Bergbroekwandeling Holsbeek

Wo 18 nov 2020
Bergbroekwandeling Holsbeek 11,4 km
Toerisme Vlaams-Brabant
Wandeltijd: namiddag
Weer: zonnig, 16°C!
Stilte: 3/5 (E314)

Op en top Hageland

Via FB (het is dan toch voor iets goed) had ik deze gouden tip gekregen van Heidi. Over de telefoon afgesproken met wandelmaatje An om 1 uur aan de kerk van Holsbeek in het Hageland. Holsbeek ligt net ten noorden van de Chartreuzenberg en het Chartreuzenbos; beide ken ik van SGR Hageland, SGR Dijleland en GR 128 en toch zal ik vandaag geen GR-streepjes tegenkomen 🙂

Terwijl nogal wat wandelaars bezig zijn hun wandelschoenen aan- of uit te trekken bij hun geparkeerde auto’s, pikken wij onmiddellijk aan op het knooppuntennetwerk en trekken door het dorp in noordelijke richting.

Al gauw sieren knoestige knotwilgen de natte weides en we trekken het eerste bos in. De zon schijnt aan een staalblauwe hemel en maakt de herfstkleuren in het vochtige bos extra aantrekkelijk. Te warm voor een fleece op deze 18de november! Enige stoorfactor is het gezoem van de nabije E314.

Bij kp 601 komen we bij de Wingebeek en de Uitemwatermolen. Aan de overkant van de vallei kijken we uit op een volgende Hagelandse heuvelrij. Van ver zien we ook al de eerste wijngaard.

Terwijl we de kronkels van de beek volgen, kijken we tevergeefs uit naar het blauw van de aanwezige ijsvogeltjes. Ondanks de chronische droogte soppen we toch al gauw door het slijk en is het zoeken naar de droogste stukken pad tegen de braambessen en de brandnetels aan. We zijn zo goed als de enige wandelaars hier.

Bij kp 128 lopen we langs de bosrand en een enorm veld met de laagstaande zon in de ogen. Na een stukje kassei komen we aan in het landelijke Dutsel (van Kortrijk-Dutsel) en lopen door tot de Dutselstraat (coffee to go). Aan de overkant is het even zoeken in een veld zonder kp-paaltjes maar we bereiken op instinct toch de klimmende Dalemstraat. 

Het karakter van de Bergbroekwandeling is nu helemaal veranderd. Geen moerasbos meer maar klimmende paden en holle wegen naast paardenweides en fraaie hoeves met hoogstamboomgaarden. Geleidelijk aan naderen we het Chartreuzenbos dat hoog boven de omgeving uittorent.

Een grote wandelparking blijkt goed vol te staan. Enkele kunstwerken waaronder een groot labyrint van lokale ijzerzandsteenrotsen sieren de omgeving.

Al gauw is het stevig klimmen geblazen. Tussen kp 109 en 110 blazen we even uit bij een bankje en een uitzichtpunt over de vallei. Dan klimmen we verder door een prachtig stukje beukenbos om net voor een boskapel rechtsaf te slaan. Via een schitterende holle weg dalen we weer helemaal af naar de vallei.

Weer volop genietend van de zon volgen we een fietsbaantje langs een mooi gerestaureerde historische hoeve om bij kp 16 terug uit te komen op de aanlooproute naar Holsbeek. Een kilometer verder staan we weer bij de kerk en bekronen de wandeling met een alcoholvrije radler uit de kofferbak. Een erg mooie en afwisselende wandeling die ik zeker nog eens wil overdoen!

Mijn Track

3 Reacties op “Bergbroekwandeling Holsbeek

  1. Fijn dat er nog rustige stukken zijn om te wandelen. De laatste tijd is het heel erg druk als je ergens in de buurt van een bekender bos komt. Ziet er een mooie wandeling uit. Het moet niet altijd rood/wit zijn.

  2. Mooie wandeling en lekker pittig.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.