SP 5 Heeze – De Clown

5 feb 2022
Etappe 6A: Café De Clown (N396) – Heeze Centrum: 13,5 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.07 – 14.29
Weer: zonnig met wolken en wind, 8°C
Stilte: 2/5 (A2)

In de Groote Heide

Ik schrijf dit verslagje terwijl de regen alweer neerklettert en het dak van het tuinhuis zich krampachtig vasthoudt in de stormwind. Op de enige goeie dag van de week, met wat zon, vertrekken wij aan de Valkenswaardseweg voor een tocht door de Groote Heide.

Stil zal het vandaag nooit worden, eenzaam wel. We doen geen enkele bewoonde omgeving aan tot het einde. Wel is de A2 nooit ver uit de buurt en dat is best storend voor een liefhebber van stilte. Door de wind voelen die 8 graden ook een stuk kouder aan en het effect van de zon is vooral visueel. Het pijpenstrootje kleurt goudgeel en het groen van dennen en sparren contrast mooi met het blauw van de luchten en de talrijke vennen. Het Vennenpad doet zijn naam op dit traject weer alle eer aan.

Op voornamelijk zandpaden (soms een verharde fietsstrook) doorkruisen we uitgestrekt heidegebied. Soms zijn de sporen van gerooid dennenbos nog te zien, vaak heeft de heide het al helemaal overgenomen. Een enkeling laat zijn hond uit, soms wat SP5-wandelaars (vermoeden we) met dagrugzak en wandelplunje, wat fietsers op de heide. Zelden wordt het pad modderig.

Op het noordelijkste punt van de wandeling verlaten we de heide op een smal paadje door het hoge pijpenstro en wandelen door gemengd bos en weidegebied. Bij gebrek aan rustbanken picknicken we op een natte slagboom. Het Pelgrimspad komt verderop van links aansluiten zodat ik op bekend terrein kom.

In de buurt van Heeze duiken meer en meer imponerende douglassparren op in de ‘dennenakkers’, ook meer wandelaars en fietsers. We spotten een groepje van zeker vier luidruchtige boomklevers en in de eerste groene straten van Heeze ook een boomkruiper. Door groene tuinwijken bereiken we het station maar vervolgen onze weg naar het centrum waar de auto geparkeerd staat naast de rustieke Tapperij De Zwaan. Op het zonnige terras genieten we na, uit de wind en in de zon.

Door wegeniswerken even buiten Heeze rijden we verloren op zoek naar auto 2 en zelfs met de Waze-app maken we een omweg van minstens 20 km! Op een bepaald moment zijn we zelfs onderweg naar Venlo! Uiteindelijk komt wel alles goed. 

De knie heeft het gehouden; die raakt op de kortere afstanden niet meer overbelast. Het been blijft me wel parten spelen; dat raakt niet vanzelf opgelost zodat ik het voorlopig bij halvedag etappes hou. Volgende keer kruisen we o.a. een stuk van de Strabrechtse Heide; iets om naar uit te kijken.

Mijn Track                    Mijn Fotoalbum                         Album Georges

Een Reactie op “SP 5 Heeze – De Clown

  1. Goed je te lezen en te reizen met je verslag, terwijl hier ook heel hard regent !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.