Over de Kempische Heuvelrug revisited

Datum: zo 31 januari 2021
Luswandeling Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug, 13 km
Knooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug Herentals
Wandeltijd: 13.00 – 16.10
Weer: eerst zonnig, dan bewolkt, 2°C
Stilte: 3/5

Zwart Water

Na de regenval van de voorbije dagen hebben we op heel korte termijn beslist: geen Hageland vandaag. Een wandeling hoog en droog over de Kempische Heuvelrug tussen Herentals en Lichtaart zou zeker een betere keuze zijn. We spreken af aan TC Ter Heyde op de Lichtaartseweg in Herentals en treffen een bijna volle parking aan. Vandaag gaan we niet alleen zijn, zoveel is duidelijk.

In 2016 ging ik deze tocht al maar toen alleen en vandaag in omgekeerde volgorde: kp 17-15-16-20-81-80-25-27-28-29-31-18. Het eerste deel (tot camping/brasserie Floreal) gaat over zandpaden en een stuk rolstoelpad. Onderweg heb je een mooi uitzicht over het Zwart Water. Je loopt kriskras door de stuifduinen, speelterrein van zo menig succesvol cyclocrosser. Ook vandaag menen enkele mountainbikers zich tussen de wandelaars te moeten begeven maar dat gebeurt niet echt conflictvrij. Er is behoorlijk wat volk op de been, al is er plaats genoeg om elkaar coronaproof te passeren. Je volgt een heel eind de streek-GR Kempen.

Herentals02

Flink wat volk in de bossen

Aan camping Floreal in Lichtaart genieten we van een take away-koffie. Mijn sandwiches liggen thuis nog in de koelkast 😉 Ook hier plaats genoeg, ondanks alweer 2 overvolle parkings. Je kan het de mensen niet kwalijk nemen dat ze met dit weer buiten willen i.p.v. voor TV te zitten en naar de koers te kijken; Mathieu wint toch. Aan de overkant van de baan dalen we af in de Netevallei en wacht de ene na de andere grote villa. We zijn hier vlakbij Bobbejaanland.

Bij kp 31 gaat het mis. Ik dacht langs de camping naar kp 18 te gaan maar we worden via de Kleine Nete gestuurd. Thuis op de routeplanner zal ik zien dat er 2 mogelijkheden zijn om naar 18 te stappen, in dit geval een droge door het bos of een natte langs de Nete. Onze natte variant is iets langer. De droge variant passeert natuurgebied Snepkesvijver.

Het water van de Nete staat bijzonder hoog en heeft duidelijk nog hoger gestaan, waarschijnlijk zelfs tot over de oever. Glibberend en glijdend volgen we de rechteroever en zo zitten we toch weer in de modder. De hemel is intussen betrokken maar de koude oostenwind blaast in de rug. Hier is amper een wandelaar onderweg, in tegenstelling tot de overkant in het Olens Broek waar wel veel volk onderweg is, al lijkt het Broek helemaal overstroomd.

Herentals12

Uiteindelijk komen we bij een oude meander (zouden ze die rechtgetrokken stukken ooit terug laten kronkelen?) en bereiken we opnieuw droge bosgrond. Van kp 18 is het niet meer ver tot aan het tenniscentrum waar je, zoals eerder gezegd, in betere tijden een verzorgde en gastvrije taverne vindt.

Mooie tocht alweer maar op het laatste stuk heeft mijn knie afgezien. Toch eventjes van de zon kunnen genieten.

Een Reactie op “Over de Kempische Heuvelrug revisited

  1. En hij heeft inderdaad gewonnen. Wat een fenomeen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.