LAW 11 Waarde – Schelde-Rijnkanaal

Datum: za 9 oktober 2021
Traject: Waarde – Carpool Oesterdam 18,2 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.30- 15.30
Weer: zomerzonnig, 17°C
Stilte: 4/5

Start aan de Westerschelde

Het is eigenlijk nooit mijn bedoeling geweest om het Grenslandpad helemaal uit te lopen. Met stukken en brokken, in willekeurige volgorde en richting, heb ik intussen toch een flink deel ervan afgelegd. Voor de tocht van vandaag leek het me wel bijzonder om van de Westerschelde naar de Oosterschelde door te steken. En Zeeland oefent intussen een onverklaarbare aantrekkingskracht op me uit. Ziehier het relaas:

Als we in Waarde de dijk beklimmen – het fietscafé is nog niet open – ligt de Westerschelde te blinken in de ochtendnevel; het belooft een mooie dag te worden. We volgen de dijk naar de reusachtige radarpost die het Scheldeverkeer in goede banen leidt. De overkant is amper te zien; op de slikken foerageren enkele bergeenden, wat wilde eenden, een wulp en een enkele scholekster.

We blijven langs de waterkant en moeten langs een grote kudde schapen en hun keutels – naderhand blijkt dat we de verharde weg achter de dijk moesten volgen. De schapen nemen het ons niet kwalijk; we klimmen over het hek en slaan af naar de polder, om een grote fruitplantage heen. We volgen de verharde polderwegen naar de A58 waar we de eerste Grenslandloopster tegenkomen; later op de dag zullen we nog zo’n solodame met rugzak tegenkomen. Een eind achter het tankstation waar we vanmorgen koffie dronken wandelen we van dijk tot dijk en houden onze picknick bij een zeldzame bank.

De Monnikendijk brengt ons naar de N289 waar we afslaan naar het eerste en enige dorp van de dag: Krabbendijke. Enkele mooie huizen in het centrum maar vooral veel auto’s. Om de hoek zetten we ons op het zonovergoten terras van eetcafé De Krab voor een biertje. Aan het einde van de kaarsrechte woonstraat belanden we meteen onderaan de eerste binnendijk van de Oosterschelde.

Vanop een mooi schelpenpad kunnen we het water zien door een opening in de echte waterkeringsdijk. Even later wandelen we over die laatste naar een strandje toe (Noordschans) in het gehucht Roelshoek. Het is nog steeds ebbe en het water is erg ver weg. Geen watervogels langs de oever. We wandelen nu een eind binnendijks (= de droge landzijde van een dijk), uit de wind waar het bepaald warm wordt. Dan klimt het pad opnieuw over de dijk en verlaat de fietsroute.

Langs slikken, geulen en met grassen begroeide schorren krijgen we nu kilometers van hetzelfde. In de nevelen aan de overkant menen we het industriegebied van Bergen-op-Zoom te herkennen. Om de hoek (Westgat) begint het Verdronken Land van Zuid-Beveland en zien we de windmolens aan het Schelde-Rijnkanaal. Maar de lange rechte stukken langs dit schorrengebied zonder vogels beginnen saai te worden.

Aan de Rattekaai heeft zich een grote groep vogelaars geschaard rond een gids van Natuurmonumenten; ze zullen hem op zijn woord moeten geloven want er valt werkelijk niets te zien behalve heel veel horizon. Blij toe dat het een fantastische nazomerdag is.

Het laatste rechte stuk langs de Mosselkreek voert langs een reusachtig serregebied (teelt onder glas) en dan komen we opgelucht aan bij de carpoolparking Oesterdam en het lawaai van de nabije A58De bruggen over het Schelde-Rijnkanaal liggen nog even verder.

Gele kamille

In Waarde blijkt het fietscafé op de dijk vandaag uitzonderlijk gesloten is 😦 Kruiningen (5 km verderop) moet overleven zonder café: dan maar vroeg naar huis. – Het tussenstukje naar Klavervelden (Stayokay Bergen-op-Zoom) zal ik wel eens alleen doen; met mijn wandelvrienden plan ik nog ’s Heerenhoek naar ’s Gravenpolder of omgekeerd.

Mijn Track                          Foto-album Georges

3 Reacties op “LAW 11 Waarde – Schelde-Rijnkanaal

  1. Nu onze GR563 Pays de Herve-cirkel zo goed als rond is (nog 1 etappe Andrimont>Eupen te gaan) zijn we hartstochtelijk op zoek naar een volgende challenge. We zoeken natuurlijk weer inspiratie in uw archieven Guido! Het Law11 Grenslandpad heeft onze interesse alvast gewonnen door uw boeiende beschrijvingen van de etappes. Nu alleen de gids op de kop proberen te tikken…..😁

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.