GR 128 Aarsele – Tielt

Di 18 januari 2022
Etappe Aarsele bushalte – Tielt station: 9,8 km
Topogids: Vlaanderenroute GR 128, 1ste druk 2020
Wandeltijd: 11.53 – 14.05
Weer: mist, 6°C
Stilte: 4/5

Poelbergmolen in Tielt

In de trein door de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen scheen de zon en ook als ik afdaal van de belbushalte naar de schaars bediende treinhalte van Aarsele, groeit mijn hoop op een zonnige dag. Wanneer ik de drukke weg naar Dentergem verlaat voor rustige landbouwwegen, komen de mistbanken helaas met alle kracht opzetten. Ik ben intussen opnieuw op het GR-traject en volg de slingerende betonbaantjes door het boerenlandschap dat steeds dieper in de mist verscholen gaat.

Ik voel mijn been maar zolang ik op verharde ondergrond wandel, kan ik me op andere dingen concentreren. Dat verandert als ik de zompige Meikensbossen inloop. Poelen en kreupelhout begeleiden me door dit groengebied in volle ontwikkeling. De hoge wandelschoenen verdwijnen diep in de drassige bodem.

Van pure inspanning om recht te blijven, mis ik een afslag en wandel nog dieper het natte gebied onder de Poelberg in. De GPS moet me terug op het officiële traject brengen waar ik meteen een collega-wandelaar tegen het lijf loop. Meer dan een knikje zit er niet in. Ik ben jaloers op zijn onbezorgde stapsnelheid terwijl ik zelf naar hogere grond en de Poelberg (45m) schaats.

Verkeersborden wijzen de weg naar de Poelberg maar de bijhorende Poelbergmolen (oudste vermelding 1668) zie ik pas op het allerlaatste opdoemen in de mist.

Om te picknicken is het hier te nat en te koud, dus loop ik door naar het voormalige klooster, nu bezoekerscentrum en café. Dat laatste is gesloten wegens pachtproblemen, verneem ik later. Ik richt me dus maar op de Lourdesgrot ernaast en steek een kaarsje aan voor het thuisfront. Deze grot is de voornaamste bedevaartsplek voor Tielt en omgeving.

Even hoop ik zelfs op een mirakel want wanneer ik verder stap, is de pijn zo goed als weg. Zou onslievrouwke… ? Helaas, zodra ik het modderige Poelbergbosje (knuppelpad) instap om dan een glibberig weidepaadje te volgen, is het mirakel al voorbij. Ik had moeten investeren in een grotere noveenkaars…

Het naar verluidt weidse uitzicht over Tielt kan ik op mijn buik schrijven. Tijdens de lange afdaling beperkt het zicht zich tot zo’n 100m en ik moet vooral op het geluid afgaan: de N327 (Deinze-Tielt) en vooral het geluid van voorbijrijdende treinen. Een toch wel aparte straatnaam doet me glimlachen. Of is grijnzen een beter woord?

Een smal fietspad passeert de originele speelplaats van een Freinetschool – wie heeft er anders nog een treinwagon op zijn speelplaats staan?! Het vernieuwde GR-traject naar het station van Tielt valt in elk geval in mijn smaak. Vanaf de Poelberg wandel je niet meer naar de Marialoopsesteenweg – wie verzint die namen?! Over welke loopse Maria gaat het hier?! – maar dus noordelijker naar Tielt toe.

Met nog tijd over (om het uur een trein naar Antwerpen) zoek ik de warmte op van Café Het 3de Spoor, tegenover het station en dat blijkt een uitstekende keuze. Ik word er hartelijk onthaald door de Nederlandse uitbater, de prijzen zijn zeer democratisch en je krijgt waar en een leuke babbel voor je geld. Warm aanbevolen. De man helpt me de klok in de gaten te houden zodat ik op tijd naar het perron vertrek. Vanaf Gent schijnt de zon opnieuw… Scheiße!

Mijn Track                            Mijn Fotoalbum

7 Reacties op “GR 128 Aarsele – Tielt

  1. Veel goede moed Guido!

  2. Yes, my last walk was deep in the mist, while hoping for the sun to break through! Yet even a misty cloudy walk in the mud can be more inspiring than sitting at a desk at home! I admire your courage as you continue to test and strengthen your leg Guido!

  3. Heerlijk wandelverslag Guido! De humor en het relativeringvermogen erin doet me gelijk glim- en schaterlachen soms. Ik bewonder ook je moed en vermogen om in die omstandigheden toch nog een stevige wandeling aan te vatten en ervan te genieten. Ikzelf, zachtgekookt eitje, wacht liever op iets meer overtuigend beter weer. 🙂

  4. Weer heel leuk om te lezen! Tof dat je ook weer het nieuwe/verbeterde traject kan appreciëren. Voor het vervolg van Aarsele tot aan ‘ t Veld hebben de West-Vlaamse vrijwilligers heel recentelijk een ferme trajectwijziging uitgewerkt (is gisteren nog maar goedgekeurd, dus nog eventjes geduld vooraleer het gemarkeerd zal zijn). Ik kan je gerust de gpx van dat stukje bezorgen. De GR 128 gaat meer naar Meulebeke afwijken, en er zal vooral iets meer onverhard zijn (want ik vrees dat het minste deel van de GR 128 voor jou in het verschiet ligt). Maar we hebben alvast geprobeerd er het beste van te maken. Maar jij weet ook: het is wat het is :-). Veel wandelplezier en succes met het been! Isabel van GR.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.