SGR Hageland: Kortrijk-Dutsel – Leuven

Datum: wo 31 maart 2021
Kortrijk-Dutsel – Linden – Leuven: 23 km (380m↑)
Topogids Streek-GR Hageland (2021)
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.43 – 15.47
Weer: zonnig, warm, 24°C
Stilte: 4/5 (!)

Tussen Linden en Boven-Lo

Ik ben op weg voor mijn paaswandeling op de laatste dag van maart: vandaag (en gisteren) worden opnieuw alle warmterecords gebroken zodat ik wellicht vroeger had moeten vertrekken. Het landschap voorbij Kortrijk-Dutsel is bijzonder aangenaam: lichtjes heuvelend over akkerpaden door de weidse velden. En belangrijk voor mij: opvallend stil en rustig.

Bij de O.L.V. van Speelbergkapel vrees ik even een weggelopen hondje aan mijn been te hebben maar als ik de holle weg afdaal, loopt het gelukkig een erf op. Beneden passeer ik de grote wandelparking aan het Chartreuzenbos waar we onlangs nog op pad waren. De streek-GR klimt naar boven in het bos om nadien de beboste oostrand van de gelijknamige berg te volgen. Ik was vergeten dat het nog een heel eind is naar de Kesselberg en ook hoe mooi het traject hier is – vorige keer was een koude winterdag, misschien daarom. Prachtig wandelgebied.

Het Bed van Napoleon‘ heb ik gemist; misschien is de brasserie nog niet heropgestart en zijn de horecaborden verwijderd. Door heerlijke bloementapijten (speenkruid) moet er aardig geklommen en gedaald worden. Op één plek zie ik dat er ook al wat daslook geoogst is, al moet die nog in bloei komen. Her en der ook al bosanemonen en zelfs de eerste gele brembloempjes. De afslag aan de wandelboom van GR 128/SGR Dijleland (Holsbeek) is momenteel afgesloten voor werken, zo blijkt. De manège van mijn vorig verslag is niet meer, er staan nu leuke schapen. 

De trappen langs de zandsteengroeve aan de Kesselberg zijn in reparatie zodat het zicht op Leuven mij verweerd blijft en ik tussen de bomen steil moet afdalen naar Beneden-Kessel. De achterinsteegjes naar het Provinciedomein van Kessello heb ik onlangs nog gedaan op GR 128 en blijf ik knap vinden. Intussen heb ik al lang spijt dat ik de rustbank op de Kesselberg voorbijgelopen ben want de benen beginnen wat pijn te doen (overbelasting na drukke wandelweken) en ik heb het warm (ondanks T-shirt en korte broek). Vandaag voor het eerst in maanden de camelbag (drinkzak) weer in gebruik. 

Aan de fiere abdij van Vlierbeek overweeg ik even op het gras te picknicken maar na een korte drinkpauze zet ik mijn weg toch verder langs de Abdijbeek. Ik vind gelukkig een bankje net vóór de beklimming van het Lindenbos: het is hoog tijd voor een wandelpauze. Een toilet zou ook welkom zijn maar de vele wandelaars die hier passeren, moeten het allemaal zonder stellen.

Opnieuw geniet ik van het Lindenbos met zijn statige beukenbomen en hoewel het niet druk is, ben ik zeker niet de enige wandelaar. Afdalen naar de stille dorpskern van Linden, doe ik langs een grote wijngaard! Op het kerkplein bij de opvallende neoromaanse Sint-Kwintenskerk vraag ik aan 2 dames of ze een toilet in de buurt weten: noppes.

Kerk van Linden

Dan maar verder, langs het huis met de microbrouwerij (aanbevolen) naar de drukke N2. Maar geen nood, eens je die overgestoken bent, volgt een supermooi en rustig stuk naar Bovenlo. De hoogtemeters en de warmte dwingen me om aan het rondpunt opnieuw even een bankje op te zoeken. Ik klim nadien hoger, voorbij de zendmast tot op 100 m boven zeespiegel. De paden liggen er stoffig bij; de boswachters waarschuwen alweer voor bos- en heidebrand – er valt gewoon te weinig regen! Helemaal boven zie ik aan de verre horizon de watertoren van Bierbeek, enkel en alleen omdat hij de zon weerkaatst.

Prachtige smalle wandelpaden gaan op en af, met mooie vergezichten tot ik definitief de afdaling naar Leuven (28m NAP) inzet. Beneden steek ik de Tiensesteenweg over en wandel door rustige woonstraten (met veel studentenkoten) naar de voetgangersbrug over de spoorweg. Verderop wacht de Abdij van Park maar da’s voor de volgende keer; ik draai met de spoorweg mee richting station. Het Bellevuepark met panoramisch uitzicht over de sporen lijkt wel de zeedijk: overal schoon volk op het gras en een erg drukke speeltuin op het eind. Ik besef al een tijdje dat ik mijn bus ga missen (om het uur naar Aarschot), zelfs al had ik het op een lopen gezet en vertraag mijn tempo. 

Even checken of die bus inderdaad vertrokken is (jawel) om vast te stellen dat er binnen 25 minuten een extra bus vertrekt naar Kortrijk-Dutsel! Dat valt mee want zonder horeca is een uur lang wachten. In de snikhete gelede bus gaat het hotsend en botsend terug naar mijn vertrekpunt aan de kerk (halte Gemeentehuis). Moe maar voldaan: een pittige tocht zoals de vorige, met bijna 400 hoogtemeters, erg rustig en over avontuurlijke paden (weinig verharding): meer moet dat niet zijn.

Mijn track                  Mijn fotoalbum

2 Reacties op “SGR Hageland: Kortrijk-Dutsel – Leuven

  1. Knap verhaal Guido! Wij vonden dit ook een erg mooie etappe. We lopen nog net voor je uit. Op 30/31maart liepen we van Leuven naar Hoegaarden en dan naar Zoutleeuw. 34 en 28Km maar ik vind nergens nog een plaats op FB om mijn verhaaltje te doen.

    • Leuven-Hoegaarden deed ik ook onlangs maar dan op GR 128 (daar is wel een FB-groep van); ik ben benieuwd naar het nieuwe traject van de streek-GR, dus op naar Vertrijk 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.