GR 128 Brussegem – Humbeek-Sas

Za 17 oktober 2020
Etappe Brussegem halte Koster – Humbeek Sas: 20 km
Topogids: Vlaanderenroute GR 128, 1ste druk 2020
Wandeltijd: 10.50 – 15.20
Weer: hoge bewolking tot zonnig, 12°C
Stilte: 4/5

Op weg naar Nieuwenrode

De trouwe lezer weet dat er een voorgeschiedenis is. Ik had de laatste tijd best wel wat last van pijntjes zodat ik tussen 2 tochten wat langer gewacht heb. Intussen thuis toch wat testkilometers gedaan en dat viel allemaal erg mee. We gaan het erop wagen.

Op zaterdag moet ik een omweg maken via Berchem; de Kempenaar wordt niet geacht in het weekend naar Brussel te rijden. Tussen Mechelen en Vilvoorde slaagt mijn trein er toch weer in minutenlang vertraging op te lopen zodat ik best zenuwachtig in Brussel-Noord aankom. Ik spurt door het station terwijl ik vergeefs speur naar het logo van De Lijn – iedereen weet inmiddels dat de De Lijn problemen had met haar opstapplaats aan Brussel Noord. Langs de verkeerde uitgang loop ik het station uit, ren dan onder het station naar de vroegere haltes en wordt door een buschauffeur naar de buitenkant verwezen. Hoewel mijn app van busperron 4 gewag maakt, stoppen alle bussen nu aan hetzelfde perron!!! Gelukkig heeft Lijn 245 naar Dendermonde een flinke vertraging en zo stap ik ontspannen uit aan halte Koster in Brussegem, pal op het kruispunt van GR 128, GR 126 en SGR Groene Gordel.

Kerktoren van Brussegem

Verwarring is dus mogelijk maar niet voor mij die bekend ben met het parcours. Ik laat de drukke steenweg al vlug achter me en loop de heuvelende velden in. Aardappelen worden gerooid; het zoontje van de boer wuift me van hoog in de tractor gedag. De zon zit nog verscholen achter hoge bewolking en het is nog vrij nevelig over de glooiende akkers. Deze wandeltemperatuur is ideaal voor mij.

Lovegem

En daar heb je ’t weer: die pijn in de kuit. Ik vloek hartsgrondig en verlaag het tempo, blijf af en toe staan en stretch de voet. Ik passeer een historische hoeve en die mooie kapel op dat kruispunt van wegen in Lovegem om even later af te dalen naar het gehucht Hunsbeek. Mooi gerestaureerde hoeves met bijhorende dikke BMW’s vergezellen mij tot aan de GR-wandelboom waar ik afscheid neem van GR 126.

Verbrande Hoeve

Hobbelige paadjes – intussen speelt ook de linkerknie weer op (overcompensatie?) – voeren me doorheen de Brabantse kouters naar het indrukwekkende Pauwenhof. Het is oppassen geblazen want met die knie weet je maar nooit.

Pauwenhof

Een eerste highlight van deze tocht zijn de Wolvertemse Beemden. Ik ben goed twee uur onderweg. Een eerste bank in dit mooie natuurgebied is bezet maar op de tweede kan ik mijn boterhammetjes eten en genieten van de zon die intussen door het wolkendek breekt.

Als ik na deze onderbreking weer verder trek, is de pijn in de kuit weg! Het zou fantastisch zijn, mocht dat zo blijven. Ik steek de A12 over, laat een uitnodigend geopend café links liggen (dom-dom-dom) en trek aan de achterkant van kleine gehuchten naar Nieuwenrode. Pijnlijk blijft de knie en ook de chronische nekhernia stuurt na vele weken weer signalen naar de linkerarm; toch is dat beter uit te houden dan de kuit die nog altijd pijnvrij is.

Wat me opvalt terwijl ik hier achter de huizen doorloop, is de stilte en de rust, zelfs in het centrum van Nieuwenrode. Ik heb altijd geleerd dat ‘rode’ wijst op een open plek in bosgebied. Maar vóór ik het ’s Gravenbos inloop, moet ik langs 3 bakvissen die midden op het pad zitten en gemoedelijk een jointje delen. Plaats maken zit er voor hen niet meer in maar ze beantwoorden nog wel mijn groet. Ik heb vandaag genoten van de afwisseling aan wandelpaden en verheug me nu op echte bosgrond. Er lopen zelfs enkele Brusselse dames kastanjes te rapen in het bos.

Wanneer ik een kudde schapen gepasseerd ben, kom ik uit bij wat ik een schande noem voor Humbeek en dus de gemeente Grimbergen. Een smerige beek loost het afvalwater van het Langstraatje zomaar in het bos. Mijn verontwaardiging daarover is zo groot dat ik amper oog heb voor het ’s Gravenkasteel en de Lourdesgrot verderop. Het is voor dit soort wantoestanden dat ik op een grote Europese milieuboete hoop voor deelstaat Vlaanderen. Wat we zelf doen, doen we beter: mon oeil!

De Schande van Humbeek-Grimbergen

Bij het kanaal Brussel-Rupel doemt totaal onverwachts de imposante brug voor me op. Nog even een foto vanop de brug…

… en dan loop ik van het kanaal weg de Kerkstraat in op zoek naar de bushalte in de Benedestraat. Geen café in zicht op het einde van mijn tocht want het centrum van Humbeek is nog een eind verder. Een blik op de tabellen aan beide zijden van de straat leert dat ik 3 kwartier moet wachten op bus 261 naar Londerzeel en bijna 2 uur op die naar Vilvoorde. Gelukkig houden de laatste zonnestralen me enigszins warm maar zonder zitbankje duurt het wachten toch erg lang. Zeker als blijkt dat bus 261 nog eens tien minuten vertraging heeft, waardoor mijn overstap op de bus naar Mechelen aan halte Londerzeel Sportcentrum in het gedrang komt. Ik druk dan ook niet op de bel omdat we toch te laat zijn en vraag de chauffeur of ze tot aan het station van Londerzeel rijdt. Ze vraagt me waarom en wanneer ze onverwacht toch de bus naar Mechelen nog kruist, houdt ze die staande om mij – tussen 2 haltes in – alsnog te laten overstappen. Chapeau, chauffeurs, ik ben jullie zó dankbaar. Zeker als ik bij aankomst in het station van Mechelen hoor dat alle treinverkeer tussen Londerzeel en Mechelen vervangen is door bussen!!!

Op de trein die ik anders in Vilvoorde zou genomen hebben, is het nog een half uur wachten. Fijn! Kan ik vóór alle café’s op maandag weer een maand dicht moeten, mezelf nog even trakteren op wat gerstenat. Uiteindelijk stap ik iets vroeger op de comfortabele Amsterdammer naar Berchem waardoor ik daar weer langer moet wachten op de verbinding naar de Kempen.

Een belachelijk kort treintje komt aangereden terwijl er – zoals op dit uur op zatermiddag te verwachten – flink wat volk staat op het perron. De treinbegeleider geeft de passagiers ervan langs via de intercom: “ha, jullie vonden het nodig om vóór de ‘lockdown’ (sic) allemaal nog even te gaan shoppen in Antwerpen en nu willen jullie allemaal tegelijk naar huis”. Wanneer hij later langs komt – ik ben, het spreidingsplan indachtig, in eerste klas gaan zitten – hou ik beleefd mijn mond…

Ik vond het opnieuw een heel mooie wandelervaring vandaag, opgelucht wat het onderbeen betreft, bezorgd om de knie die een dag later nog altijd pijn doet. Bij Humbeek-Sas ben ik aangekomen op GR 12 (helemaal uitgewandeld tot aan de Maas in Frankrijk). Het is niet uitgesloten dat ik op het vervolgstuk in Wormelaar verder de GR 12 richting Mechelen volg i.p.v. de GR 128 richting Eppegem – dat stuk liep ik al op SGR Dijleland. En geef toe: een blijde intrede in Mechelen is toch iets anders dan aankomen aan het station van Eppegem 🙂 We’ll see. Benieuwd ook of ik dit jaar nog in Deurle geraak en in Sint-Martens-Latem (aan de Leie). Alvast niet in het weekend met O.V.!

Mijn Track – – – – Mijn Foto-album

10 Reacties op “GR 128 Brussegem – Humbeek-Sas

  1. Ik heb intussen een mail gestuurd naar de Milieudienst van Grimbergen maar die blijft onbeantwoord (2/11/2020)

  2. Une belle étape dans une belle région ! Nous étions hier sur le GR 12 entre Malines et Grimbergen 😉

  3. Klinkt als een heel avontuur, al weet ik niet of ik het OV avontuur zelf leuk zou vinden 🙂

  4. Quite a full day of experiences Guido, with the anxiety over your aches and pains as well as the public transport. I was glad to see you made it back home OK and hope you recovered well.

    • Thanks dear Denzil; public transport was my own fault (weekend days can be terrible); as for the leg: I will have to have it seen to by the doctor – I don’t feel anything now but it could be alarming – the knee is quiet now 😉 – as for GR 128 truly enjoyable.

  5. Guido, vraag maar aan de dokter, maar volgens mij, als ik dat lees van je kuit, heb je “etalagebenen” of 1 etalagebeen.
    Een kleine ingreep kan deze verstopping van de ader verhelpen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.