GR 561 Balen – Lommel

Datum: zondag 20 september 2015 vrijdag 11 september 2020
Topo-gids GR 561 Kempen-Maaspad 2020
Tocht: 21,4 km – traject Balen Scheps – Lommel centrum
Weer: zwaarbewolkt tot zonnig, 23°C
Wandeltijd: 10.10 – 16.30
Stilte:  4/5

(Hét) “Bevlindert” in Kattenbos

Nog eens een tocht met de wandelvrienden, en met 2 auto’s; al kan je deze tocht ook met O.V. organiseren want zowel Balen als Lommel hebben een station, al ligt dat laatste wel een eindje van Lommel centrum. Evt. kan je ook de bus naar of van het centrum nemen. Wij parkeren aan de spoorwegovergang in Balen Scheps en vertrekken via de wijken Schoor en Ongelberg naar natuurgebied Keiheuvel. Pas daar wordt het interessant met een afwisseling van dennenbossen en gerenatureerde open heide, voorlopig nog zonder heidestruikjes maar wel met een grote kudde schapen.

Vervelend vinden we het lawaai van laagvliegende legerhelikopters en transportvliegtuigen terwijl veel hoger de F16’s van Kleine Brogel hun oorverdovende baantjes trekken. Voor de rest is dit namelijk echt wel een stiltegebied. Na een uurtje bereiken we de toegangsweg tot het kasteel De Most waar we een bankje vinden voor de picknick. In de topogids lees ik dat dit afgelegen kasteel een schuiloord was voor verzetsstrijders in 1944.

De Most

Na de picknick trekken we langs de poort van het kasteel (dat niet te zien is) het laag gelegen moerasgebied De Most in. Was het tot nu toe zwaarbewolkt en fris, komt nu de zon erdoor en het is aangenaam wandelen tussen de eerste herfstzwammen. Hier is het water nog niet helemaal opgedroogd zoals elders. Het gebied ligt dan ook 11 m lager dan de nabije zandduinen van de Keiheuvel.

Intussen zijn we de dennenbossen uitgelopen en hebben het schilderachtige Kanaal van Beverlo bereikt dat we via een verkeersbrug oversteken. Zo belanden we meteen ook in de provincie Limburg.

Aan de overkant stappen we door enkele woonstraten van Gelderhorsten vooraleer we opnieuw een heidegebied inlopen, deze keer wel met bloeiende heide. We stappen langs de zuidrand van Natuurgebied Kattenbosserheide. In een volgende woonwijk heeft blijkbaar een zware brand gewoed; er resten enkel een uitgebrand autowrak en wat zwartgeblakerde bomen.

We zijn inmiddels het bos ingelopen om er bij de drukke N746 weer uit te komen. Aan de overkant ligt de grootste Duitse Begraafplaats in West-Europa buiten Duitsland. In een vorige versie passeerde ik hier op GR 564 (Lommel-Huy) maar ook dat traject is gewijzigd. Aan de ingang van het kerkhof passeren we eerst coronaproof een brasserie waar we direct het enige vrije tafeltje inpalmen. Nadien brengen we een bezoek aan het kerkhof met zijn lange rijen kruisjes en de namen van duizend en duizend soldaten en ook aan de sombere herdenkingshal. What a waste of young lives…

Deze diashow vereist JavaScript.

Nog maar pas terug vertrokken, lopen we even verkeerd zodat we langs een andere weg terug op de rijksweg komen. Aan de overkant volgen we een kronkelend pad tussen stuifduinen en dennenbomen, met zelfs een vennetje dat nog water houdt. Bij een grote brasserie trekt een mooi kunstwerk van een reuzenvlinder onze aandacht (zie startfoto).

De mooie Leyssensmolen die ooit op de plek van het kunstwerk stond, is het volgende highlight. Rustige zandwegen leiden ons naar een stukje woonwijk en daarna slingert een heel mooi zandpad naar het station van Lommel.

Over de spoorweg slaan we rechtsaf een woonwijk in en missen opnieuw een afslag. In plaats van langs de sporen te stappen, botsen we op een grote weide. Omdat ik me het bospad aan de overkant herinner van vorige keer, kruisen we gewoon de weide en pikken aan de overkant het pad weer op en volgen de bosrand. Aan de andere kant van het bos volgen we het fietspad naar Lommel en de N71 of ringweg. Door rustige woonstraten bereiken we tenslotte het centrum van Lommel bij de imposante Sint-Pietersbandenkerk.

Glazen Huis Lommel

Met mondmasker volgen we de winkelwandelstraat, botsen op wegenwerken en komen een beetje onorthodox bij het Cultureel Centrum. Op één of andere manier hebben we het Glazen Huis gemist en het marktplein, dus ik stel voor om even linksaf te gaan kijken. En jawel: we bewonderen de glazen toren en ontdekken rechtover het beeldje van de Teut een aantrekkelijk terras, alleszins veel aantrekkelijker dan in de winkelstraat daarstraks. In de warme namiddagzon is het aangenaam toeven op het terras, met zicht op één van de rijkversierde Teutenhuizen.

Achter het CC vinden we op de gratis parking mijn auto terug en zetten koers naar Balen. Wij vonden het alvast een erg aangename wandeling vandaag, goed bewegwijzerd en met veel afwisseling aan landschappen en paden.

Mijn Track                             Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 561 Balen – Lommel

  1. Ze hebben deze GR ondertussen op veel plaatsen verbeterd. Echter zelf woon ik in Scheps en ze hadden de route beter wat meer door het natuurgebied laten slingeren om dan via natuurgebied Vennen naar de Most te gaan. Maar dan mis je natuurlijk een stukje bereikbaarheid (station Balen). Ach nu hebben we een GR lopen op 100m van onze deur, da’s ook leuk. Het pad dat je gemist hebt loopt echt wel pal langs het spoor, het alternatief dat je hebt genomen is zeker niet slechts 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.