LAW 11 Meersel-Dreef – Chaamse Bossen

Datum: vrijdag 16 juli 2021
Traject: Meersel-Dreef – Camping Buitenlust (Chaam): 22,2 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.55 – 16.45
Weer: bewolkt, schaarse opklaring, 16-21°C
Stilte: 4/5

Landgoederen in de Baronie Breda

Na de zondvloed van de voorbije dagen (80l water in onze tuin!) ben ik in gedachten bij de slachtoffers van de voorbije “waterbom”, waar ze ook wonen. – Aan camping Buitenlust in Chaam geraken, blijkt veel ingewikkelder dan ik dacht. Onder de nog zwaarbewolkte hemel fiets ik via knooppunten naar Meersel-Dreef en passeer daarbij onderweg wandelcafé ’t Smokkelaartje. Een bezoek zal voor een andere keer zijn want ik ben al bijzonder laat. In Meersel-Dreef maak ik de fiets vast en trek na de koffie naar de oever van de Mark. Het is een blij weerzien: ik vind deze trage rivier bijzonder charmant (zie fietstocht naar Breda).

Het trekpontje waarvan sprake in de topogids is niet meer. Ik loop dus door tot de brug om vast te stellen dat de andere oever volledig dichtgegroeid is.

Een pad landinwaarts brengt me terug op het juiste spoor. Even dag zeggen aan het kapelletje van St-Isidorus (patroonheilige van de boeren). Langs aardbeivelden loop ik Strijbeek in waar ik een foto maak van de St-Hubertuskapel (gebouwd op de fundamenten van een veel oudere kapel uit 1518).

St Hubertuskapel in Strijbeek

Een volgende highlight is natuurreservaat het Patersmoer met de Goudberg. Een pancarte vertelt over het smokkelverleden van deze streek. Ik kom er mijn eerste wandelaars tegen die de Smokkelroute lopen (zie link boven).

Aan de overkant van de rijweg kom ik in de Strijbeekse Heide. Intussen probeert af en toe de zon door het wolkendek te breken. Dat je hier ’s morgens of bij valavond reewild zou zien, zou me niks verbazen.

Voorbij het savanne-achtige heidegebied, passeer ik langs landgoed Hondsdonk. Af en toe is het pad drassig hier maar over ’t algemeen had ik goed gegokt: de tocht vandaag loopt voornamelijk over zandpaden; die zijn droog en door de recente regen goed begaanbaar.

Enige stukje nattigheid

Ik steek een verkeersweg over en loop een prachtig bosgebied in: het Ulvenhoutse Bos. Dit bos is onderdeel van de jachtbossen die de heren van Oranje in de 16de eeuw aanplantten. Het lijkt wel een sprookjesbos waarbij ik me soms in de Ardennen waan. Eventjes loop ik ook verloren maar de track zet me weer op weg. Buizerds miauwen aan de rand van het bos en het zullen niet de laatste zijn. Intussen heb ik ook al een paar prachtige landhuizen en schuurtjes met strooien dak gefotografeerd.

Ergens in de vele bossen – onmogelijk te reconstrueren waar – sta ik naast een camping oog in oog met een ree. Zodra ik beweeg om een foto te maken, huppelt het dier het bos in om me vanop afstand te bekijken; het ziet mijn lens en verdwijnt definitief – volgende keer kijk ik gewoon toe!

Na een open woongebied loop ik opnieuw de bossen in en passeer de aanlooproute naar en vanuit Breda (12,8 km tot station). Een volgend landgoed heet Valkenberg. De route loopt er noordelijk omheen om vervolgens het Prinsenbos in te duiken (ook een verwijzing naar het Huis van Oranje). Nabij een verkeersweg maakt een buizerd mij luid schreeuwend duidelijk dat mijn aanwezigheid niet op prijs gesteld wordt. Ik ben beducht voor een aanval langs achter maar hij volgt me vanuit de boomtoppen tot ik ver genoeg ben. Hier neemt een andere buizerd het over. Het kabaal stopt pas als ik over de verkeersweg ben.

Aan de overkant nader ik via een gekapt bos (slachtoffer van de letterzetter) het Ossengoor. Op mijn GPS-kaart zou ik een traject dwars door het water volgen. Daar klopt in de praktijk niks van. De noordkant van het ven blijkt volledig opgedroogd, al toont de alomtegenwoordige dopheide (bijna uitgebloeid) dat er vocht in de bodem zit. Aan de overkant ligt wel een groot ven. In de topogids lees ik dat de noordkant een zogenaamd winterven is en dus na de winter opdroogt.

Putven in de Chaamse Bossen

Ik ben intussen aangekomen in de Chaamse Bossen. Waar de route even het bos verlaat en het aanpalende landbouwgebied raakt, hou ik even halt voor een babbel met een lokaal wandelkoppel. Het gespreksthema is de waterellende… Bij gebrek aan rustbanken loop ik opnieuw de bossen in. Af en toe een kruisend fietspad. Bij het mooie Putven loopt het even mis. Twee dames laten een zestal (!) vervaarlijk uitziende doggen vrij rondlopen aan het water; blaffend en grommend komen ze mij bedreigen als ik dichterbij kom. Omdat de dames er rustig onder blijven, doe ik dat ook maar en negeer de hellehonden. Mijn pad langs het water is dichtgegroeid, zeggen ze, maar ik kan via een ommetje ook rond het ven.

Ook het laatste stuk loopt door dicht bosgebied maar de nabijheid van een wandelparking, van Camping Buitenlust en wat fietsknooppunten in de buurt heeft toch meer volk op de been gebracht. Ik ben hier niet alleen. Een oudere vrouw loopt met de telefoon in de hand ongegeneerd haar mannelijke begeleider uit te schelden, dat het allemaal zijn schuld is… dat ze een kortere weg hadden moeten nemen, dat hij kleren aanheeft om naar de Noordpool te gaan, enz…

LAW 11 komt uit bij de ingang van de camping. Moe en dorstig begeef ik me naar het terras van het campingcafé. Nou moe: wat een kille ontvangst! Na enig aandringen krijg ik als niet-campinggast toch een biertje. Ik heb geen zin meer in een tweede en rijd naar Meersel-Dreef om de fiets op te halen. Het is intussen zo laat en de weg naar huis zo complex (wie wil er nu op de Antwerpse Ring in de file gaan staan?!?) dat ik meteen doorrij. Volgende keer beter.

Addendum: Het moet me van het hart. Al die schitterende wandelgebieden die ik het voorbije halfjaar bezocht heb, liggen nu in puin: langs de Berwinne (o.a. Moelingen), de Vesder (Eupen, Jalhay, Pepinster, Verviers, Chaudfontaine, Angleur, …), de Hoëgne (Theux), enz. Vergeet niet om te steunen: BE70 0000 0000 2525 van het Rode Kruis.

Mijn Track                          Mijn Foto-album

2 Reacties op “LAW 11 Meersel-Dreef – Chaamse Bossen

 1. Wandelen met MURPHY
  Luswandeling: heen: vanaf Buitenlust LAW11 volgen (via kp 74) tot kp 82
  terug: eigen route bij gebrek aan wandelknooppunten
  Wat liep er mis?
  1) met wandelgids: na een tijdje besefte ik: ik had verdorie een
  verkeerde gids bij! Stom!! ‘k Wandelde verder, ‘k Heb een nogal
  visueel geheugen (altijd veel met kaarten bezig geweest)
  2) met knooppunten: problemen vanaf kp74. Ik was overtuigd dat
  kp74 en kp82 niet in één rechte lijn lagen, dit was echter wel
  het geval. Twijfel begint mee te spelen…
  3) met het Grenslandpad: bij kp82 ‘zie’ ik dat deze LAW11 een
  andere route volgt. Wat is dat nu weer?
  Besluit: Zo ‘blind’ wandelen, zonder wandelgids en digitale of andere
  hulpmiddelen is niet aan te raden. Twijfel en spanning (zit ik
  nog wel juist?) spelen inderdaad mee en voortdurende
  concentratie is zeker nodig. Niet voor herhaling vatbaar!
  Gelukkig kon ik (mijn visueel geheugen…) vanaf kp82 zonder
  veel problemen :mijn uitgestippelde terugroute volgen. Oef!
  Controle thuis bevestigt: kp73 en kp74 zijn verplaatst naar de
  Maastrichter Baan en er is wel een belangrijke routewijziging op de
  LAW11 vanaf kp82: men volgt nu de knooppuntenroute van 82 naar 4.
  De verplaatsing van 73 en 74 vindt men terug bij ‘Visit Brabant’ en de
  routewijziging van LAW11 is reeds bewegwijzerd maar nog niet vermeld
  op hun website.
  Hopelijk zullen uw (lichamelijke) wijzigingen even goed meevallen.
  Het beste!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.