GR 128 Kasteel van Ardooie – Tielt

Di 8 maart 2022
Etappe Kasteel van Ardooie – Tielt station: 12,5 km
Topogids: Vlaanderenroute GR 128, 1ste druk 2020
Wandeltijd: 12.45 – 15.20
Weer: zonnig, koude oostenwind, 11°C
Stilte: 3/5

Kasteel van Ardooie

Deze tocht heeft heel wat voeten in de aarde gehad… Correctie: hij is zowat helemaal verhard! Maar daarover later meer. Lichtervelde was de voorbije week onbereikbaar door werken aan het spoor en die zijn pas sinds gisteren voorbij. In het station van Herentals had ik vanmorgen al zo’n voorgevoel maar zie, ik heb geluk, het zijn onderweg andere bestemmingen die grote vertragingen oplopen vandaag. Ik kom stipt op tijd aan in Lichtervelde en dat is jammer: ik moet er namelijk een vol uur wachten op de belbus en alle café’s aan het station zijn gesloten. Dan maar mijn boterhammen opgegeten in de ongezellige en koude stationshal.

Zonder één woord gesproken te hebben, zet de chauffeur me af aan halte Kasteelstraat in Ardooie, recht tegenover het kasteel. Ik loop de mooie dreef in naar het gehucht ’t Veld. Het weer is al een hele week stralend met helaas een ijskoude oostenwind. Mijn nieuwe app hapert. Van Isabel van Grote Routepaden heb ik de track gekregen van de toekomstige route. Mijn app toont die track maar om een voor mij voorlopig duistere reden kan ik mijn eigen track niet opnemen (kwestie van te weten hoe ver ik gevorderd ben).

Voorbij de moderne kerk van ’t Veld steek ik de grote weg over (N50) en volg een woonstraat tot in de velden naar Meulebeke. Het parcours is (nog) niet bewegwijzerd maar de track loodst me feilloos door lege maïsakkers, langs varkensstallen en velden van winterprei naar een bruggetje over de Bonebeek. De zon en de wind pal in het gezicht. GR heeft deze trajectwijziging gepland omdat het huidige parcours op gemor stuitte van menig GR 128-hiker. Wat moet dat dan zijn?!! Hier is namelijk niks te zien. Tenzij misschien een aparte kapel met zicht op Meulebeke aan de overkant van de N399.

Ik passeer een nieuwe woonwijk waar volop stratenwerken bezig zijn. Waar de GR-planners onverharde weg vermoedden, zal binnenkort alles verhard zijn. Gelukkig mondt de Oude Pittemstraat (enkele mooie villa’s) uit in een kaarsrechte halfverharde veldweg. Op het einde ervan, vlakbij de aansluiting met het bestaande GR-traject, wekt een opgesloten hond mijn compassie. Hij zit te blaffen in een kleine kooi in bergen stront, bij nochtans een nieuwbouwwoning…

Een volgende landbouwweg slingert het kader in. Ik moet opzij voor 2 grote tractoren met beertonnen en veel haast. Landelijk absoluut, natuurbeleving zero. Het lokale fietstraject heet bij gebrek aan inspiratie “Bewegingsroute”. Bij een splitsing zet ik me even op een schaars bankje, meer een houten lat op een gemetst muurtje. Lang hou ik het niet uit in de wind. Ik klim verder door het gehucht Krieke en bereik de spoorweg Tielt-Lichtervelde. GR 128 volgt deze enkele kilometers nu eens links, dan rechts tot aan de N399.

Het doet deugd in de gracht wat bloeiend speenkruid te zien i.p.v. de bruine drab en de colablikjes tot nu toe. Aan de overkant van de drukke weg volgt GR 128 ook een vernieuwd traject (wel bewegwijzerd) over een oude spoorberm naar het station van Tielt.

In café Het 3de Spoor, bekend van de vorige etappe, heb ik nog net tijd voor een lekkere Rochefort 10 alvorens me naar de trein te spoeden. Daar ontdek ik dat mijn track onderweg toch opgenomen is (zie onder). Voor de lange rit huiswaarts heb ik een boek meegebracht.

Het been? Door de pijngrens gaan is belangrijk, zeiden de dokters. Dat heb ik dus gedaan.

Mijn Track                             Mijn fotoalbum

2 Reacties op “GR 128 Kasteel van Ardooie – Tielt

  1. Hallo Guido, dat is inderdaad een streek waar niets te zien is….Op het oude traject kwam je af en toe nog een groot industrieel bedrijf tegen (of een kwaaie boer die met bordjes privé stond te zwaaien), maar dat is nu ook niet waar we naar op zoek zijn. Het zal voor jou nu nog even doorbijten zijn tot in Moorslede. En tegen dan ben je het saaie binnenland van West-Vlaanderen alweer vergeten. Hou vol, the best is yet to come :-).

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.