarvoor hoeft de vraag zelfs niet precies geformuleerd te zijn; Mr Google antwoordt ALTIJD!!! SOFORT!

Ik weet niet goed waar ik deze reactie kwijt kan, alvast niet op de FB-pagina’s zelf – iedereen bedoelt het toch alleen maar goed -, dus plaats ik ze maar hier. Reacties, in welke richting ook, welkom binnen de regels 😉

 

12 Reacties op “Wandeljaar 2020 Halftijdse overwegingen en Facebook

 1. onderweg met Willem

  Zoekt en gij zult vinden!

 2. Dag Guido.

  We hebben ook het gevoel dat we het voorjaar gemist hebben… maar ik ben wel blij dat we buiten mochten komen. Ze hebben we onze conditie toch wat op peil kunnen houden. We gaan nu dubbel en dik genieten (binnenkort gr5 verder stappen).

  Ik kan je betreden wat betreft de vele vragen… We hebben altijd fijn gevonden om een gr in te delen in etappes en steeds weer de busverbinding te vinden op de meest ondenkbare plaatsen… Ach tijden veranderen zeker…

 3. ik kan alleen maar beamen dat de voorbereiding evenveel plezier geeft dan het wandelen zelf !

 4. Ik ben het ook met je eens..er zou zoiets van Wandeltrefpunt of wandelmeeting moeten bestaan,misschien ook op facebook.. de drempelvrees ligt dan misschien niet zo hoog,als bij een facebookpagina van de Gr’s.
  Wat de nieuwe wandelaars betreft..die zouden beter een opvoedcursus volgen.. alvorens te gaan wandelen.

 5. I guess it’s because the younger generation use FB as a source of news and information Guido. I’m happy to be asked specific questions about walks but don’t like seeing questions about news issues on FB groups or pages.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.