SGR Hageland: Kortenaken – Diest

Wo 5 mei 2021
Kortenaken – Diest station: 16 km
Topogids Streek-GR Hageland (2021)
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.13 – 15.00
Weer: zon & wolken, harde wind, hagelbuien, 11°C
Stilte: 3/5

Afsluitende etappe

Onderweg naar Webbekom

Onderweg naar het station regent het pijpenstelen zodat ik niet terugrijd om mijn vergeten fototoestel te gaan halen. Met 2 treinen en bus 22 ben ik zonder probleem in Kortenaken aanbeland en … de zon schijnt. Aan Café Oud Cortenaeken wordt het terras voor de 8ste mei (opening van de horecaterrassen na maandenlange coronasluiting) opgebouwd. Onderweg naar SGR-Hageland neem ik een mooie afkorting langs een goudgeel koolzaadveld naar het Speelbos.

Van Kortenaken naar het Speelbos

Door de dreigende wolkenluchten trek ik daar alvast de regenhoes over mijn rugzak. Stille en rustige wandelpaadjes klimmen heel geleidelijk uit de vallei van de Velpe. Nu eens een stukje bos, dan weer een stukje open, mooier dan ik in herinnering had. Veel gele dovenetel.

Schuilen voor de hagel

Dan moet ik 10 minuten schuilen voor een heuse hagelbui. Na de bui is de gevoelstemperatuur serieus gezakt en hoe hoger ik klim voorbij Liefkensrode, hoe feller de wind tekeergaat. Op een verkeersweg naar Rijnrode ben ik even te ver doorgelopen maar dat is snel rechtgezet en een holle weg brengt me door appelplantages naar de hoogvlakte aan de E34. Vanop deze hoogte heb ik uitzicht tot de mijnterrils van Beringen. Woest maaien reusachtige windmolens in het rond en net als ik bedenk dat dit gevaarlijk terrein moet zijn voor vogels, kwierelieren meerdere leeuweriken vrolijk over de geploegde akkers. Pal naast de snelweg! Ja, zelfs een torenvalk zweeft door het zwerk.

Ook aan de andere kant van de snelwegbrug vangen de windmolens gretig de westenwind. Ze hebben de laatste regenwolken weggeblazen en de weidse hemel zit nu vol witte bloemkoolwolken. Terwijl ik langzaam afdaal tussen de fruitboomgaarden geniet ik van de vergezichten.

In de winter wandelden we hier op de Mierenbergwandeling. Ook toen was me de appelautomaat bij een fruitbedrijf al opgevallen. Waar die wandeling op een kruispunt van holle wegen scherp linksaf daalt, blijft de SGR ongeveer op dezelfde hoogte geleidelijk afdalen naar Webbekom.

De GR loopt niet naar het dorp maar buigt af om te klimmen langs een bedrijventerrein. Struiken van geurende meidoorn en vogelkers aromatiseren de lucht. Opnieuw daalt een indrukwekkende holle weg af naar de Halense Baan. Best gevaarlijk om over te steken. Heel vlug sta ik op een mij bekend fietspad door natuurreservaat Webbekoms Broek. Dit gebied is ingericht als gecontroleerd overstromingsbekken net als het Schulensmeer stroomopwaarts op de Demer. In de struiken rondom is het een drukte van jewelste aan zangvogels allerlei (zwartkopmees). Net als ik hoop op een ander traject gestuurd te worden dan het vertrouwde fietspad, word ik op mijn wensen bediend. De GR volgt een wandelpad dwars door het natuurreservaat. Schitterend!

Op een rustbank bij het sas tussen buiten- en binnenbekken eet ik mijn boterhammen, onderwijl kijkend naar een drietal buizerds boven het reservaat.

Een – toegegeven – wat saaie maar onverharde rechte weg voert nadien naar de Demer en een brug over de Zwarte Beek. Ik weet aan de overkant het traject van GR 5. Mijn GR volgt de Demer tot aan de vesten van Diest. Langs het water passeer ik het bezoekerscentrum om dan langs de vijver de vesten te beklimmen. Geen waterschildpadden in zicht momenteel.

Aan de Schaffense Poort maak ik even een foto van de nieuwe wandelboom om vervolgens braaf de GR-tekens van GR 563 te volgen naar het station. Voor het eerst zie ik bewust de monding van de Zwarte Beek in de Demer. Die Zwarte Beekvallei wil ik toch ook eens grondig verkennen. En Diest is intussen een stadje dat me dankzij de GRs dierbaar geworden is – ik ga zeker terugkomen.

Hiermee is na 9 tochten de vernieuwde streek-GR Hageland tot een mooi einde gekomen – dikke proficiat aan de ontwerpers en de baliseurs! Ik heb alle tochten met het O.V. kunnen afwerken en geen enkele tocht is een afknapper gebleken, integendeel; ik heb genoten van de onverharde paden, de natuur onderweg en de historische steden. De topogids geeft ruime informatie en de bewegwijzering is prima. Als nu de grenzen weer opengaan, ga ik na de GRP Pays de Herve ook de finale op SGR Waas- en Reynaertland kunnen afwerken… 3 streek-GRs die ik zonder horeca heb moeten afwerken. Mogen afwerken. Er zijn ergere dingen. Hoog tijd om nog eens op mijn gewone GRs verder te stappen. Wait and see.

Mijn Track                           Mijn fotoalbum

2 Reacties op “SGR Hageland: Kortenaken – Diest

  1. Deze nieuwe versie van het Hageland ziet er erg interessant uit ! Bedankt voor het (her) ontdekken van deze prachtige streek. We zullen het rond waarschijnlijk nog een keer doen, maar er zijn veel andere Grote Routepaden om eerder te einden 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.