Heuvelkantwandeling Meerbeek

Wo 10 feb 2021
Heuvelkantwandeling Meerbeek: 10 km (9,2)
Toerisme Vlaams-Brabant
Mijn startplaats: kerk Meerbeek
Wandeltijd: 13.20 – 15.20
Weer: wisselend tot zwaarbewolkt, -2°C, scherpe oostenwind
Stilte: 3/5

Naar de radar van Belgocontrol

Mijn Yorkshire Tea is op. Met die Brexit-toestanden is online bestellen momenteel geen optie – ik ben niet zinnens voor thee whiskyprijzen te betalen aan taksen – en dus besloot ik naar Stonemanor’s in Everberg te rijden. Op BBC hoorde ik het al en onderweg in de auto hoor ik het op de radio: de Engelse supermarkten in België zijn zo goed als leeg; er komen geen producten meer door omdat voor elk supermarktproduct apart een papierwinkel aan administratie nodig is. Ter plaatse blijkt dat inderdaad zo te zijn: er is geen builtje thee, geen zakje vinegar crisps meer te vinden, enkel nog verdacht veel ontbijtworstjes. Als de Engelsen die al niet willen, ga ik ze zeker ook niet kopen. Vooruitziend als ik ben, heb ik een wandeling in de buurt gedownload, meer bepaald in buurdorp Meerbeek.

Pastorij van Meerbeek

De eerste zeshoekige wandelbordjes vind ik pas terug bij het uitlopen van het dorp, dus best de straatnamen opschrijven of een GPS-track gebruiken. Een holle weg klimt door de velden zachtjes naar boven. Op de besneeuwde ondergrond is het wandelen best te doen, ook zonder de spikes die nog in mijn rugzakje zitten. In verschillende golven klimt het pad steeds hoger en biedt intussen uitzicht over eindeloze besneeuwde velden met aan de horizon vermoedelijk Bertembos. 

Aan de overkant van een verkeersweg volg ik een asfaltbaantje verder naar boven. Het gaat richting een enorme radarinstallatie op de heuvelkam (93 m). Ik passeer een grote parking (Vossenhol) en loop langs de scheermesafrastering van de Belgocontrolradar van Bertem. De wind snijdt hierboven en de zon verdwijnt achter de wolken.

Een haakse bocht brengt me naar een schitterend ‘Speelbos’ met statige beuken, het Grevenbos, buur van Bertembos.

Wat me opvalt in dit statige bos is de afwezigheid van knooppunten; ook geen GR-tekens; het gebied ligt tussen het traject van de SGR Dijleland en van de Groene Gordel in maar dat deert niet; ik vind het prachtig hier. Als ik aan de andere kant het bos verlaat, word ik getrakteerd op schitterende vergezichten:

Een slingerende holle weg daalt de heuvel af tot bij de eerste huizen van Meerbeek. Hier maakt het traject nog een rechtse lus tot op de verkeersweg naar Veltem-Beisem. Geen wandelbordje hier maar je moet naar rechts, even langs de baan. Een eind verder (wel bewegwijzerd) loop je links de velden in en wandel je terug naar de dorpskern van Meerbeek.

Terug naar Meerbeek

Rustige woonstraten passeren het historische Pachthof van de 7 slapers, nu een privé-woning en vinotheek. Via enkele smalle buurtwegen en kerkwegels bereik ik opnieuw de parking tussen kerkje en supermarkt.

Ik vond dit een charmante dorpswandeling die in elk seizoen zeker de moeite loont, ergens op de boerenbuiten tussen Leuven en Brussel.

Mijn Track                             

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.