GR 128 Deurle – Deinze

Di 21 december 2021
Etappe Deurle – Deinze, 11 km
Topogids: Vlaanderenroute GR 128, 1ste druk 2020
Wandeltijd: 11.37 – 14.27
Weer: zonnig, koud, windstil, -3° tot 4°C
Stilte: 3/5

Kasteel van Ooidonk

Meer dan een jaar geleden vertrok ik voor een lange tocht van Deurle naar Gent. Vandaag wandel ik van Deurle naar Deinze; korte tocht en makkelijk om terug te keren. Hoe lang ik daarvoor in trein en bus gezeten heb, vertel ik liever niet. Was het de moeite om 6 uur lang te reizen? 😉 Absoluut.

Het heeft flink gevroren en bij aankomst in de Dorpsstraat in Deurle is het nog -3°C, maar de hemel is blauw, geen wind en geen wolkje aan de hemel. Bij het uitlopen van Deurle is de stress van in de foute bus te zitten al vergeten. De app van de Lijn werkte onderweg van geen kanten!

Over de Leiemeersen ligt nog een wit laagje rijp; ik geniet enorm van het zonlicht dat we de laatste weken zo moesten missen. Op het fietspad steek ik de brug over de Leie over om aan het kruispunt bij de kerk van Sint-Martens-Leerne linksaf te slaan naar het nabije Bachte-Maria-Leerne. In de mooie dorpsstraat herken ik het terras van taverne De Sterre waar we in de zomer met ons fietsgroepje neergestreken waren. De dorpsstraat gaat gewoon over in de toegangsdreef naar het Kasteeldomein van Ooidonk.

Bij de monumentale toegangspoort kijk ik even of taverne Het Koetshuis (toen gesloten) open is en dat blijkt zo te zijn. De koffie is helaas wat slapjes voor zijn prijs maar het is er goed zitten.

Ik trek verder door de kasteeldreef en ontdek achter de struiken het Kasteel van Ooidonk, in de zomer verstopt achter het gebladerte. Het renaissance-kasteel blijkt in prima conditie te zijn en ligt er verzorgd bij. GR 128 maakt een hoek rond het domein op kaarsrechte wegen. Op het achtergrondgeluid na is het hier een vredige plek, zo vinden ook wat individuele joggers. Een mooi dijkpaadje tussen populieren brengt me langs de meersen (foeragerende ganzen) naar een oude Leiearm: wat een verstilde schoonheid!

Op de Leie zelf bieden enkele woonboten een schilderachtig plaatje met op de achtergrond het Sas van Astene. Het Oude Sashuis is vandaag gesloten maar is er een mooiere plek om je boterhammetjes op te eten?!? Handig, zo’n opblaaskussen op een natte bank.

Ik trek verder over het jaagpad langs de Leie. Verhard zoals het grootste deel van het traject maar voor mijn herstellende knie is dat precies goed. Aan de overkant pronken opnieuw de villa’s met hun privé-aanlegsteiger en hun robotgemaaide gazonpartijen tot tegen het water. Weerom bekruipt me de gedachte dat sommige van die stulpjes groot genoeg zijn voor een middelgrote kloosterorde; meneer en mevrouw lopen GPS-gestuurd door het huis en informeren telefonerend waar de andere zich bevindt…

Ik passeer de torens van een grote veevoederfabrikant en later ook de oude bloemmolens van het stadje Deinze waarvan de O.L.Vrouwetoren mooi weerspiegelt in het stille water van de Leie.

Ik had al eerder de brug over gekund naar het station maar heb besloten door te stappen tot de kerk. Een gelegenheids-ijspiste en wat kermiskramen proberen enig vermaak te bieden aan de toch al niet zo verwende kinderen in deze coronatijden. De hoofdwinkelstraat van Deinze voert me tenslotte naar de onderkomen ogende stationsbuurt. Ik heb nog tijd voor mijn trein en betreed het enige geopende café in een historisch trapgevelgebouw. Sigarettenwalm slaat me tegemoet en ik bestel een interessant plaatselijk biertje (De Maeght van Gottem) van brouwerij Sint-Canarus.

Een veel te klein treintje brengt me via Gent naar Berchem maar ook de dubbeldekker naar de Kempen zit eivol – niet echt veilig, denk ik zo en kijk terug op een mooie wandeldag. ’s Anderendaags blijkt dat alvast de knie het net gehouden heeft. Over de rest later meer want pijnvrij stappen is er niet meer bij.

Mijn Track                  Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 128 Deurle – Deinze

  1. Guido, inderdaad een korte maar mooie tocht, ik deed deze vorig jaar in omgekeerde zin; het beste met de knie en de gezondheid in het algemeen, Rudi

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.