SP 5 Boxtel – Liempde

15 maart 2022
Etappe 2A: Boxtel station – Liempde: 15 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.25 – 15.10
Weer: bewolkt, lichte bui, zonnig, 10-12°C
Stilte: 4/5

Vlaamse schuur bij het Groot Druijfhuis in Liempde

Het leek me droog genoeg om een verderzetting van het Brabants Vennenpad door het Dommeldal te ondernemen. Trein + Lijn 450 naar Tilburg + Trein naar Boxtel sluiten prima op mekaar aan zodat ik 2 uur later uitstap aan station Boxtel. Het weer is wat grijs maar ik word onmiddellijk getrakteerd op een mooi kasteel: kasteel Stapelen. Blijkt dat de Dommel dwars door het kasteelpark loopt. Even later sta ik al op het marktplein en ben aangenaam verrast door de intacte historische huisjes. Ik maak even een lus rond de laatgotische Sint-Petrusbasiliek, een aloude bedevaartskerk. Boxtel was en is een katholiek nest.

Na een koffie in café ’t Hart van Boxtel op het marktplein loop ik tegen twaalven een smal gangetje in tussen het raadhuis en het historische Vrouwengasthuis. Via de mooie tuin met treurwilg wandel ik een rondje en waan me even in Brugge. Dit Boxtel is een aangename ontdekking!

Via een verkeersweg wandel ik verder naar een voetpad langs de Dommel. De residentiële buitenwijken van Boxtel zijn mooi aan het water gedrapeerd. Aan de groene overkant voelen zich ganzen, waterhoentjes en zelfs bevers thuis, zo te zien. Het pad volgt de meanders tot aan een voetgangersbrug met aan de overkant een amfibieënpoel. Het knuppelpad voert me droogvoets tot aan de A2 waar je weinig van hoort door de geluidsschermen boven. Even later steek ik samen met het Duits lijntje, een voormalige spoorverbinding naar het Duitse Wesel, onder de A2 door. Leuke graffiti kleurt de passage.

Aan de overkant volg ik de sporen tot over de Dommel (derde oversteek vandaag) tot bij het voormalig stationnetje van Kasteren/Liempde: een beschermd dorpszicht met een heerlijke picknickplek waar ik dan ook meteen gretig gebruik van maak. Buiten wat doorrijdende auto’s is het genieten hier.

Door kleinschalig boerenland gaat het nu verder terwijl de hemel steeds meer betrekt. Een aarden pad verlaat de akkers voor het natte bos van natuurgebied De Geelders. Stil is het hier. De ‘rabatten‘, gevuld met donker water herinneren een beetje aan het Stropersbos (De Klinge). In complete eenzaamheid volg ik de bospaden van erg natte naar wat hoger gelegen drogere stukken. Met de 2 enige wandelaars die ik ontmoet, hou ik een leuke babbel over onze hobby, over Rik Van Looy, Aerts en van der Poel.

Intussen is het lichtjes gaan regenen en terug op weg in het stille bos, trek ik de hoes over mijn rugzak. Ik voel me licht in het hoofd, een beetje euforisch ook want mijn been speelt opvallend goed mee vandaag. Misschien had ik wel de volledige etappe tot Sint-Oedenrode kunnen stappen vandaag maar dan had ik sowieso vroeger moeten starten, vanmorgen i.p.v. vanmiddag. En je moet het lot ook niet tarten…

Zo prakkezerend verlaat ik het natuurgebied om terug uit te komen bij het Duits lijntje en een leuk café dat toepasselijk Het Groene Woud heet, helaas op dinsdag gesloten. Het is gestopt met regenen. Even volg ik een betonnen baantje waar om de 50 meter amfibieëntunnels zijn onderdoor gelegd. Goed gezien: hier hoeven de padden niet manueel overgezet te worden. Een laatste modderig bospad voert me opnieuw naar kleinschalig akkerland met populieren en historische hoeves. Ruige trekpaarden in de wei en 2 ooievaars op hun nest vervolledigen het bucolische plaatje. Maar nog is het niet gedaan: een afslag brengt me naar Groot Duijfhuis: een historische hoeve met duiventoren uit 1661 en een lemen Vlaamse schuur. Een stukje Bokrijk in Noord-Brabant.

Langs een appelboomgaard kom ik opnieuw in de Dommelvallei. Een smal weidepad voert naar het Sint-Janspontje, een volgend hoogtepunt van de dag. Ik ga mezelf naar de overkant van de gezwollen Dommel moeten trekken (4de oversteek). Daarbij vergeet ik de veiligheidsketting zodat ik van geluk mag spreken dat ik mezelf kan staande houden op het logge houten ding. Een tweede trekker ware hier welkom geweest maar ik bereik veilig de overkant tussen de knotwilgen. Prachtige ervaring! Hier kom ik ooit terug!

Een smal akker- en weidepad geeft nu zicht op het klompendorp Liempde, waar ik het Vennenpad verlaat en een oud kerkpad volg naar het centrum.

Helaas was mijn huiswerk niet grondig genoeg. Foutief gebruik van de OV-app stuurt me langs de klompenfabriek naar bushalte Molendijk een heel eind buiten het dorp, eigenlijk al in de richting van de A2, anderhalve kilometer verder dan gepland. Na een kwartier brengt het buurtbusje met de vriendelijke chauffeur me in geen tijd naar het station van Boxtel. Er staat nog genoeg saldo op mijn OV-chipkaart en de trein naar Tilburg komt vrijwel meteen.

In Tilburg zelf heb ik 40 minuten over zodat ik in het intussen gekende Central Station, aan de achterkant van het station, de dorst kan lessen en bij de flinke fotobuit van de dag kan nagenieten. Met lichte vertraging komt Lijn 450 naar Turnhout aangereden; het is drummen om een zitplaats. Een uur later blijkt de trein in Turnhout maar niet te vertrekken en de reizigers staan te verkleumen op het perron. Omdat volgens het infobord het vertrek van de trein niet kan bevestigd worden, verkies ik de klaarstaande bus, dan zit ik tenminste warm. Zo is die terugreis toch nog een hele calvarie geworden die bijna eens zo lang duurde als de heenreis. Maar wat een schitterende tocht! Met stip de mooiste van het jaar tot nu toe! Dat belooft voor het vervolg.

P.S. totale kostprijs O.V. €22,32

Mijn Track                        Mijn foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.