Soonwaldsteig: Ellerspring – Rheinböllen

Do 26 mei 2022
Etappe 4 Wanderparkplatz Ellerspring – Autohof Rheinböllen
Afstand: 15 km (290m↑ HM & 540m↓)
Wandeltijd: 10.23 – ?
Weer: zon en wolken, veel wind, 19°C
Stilte: 5/5
Website Soonwaldsteig
Groep: An, Georges, Liliane, Guido

Zicht vanaf de Schanzerkopf (643m)

Het is geleden van 2019 dat we onderweg waren op de Soonwaldsteig. Corona, weet je wel. We weken toen af van de Saar-Hunsrücksteig met de bedoeling om de Rijn te bereiken in Bingen am Rhein. Dit jaar zou het lukken. Ik boekte een hotelletje (Zur Linde in Braunweiler) in de prachtige wijnstreek van de Nahe voor 3 nachten en een extra nacht bij Leo’s Ruh (Waldböckelheim) met als bedoeling uitgerust aan de thuisrit te kunnen beginnen. We zouden wel zien wat we op die laatste zondag nog konden plannen.

De heenweg via Koblenz verliep niet zonder de nodige files zodat we pas na een rit van 4 uur arriveerden. Geen probleem voor Herr Knot die ons meteen van spijs en drank voorzag. We betrokken onze ruime en gerieflijke kamers en na een afzakkertje kropen we onder de lakens.

Na een heerlijk ontbijt met zachtgekookt eitje (!), namen we ons prijzige lunchpakket (10€) in ontvangst – enkel voor vandaag – en gingen met de auto’s op zoek naar de parking in Rheinböllen. Vervolgens in één auto naar de Wanderparkplatz Ellerspring. Daar aangekomen (boven 600 m) bleek het bepaald frisjes. Een andere wandelgroep wachtte er op de overige groepsleden.

We duiken onmiddellijk het bos in. Over smalle paden kronkelt de Soonwaldsteig over de kam, daarbij af en toe uitgegraven poelen passerend waarin we o.a. salamanders spotten. Persoonlijk had ik best wel wat bedenkingen bij mijn fysieke paraatheid maar dat viel op dit terrein best mee. We kronkelen mee tussen de bomen op soms smalle paden, soms bredere boswegen. Heel soms langs een open plek met natte weides. Net als ik zeg dat we hier wel geen orchideeën zullen tegenkomen, staan ze daar in volle pracht!

We trekken opnieuw het bos in. De groep van daarstraks heeft ons intussen ingehaald – er zitten daar geen ‘obsidentifiers’ tussen zoals onze Georges die van alle plantjes die hij niet onmiddellijk kan identificeren de naam wil weten 🙂 Hij heeft gelijk. Je moet onderweg je ogen openhouden voor alles wat groeit en bloeit. Zoogdieren zoals de wilde kat, de lynx of een reebok zullen we sowieso niet te zien krijgen op onze driedaagse. We moeten het doen met de vogels en de bloempjes.

In verspreide slagorde – da’s normaal voor onze wandelgroep – bereiken we de Schanzerkopf (643m). Voor het eerst krijgen we een schitterend panorama naar het noorden. Diep beneden ligt het dorpje Argenthal maar we kijken tot over de Moezel tot diep in de Eifel. De wind heeft hier vrij spel zodat we tijdens de picknick iets moeten bij aantrekken. De andere wandelgroep heeft intussen de fles wijn en de worst bovengehaald zodat wij rapper dan hun startklaar zijn.

We trekken andermaal het bos in en passeren onderlangs de Katzenkopf (637m) door gemengd woud tot we bij de Hochsteinchen komen (648m). Even buiten de Steig staat een uitkijktoren waar we graag het ommetje voor maken.

Nog een boterhammetje en vanaf nu is het afdalen geblazen. Soms geleidelijk over bredere boswegen, soms steil over bospaden tussen de bomen dalen we tot op 390 m in het dal van de Guldenbach. Het afremmen laat zich voelen in de dijspieren maar uiteindelijk bereiken we de weg tussen Rheinböllen en Rheinböllerhütte. We kruisen een stilgelegd spoorbaantje en lopen langs de verkeersweg tot bij de parking van de Aral Autohof.

Nog even de B50 richting Trier volgen om de andere auto te gaan ophalen en dan rijden we avontuurlijk via Argenschwang en Dalberg naar Sommerloch en Braunweiler. Heel mooi – heel afgelegen. Deed me denken aan de Pfalz. Vanavond zullen we buiten op het binnenterras avondeten met een lekkere fles Grauer Burgunder uit het nabije Roxheim (Nahe). Fijne eerste wandeldag.

Mijn Track                     Mijn fotoalbum             Album Georges

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.