SP 5 Soerendonk – De Clown

Datum: zo 14 november 2021
Etappe 6B: Soerendonk – Café De Clown (N396): 10 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: namiddag
Weer: grijs, wat mistig, 10°C
Stilte:  3/5 (A2)

De Putberg bij Soerendonk

Bijna 2 jaar geleden vertrokken we in Soerendonk naar Valkenswaard. Intussen is er veel gebeurd. Om maar iets te zeggen: Corona. En 4 weken geleden kreeg ik te horen van de osteopaat dat ik mijn ontstoken en bijzonder pijnlijke kniepees (overbelasting) 6 weken moest laten rusten. In die tijd moest ik driemaal per week naar de kinesist (manueel therapeut). Omdat er duidelijk verbetering voelbaar was – ik heb ook een paar testwandelingen achter de rug, waarvan de langste 9 km op asfalt bedroeg – ga ik vandaag opnieuw op pad met de wandelmaten. Op hoop van zegen.Voorzichtig.

Soerendonk ligt onder een grijs wolkendek. Vanop de parking rechtover de kerk passeren we een brasserie en laten het dorp achter ons. Kleine vermelding: in de eerste 15 minuten lopen we tweemaal verkeerd 😉 Tussen de velden liggen restanten van ooit veel grotere heidegebieden zoals de Putberg.

De schapenkudde die hier het pijpenstrootje moet klein houden, staat wellicht op stal. Het blijft voorlopig grijs en een beetje killig op de voormalige Dijksche Heide (nu open landbouwgebied). We worden begroet door wat paarden en een torenvalk maakt zich uit de voeten. Dan steken we een trage beek over: de Strijper Aa.

StrijperAa

Het streekpad volgt de pas gemaaide oever stroomafwaarts. Het pad is bij momenten drassig en door het maaisel moeilijk begaanbaar; in de beek zijn de natuurlijke meanders rechtgetrokken ten behoeve van het aangrenzende boerenland; aan onze linkerkant ligt moerasbos en ondergelopen weideland.

Bij een brugje volgen we een kronkelende beekloop door het bos tot bij de Oude Strijper Aa waar een mooi parkje gecreëerd werd met stapstenen en een picknickbank. Terwijl we onze boterhammen aanspreken, komt heel even de zon piepen. We zullen ze vandaag niet meer te zien krijgen.

Na de picknick volgen we een korte dreef naar het buurtschap Leenderstrijp. De boerderijen en huisjes rond het driehoekige plein kunnen ons meteen bekoren. We lopen langs de plaatselijke Coop St Jan, een historische kruidenierswinkel en verlaten even het pad voor een verfrissing in fietsherberg De Hospes. Ons Covidsafe-ticket wordt geverifieerd aan de hand van onze geboortedatum en pas dan mogen we plaatsnemen in de gezellige gelagzaal. De uitbaters onderhouden zich met de enige andere klant aan een tafel verderop. Een aanrader deze herberg.

Via een ommetje bereiken we opnieuw het streekpad dat via de Heerstraat het Leenderbos induikt (uitgestrekt bosgebied ten zuiden van Valkenswaard). Met zijn stuifduinen en dennenbossen is dit het meest aantrekkelijke stuk van het traject. Met de vele paddenstoelen onderweg zouden we een flink stoofpotje kunnen vullen. Helaas wordt het ook al vlug donker nu; jammer vanwege de felle herfstkleuren die we moeten missen.

Via een klaphek in de wildafsperring naderen we de drukke Valkenswaardseweg (toegang tot de A2 die we de hele middag in de verte gehoord hebben) en vinden de auto terug op de parking van Pannenkoekenhuis De Clown. Na een koffie vanmorgen mochten we de auto daar parkeren. Het Brabants Vennenpad loopt aan de overkant van de N396 de Grote Heide in. Nog even in Soerendonk de andere auto ophalen en dan via Eindhoven naar huis. Best een mooie wandeling maar nu is het bang afwachten.

P.S. ’s anderendaags: de pijn is terug 😦

Mijn Track                    Fotoalbum Georges

2 Reacties op “SP 5 Soerendonk – De Clown

  1. Spoedig herstel Guido, we misten uw blog al even, rudi

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.