Schavaaiwandeling Bierbeek

Wo 4 november 2020
Schavaaiwandeling Bierbeek 7,8 km
Toerisme Vlaams-Brabant
Wandeltijd: namiddag
Weer: wisselend bewolkt, zonnig, 11°
Stilte: 4/5

Vanaf de rand van het Meerdaalwoud

Toeval of niet: ik zag deze wandeling de laatste tijd regelmatig voorbijkomen en ze leek me ideaal om nog eens met wandelvriendin An op stap te gaan. En het Schavaaipad stelt echt niet teleur. * schavaai = takkenbos

Misschien een beetje kort maar het traject kan evt. naar believen uitgebreid worden via het knooppuntennetwerk. Je krijgt een grote variatie aan landschapselementen voorgeschoteld en het parcours is grotendeels onverhard.

Parkeren kan tijdens de week aan de kerk maar in het weekend wijk je beter uit naar het cultureel centrum (parking staat aangegeven bij het binnenrijden van Bierbeek).

Direct achter de kerk loop je over een aangenaam oeverpad door de bosjes van de Mollendaalbeek. Bij een brugje kom je op het traject van GR 512 en volg je wit-rood door de wei naar boven tot bij de historische vierkantshoeve Bordegemhof (ofte Bordingenhof 1389).

Rechtover de hoeve volg je de holle weg naar boven om nadien weer te dalen naar een kruispunt van holle wegen. Steeds rechtdoor lopend (GR 512 slaat rechtsaf naar het Mollendaalbos) loop je bij een trapje onder de wat verwaarloosde Sint-Bernarduskapel door.

Helemaal boven kom je op het hoogplateau met een weids uitzicht over de taalgrens. Op het keerpunt ben je slechts een boogscheut verwijderd van de Chapelle du Rond Chêne (Mille – Tourinnes-la-Grosse) die we nog kennen van GRP 127! Toen keken we net als hier uit op de zuidrand van het Meerdaalwoud, hier het Mollendaalbos.

We verlaten het Brabantse akkerlandschap en volgen een dreef langs de bosrand. Daarbij zijn we lang niet de enige wandelaars – het is opvallend druk voor een weekdag. Sommigen laten opvallend veel coronaruimte, anderen komen dan weer veel te dichtbij. Af en toe moeten we aan de kant voor mountainbikers die achteloos door de plassen klieven en modder opwerpen.

Bij kp 73 zitten we weer even op het traject van GR 512 en buigen dieper het bos in. Diepe beekdalen doorsnijden het woud en de doorgebroken zon kleurt de herfstbladeren. De bekende schuilhut bij kp 72 staat intussen op instorten en is afgesloten.

Waar de GR dieper het Meerdaalwoud inloopt, kiezen wij rechtsaf om bij het uitlopen van het bos getrakteerd te worden op een prachtig vergezicht. Ik herken aan de oostelijke horizon de groenkoperen toren van de St-Kamilluskliniek (GR 128) en de zendmast.

Het wandelpad aan onze voeten kleurt zwart van het volk (lichte overdrijving); hele families zijn met de honden onderweg naar het bos. De meesten nemen ons als tegenliggers niet eens waar zodat onze groet meestal onbeantwoord blijft. Wij genieten intussen van het glooiende landschap en dalen verder af, nu door een holle weg tot bij de eerste woonstraat en het sportcomplex van Bierbeek. Een boer maakt reclame voor de lokale witlofteelt.

Aan een splitsing met 2 bordjes naar kp 77 kies je de linkse afslag. Een indrukwekkende holle weg brengt ons voorbij de parking van het CC naar het centrum van Bierbeek. In betere tijden kan je daar terecht in de mooie tuin van een taverne naast de Mollendaalbeek. Vlaams-Brabant heeft de wandelaar veel te bieden, vinden wij en proosten vanuit de frigobox uit de kofferbak van de auto.

Mijn Track

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.