Balade des Coteaux de la Berwinne

Zon 22 mei 2022
Balade des Coteaux et des Sources de la Berwinne, 14 km
Startpunt: Centrum Clermont-sur-Berwinne – Pays de Herve
Bewegwijzering: lokale wandeling nr 3
Wandeltijd: 11.30 – 15.30
Weer: zonnig, 23°C
Stilte: 4/5

Clermont-sur-Berwinne

De lezers van deze blog weten dat we vorig jaar extreem genoten hebben van onze tochten door het Land van Herve. Door gezondheidsproblemen heb ik eigenlijk het hele voorjaar moeten laten passeren; intussen heb ik 2 inspuitingen in de knie gehad en 3 in de onderrug. Om toch nog enigszins van de bermbloemen en de heerlijke vergezichten te kunnen genieten, vertrekken we voor een lokale luswandeling vanuit het historische en schilderachtige Clermont-sur-Berwinne.

Op het terras van de enige herberg van het dorp, tussen kerk en gemeentehuis, genieten we bij aankomst eerst van een koffie. Dan wandelen we tussen natuurstenen historische huizen het dorp uit en bevinden ons al vlug tussen de glooiende weides. Terugblikken naar het dorp levert ook mooie plaatjes op.

We verlaten de lokale weg en beklimmen de kam. Overal dartelen kleurrijke vlindertjes: kleine vos vooral. Via een eerste (smal) draaipoortje lopen we de weides in, voorlopig nog zonder koeien maar wel recent uitvoerig met natte mest bespoten. Boven op de kam weten we de grote weg naar Henri-Chapelle met zijn oorlogskerkhof maar daar hebben we hier geen last van. Via de ‘échelles’ lopen we halverwege de helling van weide naar weide, van hoeve naar hoeve, steeds met zicht op het enorme kuipvormige dal onder ons. Tussendoor mooie essen, oeroude lindes, stoere eiken en Gelderse roos in volle bloei. Boven in het zwerk tellen we wel 6 buizerds tegelijk vanop onze picknickplek op een zeldzame rustbank.

Tot het gehucht La Clouse waar de bezoekers van de opendeurdag van het plaatselijk schooltje aanschuiven aan de mobiele frituur zijn we min of meer op gelijke hoogte gebleven. Nu dalen we af via de toegangsweg en nadien verder door een groene tunnel van dunne boompjes en struiken. Door de aanwezigheid van het stromende beekje naast ons is het aangenaam koel hier en heerlijk wandelen in de schaduw. Het beekje blijkt uit te monden in de iets bredere Berwinne (of Berwijn zoals ze in de nabije Voerstreek zeggen).

Bij een vreemdsoortige hoeve met nog vreemdere duiventoren – het geheel is met een ijzeren hek afgesloten en wordt blijkbaar gerestaureerd – stoten we op een eerste groep wandelaars; allemaal dames die we straks zullen terugzien op het terras. We blijven nog even beneden in het brongebied van de Berwinne. Aan de vroegere Moulin d’Odart begint het parcours weer zachtjes te klimmen. Bij de Chapelle St Roch steken we de Rue Bruyères over en volgen een groepje wandelaars: jonge families met kinderwagen.

We passeren een parkje met vijvers en klimmen opnieuw naar een kruispunt van fietspaden. De roodwitte GR-tekens van GR 573 – we hadden ze daarstraks al als leidraad – volgen de bekende Ravel Ligne 38 die Liège verbindt met Aken. De meeste fietsers rijden bergaf en zien we dus op ons afkomen maar het blijft toch oppassen. Voorbij een oude spoorbrug herkennen we de plek waar we op een eerdere tocht (GRP 563) uit de wei zijn gekomen. Samen steken we via de brug het fietspad over en klimmen langs een wijngaard en een kasteel naar de versterkte muren van het kerkje van Clermont. Het uitnodigende herbergterras biedt tot onze verrassing nog plaats – het is er heerlijk zitten en bekomen.

Besluit: een mooie en rustige lokale rondwandeling die een goed beeld geeft van het agrarische Land van Herve. Iets te veel verharde ondergrond naar onze smaak en in vergelijking met een GR-tocht maar met toch ook heel mooie onverharde passages. Vooral in de eerste helft veel vergezichten. Proviand en drank meenemen.

Hebben de prikken geholpen? Die in de knie duidelijk wel. Die epidurale veel minder: de pijn in de kuit is beter maar die in de heup was een tijdje misselijk makend, nadien wat beter. Het ziet er niet echt goed uit.

Mijn Track                          Mijn fotoalbum            Album Georges

4 Reacties op “Balade des Coteaux de la Berwinne

  1. Je vois que tu apprécies toujours ma belle région 😉 Il y aussi de beaux chemins en allant vers La Minerie et Battice… Pour info le balisage blanc et rouge n’est pas celui du GR 573 mais celui du LRE (Liberation Route Europe). Amitiés

  2. Mooie dag uitgekozen om het Land van Herve te bewandelen! Schitterend!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.