Lahnwanderweg: Balduinstein – Obernhof

Ma 20 juli 2020
Etappe 17 van station Balduinstein naar station Obernhof
Topogids: Lahnwanderweg Rother Wanderführer
Afstand: 19 km (690↑ HM & 690↓HM vlgs Rother; 1048 HM ↑ – 1098 ↓ in Basecamp)
Wandeltijd: 10.00 – 16.20
Weer: motregen, wisselend bewolkt, zonnig, 21°C
Stilte: 4/5
Website: https://www.lahnwanderweg.de/de/

Hoog boven de Lahn

Voor onze tweede korte vakantie kozen we – op uitnodiging van wandelvriendin  An – opnieuw een voor ons compleet onbekende streek in Duitsland: de Lahnvallei. We vonden een uitstekend Gasthaus in het historische vakwerkstadje Limburg an der Lahn, ideaal gelegen op 5 minuten van de Altstadt en dicht bij de Lahnradweg want An zou gaan fietsen.

Op de heenweg brachten we eerst een bezoek aan het historische Diez met zijn imposante gravenkasteel, waar de Aar uitmondt in de Lahn. Het kasteel (nu jeugdherberg) is wegens Corona momenteel helaas niet te bezoeken maar de kleine Altstadt aan het water is best gezellig en we vinden er een goed Armeens restaurantje met buitenterras voor een snack.

In de namiddag checken we in bij ons verblijf en verkennen dan de Altstadt van Limburg. We lopen langs de stadspoort over de historische brug met het alom tegenwoordige beeld van Nepomuk (patroonheilige van schippers en geestelijkheid) over de Lahn, genietend van het uitzicht over het water en de schitterende laatromaanse domkerk.

Aan de overkant zien we hoe de benedenstad van het stijgende water van de Lahn kan afgesloten worden en beklimmen de trappen naar de hooggelegen kathedraal. De binneninrichting van de kerk valt op door zijn eenvoud en staat in sterk contrast met de uiterlijke pracht van het gebouw.

Daarna dalen we af naar de intact gebleven binnenstad met zijn rijk versierde vakwerkhuizen en middeleeuwse stratenpatroon. Het is er behoorlijk druk maar we vinden toch een veilige plek op het buitenterras van één van de vele Italianen.

’s Morgens na het rijkelijke ontbijt, gord ik de rugzak om en doorkruis de stad op weg naar het station van Limburg, ruim op tijd voor mijn trein naar Balduinstein. Mondkapje verplicht en ik zal het maar direct zeggen: wat mij direct opvalt is de netheid van het treinstel, de ruime stelplaatsen voor fietsen, de perfecte elektronische en vocale aanduiding van de treinhaltes, ja zelfs of je links of rechts moet uitstappen wordt meegedeeld!

Het mooie aan de Lahnwanderweg én de Lahnradweg is die spoorweg; je kan je etappes zo kort of zo lang maken als je wil en je tocht maken met een dagrugzak vanuit een vaste plek; bovendien zijn er heel regelmatig campings langs de rivier, voldoende hotels en pensions.

Aankomst in Balduinstein

Omdat we maar kort hier zijn, koos ik de 2 lastigste etappes van de hele LWW. In het onderkomen station van Balduinstein (103m) stap ik uit. Zoals u intussen weet, betekent ‘stein’ burcht en wanneer ik door de opgebroken straat het schilderachtige dorpje binnenloop, bots ik al direct op een middeleeuwse verdedigingstoren. Hoek om, bij het kerkje, sta ik oog in oog met de hooggelegen ruïne Balduinstein, genoemd naar de Trierse aartsbisschop die in 1319 de burcht liet bouwen.

Ruïne Balduinstein

Kort voorbij het kerkje begint de LWW aan een steile klim (115 Hm op 800 m) op de Saukopp. De rotswanden van de Lahn en haar zijrivieren zijn vaak tot boven bebost zodat je voor uitzichten aangewezen bent op de spaarzame uitzichtpunten. Je loopt onder het gebladerte wat je meteen ook beschermt tegen de zon en in mijn geval momenteel tegen de motregen. Het belooft geen te beste dag te worden voor perfecte foto’s.

Eerste uitzichten

Boven aangekomen loop je aangenaam langs en door glooiende graanvelden. In de verte doemt het wat dreigende silhouet op van Schloss Schaumberg met zijn achthoekige torens.

Schloss Schaumburg

Opnieuw in het bos kom ik bij een volgende uitzichtpunt: het natuurgebied Gabelstein. Het uitzicht over de 100 m dieper gelegen Lahnvallei is waarlijk spectaculair.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het gaat nu in dalende lijn door het bos naar een beekkloof om aan de overkant opnieuw te klimmen door open grasweides naar het hooggelegen dorpje Steinsberg (239m). Terwijl ik de talrijke wilde bloemen bewonder, is de motregen verdwenen en probeert de zon door de wolken te breken.

Op weg naar Steinsberg

Eens boven loopt de LWW omheen het dorpje en daalt lichtjes door de hooiweides. Bij een wat verborgen uitzichtpunt kan ik een blik werpen op het verder verloop van de Lahnvallei en op de burchtruïne van Laurenburg.

Eerst gaat het steil naar beneden in een zijvallei: het Rupbachtal. Aan de overkant even steil weer naar boven. Ik maak me de bedenking dat de LWW echt wel de allures van een Steig heeft en stel me voor hoe die beklimmingen met meerdaagse rugzak moeten voelen. De luchtvochtigheid is na de motregen bijzonder hoog en terwijl het zweet van me afgutst, vervloek ik mijn moeizaam bijeengespaard horecagezwel (!): 96 kg telkens opnieuw naar boven hijsen is geen klein bier 😉

Laurenburg

Gelukkig valt het met de recuperatietijd wel mee – de ‘form’ is er wel na mijn klimavonturen in de Pfalz en boven geniet ik volop op het panoramapad naar Laurenburg. Beneden, bij de brug over de Lahn aan het station en onderaan de witte burchtruïne, ontdek ik een eenzame snackbar. Met doorrookte stem verkoopt mevrouw het beste bakje frieten dat ik sinds lange tijd gegeten heb. Onder een bewolkte hemel geniet ik ervan op haar terras met zicht op de rivier en de voorbijvarende kano’s.

In Laurenburg

Laurenburg had ooit zilver-, zink-, koper- en zilverertsmijnen en daar wordt aan een kruispunt aan herinnerd.

Puinhelling

Samen met een mijnbouwpad klimt de LWW langs puinhellingen omhoog uit het Lahndal, hoger en hoger en echt wel steil tot aan de rand van het dorpje Dörnberg. Langs golvende hooiweides gaat het dan opnieuw het bos in tot aan een splitsing. Ik volg de wegwijzers naar Obernhof maar vermoed toch dat ik iets overgeslagen heb. Twee dames met rugzak – de eerste en enige wandelaars van de dag – bevestigen dat ik het uitzichtpunt  Wolfslei (237m) gemist heb maar dat het vlakbij is.

Op mijn stappen teruggekeerd geniet ik van het uitzicht op de sluis beneden en op het rode speelgoedtreintje dat beneden over de sporen langs het water rijdt.

Opnieuw klimt het pad naar de andere kant van Dörnberg. In het bos steek ik de 2 dames voorbij in een kloof en volg een makkelijke en brede bosweg – vroeger zou de postkoets hier gepasseerd zijn – tot bij het uitzichtpunt Goethepunkt (254m), een rotspunt hoog boven Obernhof. Volgens de overlevering zou Goethe himself het niet erg gevonden hebben op deze plek te sterven. Weer is het uitzicht grandioos; ik zie ook al de wijngaarden van het dorpje Weinähr aan de Gelbach (zijrivier van de Lahn) waar ik morgen zal passeren.

Hoewel ik best vermoeid ben en de zon regelmatig op mijn kop knalt, kies ik voor de afdaling over de Klettersteig. Echt technisch is die niet – er komen gezinnen met kleine kinderen naar boven gekropen – maar met al die hoogtemeters in de benen moet je toch wel even geconcentreerd blijven op de rotsrichels langs de afgrond. Met laddertjes en ijzeren staven in de rots daal ik af over de kam tot bij een eerste asfaltbaantje naar het dorp.

Obernhof ligt heel fraai ingeklemd tussen de wijngaarden op de zuidelijk georiënteerde helling van het Lahndal. De asfaltweg daalt zigzaggend af tot bij een aantal (door Corona gesloten) wijnproeflokalen en vakwerkhuisjes.

Ik steek de Lahnbrug over, koop een treinkaartje aan de automaat en ga een koele halveliter drinken op het terras van de nabije camping. Let op: om één of andere reden blijft je treinkaartje maar 2 uur geldig.

Obernhof en zijn wijngaarden

De benen en het hoofd zijn loom; qua hoogtemeters geloof ik eerder mijn app en Basecamp dan de aangegeven cijfers in het Rother-boekje – die zijn volgens mij gebaseerd op een vereenvoudigde track met minder meetpunten. De tocht zelf was grandioos met een mooie afwisseling van paden en fantastische uitzichten.

Mijn Track                               Mijn Foto-album

3 Reacties op “Lahnwanderweg: Balduinstein – Obernhof

  1. Riskeren wij ook niet meer, hopelijk mogen we nog buiten Antwerpen volgende week ! 🙂

  2. Hoe mooi..
    Philippe en ik moeten ook nog eens naar Duitsland om te wandelen,je hebt nogal wat km afgelegd,knap !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.