SGR Hageland: Diest – Testelt

Wo 17 februari 2021
Diest station – Testelt station – 13 km
Topogids Streek-GR Hageland (2021)
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.55 – 14.55
Weer: bewolkt, 1 streepje zon, 12°C
Stilte:  3/5

Op sneeuwklokjestocht in de Demervallei

IMG_5946

Aankomst in Testelt

De splinternieuwe topogids Hageland is uit. Uw dienaar staat erin als medewerker en wil het nagenoeg compleet vernieuwde traject zo vlug mogelijk uittesten. Onderstaande wandeling is vandaag de meest praktische. Ja maar, je kan toch van Diest naar Aarschot in één ruk (30 km). En dan?!? Moet dat?! Niks moet, zelfs de richting niet want de SGR is in 2 richtingen perfect bewegwijzerd. Ik parkeer aan het stationnetje van Testelt en neem de trein naar Diest.

Daar spoed ik me over de vroegere stadsomwalling en in de zon naar de Schaffense Poort. Waar is die wandelboom naartoe? Hier passeren GR 5, SGR Hageland, GR 512 en GR 561! Diest als knooppunt van GRs. Ik loop het stadje in richting Ezeldijkmolen en van daar het historische park Cerckel (1228).

Over historie gesproken. Diest heeft een eeuwenoude geschiedenis als vestingstad en heeft doorheen die eeuwen heel wat te verduren gekregen. Shhht, hoor ik daar een halsbandparkiet in de bomen? Ik verlaat het park aan de oude brouwerij en passeer even later de Sint-Sulpitiuskerk (Demergotiek). Op het marktplein met zijn 17de en 18de eeuwse gevels staat de wekelijkse markt maar door Corona is er weinig beleving.

Langs een opvallend vakwerkhuis passeer ik de Allerheiligenkapel (aloude bedevaartskapel) op weg naar de Citadel. Hier moet je de steile flanken op en eens boven, neem ik afscheid van GR 512 (witrood) om aan het vernieuwde traject van deze streek-GR te beginnen.

Een eerste holle weg klimt van Diest weg en even later daal ik voorzichtig af in een volgende holle weg. De ontdooide toplaag vormt een heuse schuifbaan en mijn wandelstokken komen goed van pas. Beneden kom ik bij de plek waar de afgetakte Demerarm die de stad doorkruist, terug in de Demer mondt. Aan de besmeurde oevers is te zien hoe het water onlangs 1,5m hoger heeft gestaan. Helaas is de zon verdwenen en moeten de roodgekleurde takken (ijzerzandsteen) van de wilgen wat kleur in het landschap brengen.

Tussen de steile flanken van de Demervallei gaat het westwaarts maar de ontwerpers wilden die flanken natuurlijk niet onbenut laten. Voorbij ondergelopen en nog bevroren beemden gaat het flink omhoog de rand op. Opnieuw blijkt hoe glad die holle wegen er bijliggen. Boven aangekomen krijg ik voor het eerst zicht op de basiliek van Scherpenheuvel. Verderop moet het traject liggen van GR 5/GR 512. In de wind moet de jas tot boven dicht maar het gaat alweer naar beneden, tot op de verkeersweg. Die even volgen en opnieuw naar boven, op asfalt deze keer. Boven aangekomen lijk ik wel vlakbij Scherpenheuvel maar het gaat terug naar beneden. Al dalend openbaart zich op de horizon het silhouet van de Abdij van Averbode.

Het stukje dat nu volgt, herken ik maar al te goed. Het is het oude spoortraject (GR 5) naar de Maagdentoren. Hoe vaak passeerden we hier niet op bedevaart naar Scherpenheuvel! Ik kom er de eerste wandelaars van de dag tegen. Weldra zal het kikkerconcert in de beemden oorverdovend zijn.

Vanaf hier volgt de streek-GR trouw de oevers van de Demer. In een wijde boog omcirkelt de GR het aloude stadje Zichem, compleet uitgemoord en in brand gestoken door Alexander Farnese (1578). Eigenlijk jammer dat het traject het centrum niet aandoet maar bij gebrek aan wandelbrug moet de rechteroever gevolgd worden. Een hek met een bordje van de brandweer waarschuwt dat het traject naar Testelt onderbroken is voor fietsers en voetgangers! Geen alternatief aangegeven (al weet ik natuurlijk wel dat GR 5-hoofdroute bij het station een mogelijk alternatief zou zijn). Een tegenligger stelt me gerust: dat hek is gewoon blijven staan na het overstromingsgevaar van enkele weken geleden; de weg is vrij. Negeren dus die handel en verder door de prachtige Demerbroeken naar Testelt. Voor het eerst langs hier.

Vóór Testelt al heb ik zicht op de Voortberg. Even later, na de oversteek van het laatste afwateringskanaaltje, wandel ik het opnieuw eeuwenoude Testelt (1147) binnen. Na een passage langs de watermolen (abdij van Averbode) en de Sint-Pieterskerk (Demergotiek) verlaat ik het pad langs de aanlooproute naar het station.

Op de terugweg maak ik een klein ommetje langs Averbode. De parking aan de abdij staat eivol, net als de parkings verderop in natuurgebied De Merode. Zelf ben ik vandaag amper iemand tegengekomen. In tegenstelling tot de Demer staat het water in de Grote Nete (Westerlo) nog tot aan de rand; het is dus zeker geen slecht idee om die Demer zijn oude meanders terug te geven, zoals onderweg geafficheerd stond.  – Ik ben heel tevreden met deze korte etappe tussen 2 stations en kijk al uit naar de volgende. Warm aanbevolen.

Mijn Track                            Mijn Foto-album

7 Reacties op “SGR Hageland: Diest – Testelt

  1. Hallo Guido, blijkbaar zijn er veel veranderingen in deze SGR. Het zorgt ervoor dat we dit pad opnieuw willen ontdekken… Schrijf je dat je medewerker bent, werk je voor de GR ?

    • Hoi Fred, ja, je kan stellen dat het traject grotendeels vernieuwd is en wat mooi is: ze hebben aan de gebruikers van het openbaar vervoer gedacht! Ook worden de stadjes bezocht i.p.v. er zoals vroeger met een grote boog omheen te gaan. Tof! Ik ben niet echt een medewerker maar ze vragen me soms of ze mijn foto’s mogen gebruiken 😉

  2. Ideaal voor ons deze korte etappe, zeker met de kinderen en het gebrek aan warme locaties! Bedankt om uit te testen en eraan mee te werken.

    PS: ik had in een ander verslag ook al gelezen dat de wandelboom weg was. Aanpassing door de gemeente? De wegwijzer naar Hoek van Holland hing in oktober wel wat krom, of zou er een fervent GR stapper de wandelboom in zijn tuin gezet hebben? Hopelijk komt dat iconische exemplaar snel terug.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.