De bruggenroute – Fietsen in Noord-Beveland

Za 25 september
ANWB fietsroute – De Bruggenroute, 36 km
Inkorting vanaf Colijnsplaat Kp 39>30>38>37>24 (totaal 28,6 km)
Startpunt: Kortgene
Weer: wisselend bewolkt met zon, 19°C

Jachthaven van Colijnsplaat

Blij dat we doorgezet hebben, vinden we voldoende parkeerruimte bij het binnenrijden van Kortgene aan het Veerse Meer. De rit hiernaartoe was een calvarietocht: meer dan een uur hebben we alle uithoeken van Zandvliet verkend, samen met honderden buitenlandse toeristen, omdat de A12 afgesloten was zonder aangegeven omleiding.

Na een koffie in het centrum en een portie overbakken en veel te vettige kibbelingen van het viskraam aan de kerk trekken we naar de knooppuntenroute.

“Noord-Beveland werd tijdens de Sint-Felixvloed (1530) door de golven verzwolgen. Stukje bij beetje werd het eiland teruggewonnen op de zee. Tegenwoordig verbinden grote waterstaatkundige werken het vroegere eiland aan vier zijden met andere delen van Zeeland. De Bruggenroute komt langs de Zeelandbrug (1965) en de Zandkreekdam (1966).”

We fietsen over de dijken en leeg polderland (de oogst is binnengeree-den) naar het stille dorpje Wissenkerke en vandaar naar de Oosterscheldedijk. Hier ruikt het niet meer naar geoogste uien maar naar … zeewier. 

Het is een beetje mistig zodat de overkant niet te zien is. Links zien we de stormkering Neeltje Jans in de verte maar de Zeelandbrug, ons volgende doel, blijft verborgen. Op het water een school witte zeilboten. We nemen de tijd om bij het Waterschapshuisje te gaan kijken op het zandstrand. Een didactisch opgestelde ‘getijdenbak’ blijkt een schat aan waterfauna en -flora te bevatten: kleine visjes, krabbetjes, garnalen en wie weet wat nog meer. 

Zeevenkel

Als we doorfietsen langs het water zijn we lang niet de enige fietsers. Allemaal zeggen ze vrolijk goeiedag en hebben een glimlach van geluk op het gelaat. Aan een strandje is er zelfs een aan het zwemmen in het heldere Oosterscheldewater. Moet heerlijk zijn. 

Na 17 km komt de jachthaven van Colijnsplaat in zicht en verderop de Zeelandbrug. Aan die kibbelingen hebben we een ongelooflijke dorst overgehouden. Café Juliana biedt soelaas. Net als in 2019 op onze vierde wandeletappe van het Oosterscheldepad. Onderweg langs het water zagen we meermaals de geelrode wandeltekens. De patron is een bijzonder innemende gastheer en we nemen onze tijd op het zonnige terras. Door ons late vertrek gaan we wel voor plan B.

Ik heb thuis een afkorting voorbereid naar ons eindpunt die door heb binnenland gaat i.p.v. naar Kats. Daardoor missen we weliswaar de bruggen die aan deze wandeling haar naam geven maar elk nadeel hep sijn foordeel.

Een vlotte rit door de polders (laatst overstroomd in 1953) brengt ons terug naar Kortgene waar Grand Café De Loods nog net een vrije tafel heeft voor wie niet gereserveerd heeft. De zonnige plekken op het terras zijn helaas allemaal gereserveerd en ook onze tafel moet binnen 2 uur geruimd zijn. Op dit moment zijn we nog de enige klanten zodat de koks tijd hebben voor een overheerlijke Noordzee-bouillabaisse met lamsoor (zeekraal). In Zeeland is het goed eten en ook hier is de bediening tiptop. Ons half dagje (door omstandigheden) fietsen in Noord-Beveland zit er bijna op; we fietsen nog even door tot op de kade bij de jachthaven en genieten van het schitterende avondlicht over het Veerse Meer. Voor herhaling vatbaar.

 

2 Reacties op “De bruggenroute – Fietsen in Noord-Beveland

  1. Kibbeling graag zonder allerlei toevoegingen als zout en kruiden.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.