SGR Hageland: Leuven – Vertrijk

Datum: 8 april 2021
Leuven station – Vertrijk station: 15,5 km (=+1,3)
Topogids Streek-GR Hageland (2021)
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.27 – 13.40
Weer: bewolkt, koude wind, 7°C
Stilte:  2/5 (E40)

Mooie paden

Als ik door het Bellevueparkje naast de spoorweg in Leuven wandel, bedenk ik hoe het hier vorige week nog vol schoon volk lag; het was de warmste dag in maart ooit gemeten. Nu is de sneeuw van de voorbije 2 dagen net gesmolten en dik ingeduffeld haast ik me naar de voetgangersbrug. Een dame schrikt zich een hoedje als ze mij moet passeren en schikt haastig haar mondmasker. Als dat maar weer goedkomt. 

Samen met GR 128 die me nog een eind zal vergezellen, volg ik het vernieuwde traject doorheen de indrukwekkende Abdij van Park. De restauratiewerken zijn nog altijd bezig. Voorbij de abdijmolen omrond ik de vroegere visvijvers en laveer tussen de joggende studenten en academici. Eendjes zwemmen op het water…

Bij de spoorbrug sturen de tekens me naar rechts. Tiens. Ik beklim de heuvel maar voel dat er iets niet klopt; ik was hier nog niet zo lang geleden op GR 128! Een blik op de smartphone zegt dat ik naar links had gemoeten maar een volgende bewegwijzering bevestigt het parcours. Ik zit blijkbaar op een omleiding die me helemaal naar de Brabanthallen stuurt – in betere tijden presenteert zich hier de academische wereld aan de middelbare scholieren. Als ik langs de drukke N25 terug beneden bij de sporen op het oude traject kom, kan ik alleen maar hopen dat er een goeie reden was voor deze omweg (+1,3 km). 

Tussen 2 spoorwegen in klimt een rustige kasseiwegel – er zullen er nog vele volgen – naar boven. De steile Hagelandse heuvels hebben plaatsgemaakt voor glooiende landschappen. De bermen staan vol gevlekte aronskelk maar het overal aanwezige speenkruid heeft door de sneeuw duidelijk een knauw gehad. Bepaald mooi wordt het in de buurt van de Sint-Kamilluskliniek. Leuven ligt in de put achter mij terwijl ik steeds hoger klim en me bescherm tegen de koude wind hierboven. 

Over de top daal ik door een mooie woonstraat af naar de baan naar Korbeek-Lo en verder naar het domein Wilderhof, een historische abdijhoeve maar ook een tenniscentrum. Op een splitsing van holle wegen neem ik voorlopig afscheid van GR 128 en draai linksaf. Eenzame veldwegels doorkruisen het glooiende landschap, soms door kleine bossen, soms door open akker- of weideland. Ik loop steeds tussen 2 bakens aan de einder: in het noordwesten de zendmast van Bovenlo (zie vorige etappe), in het zuiden de gekende watertoren van Bierbeek.

Het is te koud om ergens te verpozen en zo leg ik op 2 uur tijd net geen 10 km af. Het laatste uur heb ik geen mens meer gezien, helaas in al die eenzaamheid wel het geraas van de E40 gehoord. Nabij het gehucht Bremt (onderdeel van Bierbeek) passeer ik de gelijknamige kapel.

Even verder wandel ik alweer in de vallei door open terrein, akkers en weides, gelukkig met de wind in de rug. Met links van mij een statig beukenbos kijk ik uit over een beboste heuvelrug in het zuiden die me bekend voorkomt. Daarboven tegen de E40 liep ik op een winterdag op de GR 512 en inderdaad, even later komen witrode tekens in zicht, net als de kerktoren van Vertrijk. In het dorpje kies ik de afslag naar de treinhalte, net voor de dorpskern van Boutersem. Heel even bekruipt me de lust om gewoon verder te stappen tot Tienen maar ’t was goed zo.

Een blik op de klok leert dat ik 18 minuten te vroeg ben voor de trein naar Leuven (1 per uur); dat heb ik maar mooi uitgemeten. Tijd om iets te drinken en te eten. En daar is de zon! Een dame met rugzakje en stapschoenen keurt me geen blik waardig. Kort voor twee wordt omgeroepen dat de trein 16 minuten vertraging heeft; na een kwartier zijn het 21 minuten geworden. Pas in de nagenoeg lege trein merk ik hoe verkleumd ik ben. In Leuven rest er van mijn half uur overstaptijd zo goed als niets meer maar ik haal mijn verbinding nog net.

Leuke tocht; ik ben meer dan tevreden over de ontkoppeling met GR 128 en het vernieuwde parcours.

 

Mijn Track                   Mijn fotoalbum

9 Reacties op “SGR Hageland: Leuven – Vertrijk

 1. Leuk, je zat ook een stuk op de Camino de Santiago, aan je foto te zien 🙂
  Dat stuk ben ik nog niet gewandeld… Van station naar station is altijd interessant. Dank je voor de tip!

 2. Mooi verslag alweer. Ik was ook wat benieuwd naar de ontkoppeling, blijkbaar is ie dan toch geslaagd. Wat betreft de omleiding, die staat op de site van GR: https://wandelen.groteroutepaden.be/nl/getfile/TTWStreekGRHagelandHoegaardsestraatKesselLo_31914.pdf/bestand

  Heeft te maken met een tunnel die onderbroken zou zijn… Helaas een lange saaie omweg die je hebt mogen doen. Is het niet mogelijk om de ringweg eerder over te steken?

  Mooie afstand, ideaal voor ons met de kinderen 🙂

  • Hoi Davy, ik moet dan toch vóór elk vertrek eens op de website gaan kijken; je verwacht dat alleen niet bij een kersvers traject maar er kan natuurlijk altijd iets tussenkomen. Nee, eerder oversteken is niet mogelijk en niet veilig. Is inderdaad een leuke stationswandeling voor iedereen.

  • Guido, Davy, Wij hadden inderdaad ook last van een omleiding niet zo ver na Leuven door wegwerkzaamheden. Ik maakte me nog kwaad op de werfleider. Uiteindelijk vonden we wel, toevallig, een handige omweg. Vereiste wel een niet evidente afdaling van een wegberm die je dan wel terug op de originele route bracht.

 3. I hope you sat by the window in the train Guido! 🙂

 4. Leuk om te lezen/volgen! Je begint ons in te halen Guido! 🙂 maar we deden recent een tweedaagse recordpoging tot in Zoutleeuw, dus dat wordt lastig :-). Ter info… zie mijn verslag op FB
  https://www.facebook.com/paul.boyden.3/

  • Ben gaan kijken, Paul. Flinke afstanden die ik intussen alleen nog doe als het niet anders kan. Jullie hadden prima weer, zo te zien. Op de vernieuwingen na ken ik het parcours dat nog voor me ligt; ik kijk er alvast naar uit. GRoeten.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.