SGR Hageland: Testelt – Aarschot

Datum: za 6 mar 2021
Testelt station – Aarschot station: 17 km
Topogids Streek-GR Hageland (2021)
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.55 – 15.30
Weer: Zonnig, koude wind no, 6°C
Stilte: 3/5

Aarschot a/d Demer

Terug in de Demervallei voor de verderzetting van onze tocht naar Aarschot. We vergelijken uiteraard met het oude traject en de start is al direct anders. Aan de ijzerzandsteenkerk van Testelt gaan we onmiddellijk naar de Demeroever. De zon schijnt volop, de koude wind waait in de rug en aan de oevers kan je zien hoe hoog het water recent heeft gestaan. Nadat we een poos de oever gevolgd hebben, buigt de SGR af naar hogere grond met dennenbosjes maar ook loofbomen als acacia’s. Normaliter heerst hier een fantastisch vogelconcert maar de winter heeft de vallei opnieuw stevig in zijn greep en zo blijft het stil. Van voorjaarsbloeiers (speenkruid, klein hoefblad) is nog geen sprake. Af en toe wat fietsers en MTB’ers onderweg.

In de buurt van Langdorp maken we ons op voor de beklimming van de Bosberg, een scherpe Hagelandheuvel beplant met dennenbos. Eens boven op de kam blijft het pad nog een hele tijd zachtjes doorklimmen zodat het hoogteverschil bij de afdaling toch opvallend is. 

We steken de verkeersweg over en lopen opnieuw de riviervallei in, waarbij we eerst de Grote Laak kruisen die hier in de Demer mondt. Vanaf de bochtige Demeroever krijgen we het ons vertrouwde zicht op de mooie kerk van Langdorp, nog steeds in de steigers. Aan de fiets- en wandelbrug is een picknickplaats ingericht met lange S-vormige tafels zodat we corona-proof kunnen aanschuiven. Twee vriendinnen delen een fles cava en tapa’s, een gezelschap kayakroeiers zit rond hun waterdichte ton, twee families met kinderen. Tot ieders vrolijke verbazing komt een roze man aangejogd met enkel zijn broekje aan en zijn loopschoenen – hij paradeert wat heen en weer en verdwijnt dan weer op het jaagpad. De gevoelstemperatuur moet zowat 2°C zijn!

We steken de brug over en volgen de Demer stroomafwaarts op het halfverharde oeverpad tot we links afslaan en door een broekbos (Achter Schoonhoven) de Grote Motte bereiken. We steken over en volgen de straat tot aan de drukke verkeersweg Aarschot-Diest in Schoonhoven. Veilig aan de overkant beklimmen we de zuidelijke valleihelling en komen boven tussen glooiende weides en bossen, Speelhoven genoemd, heel mooi. Dan dalen we af in een heuse kloof om beneden opnieuw de Leiberg te beklimmen. We volgen het kam-pad tussen de bomen terwijl diep beneden de Demer langs de verkeersweg stroomt. 

Via een steil pad dalen we af en gaan, in tegenstelling tot vroeger, niet de stad in maar draaien af, over een oude Demerarm, naar het grote evenementenplein van Aarschot. We volgen het slingerend pad en steken door naar de Grote Markt. Hier zit heel wat volk in de zon, sommigen met take-awaykoffie. Omdat iemand zijn mondmasker vergeten is, dient er eerst eentje aangekocht in de plaatselijke supermarkt. 

Bekend is dat Aarschot net als Leuven verschrikkelijk te lijden gehad heeft in W.O.I – dat verklaart wellicht de veelheid aan bouwstijlen op de Grote Markt. Een pluspunt is dat het nieuwe traject nadien langs de historische bezienswaardigheden van het Demerstadje loopt: achtereenvolgens het oude Capucienenklooster, de indrukwekkende O.L.Vrouwekerk, de ’s Hertogenmolens op de Demer en de oude en gerenoveerde huizen van het Begijnhof. Ik was al vaak in Aarschot maar dat laatste is nieuw voor mij. Of ik heb er nooit zo op gelet.

We zijn intussen dicht bij het station waar net op dat moment de vervangbus naar Testelt komt aangereden; er wordt dit weekend aan het spoor gewerkt. In geen tijd zijn we weer op ons vertrekpunt om 20 minuten later Mathieu op meesterlijke wijze de Strade Bianche te zien winnen 🙂

Mijn track                              Mijn foto-album                  Foto’s Georges

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.