SP 5 Kanaalbrug Son – Eindhoven

3 juni 2022
Etappe 4A
: Kanaalbrug Son – Eindhoven station : 12 km
Topogids: Brabants Vennenpad, Streekpad 5 Kampina – De Groote Heide,
258 km, Nivon 2019
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.15 -13.05
Weer: zonnig, 25°C
Stilte: 3/5

Idyllisch langs de Dommel

Op deze zonnige dag stap ik mijn voorlaatste etappe op het Brabants Vennenpad. Na de koffie aan de Sonse Jachthaven vertrek ik door een rustige buitenwijk naar de Boktse Beemden.

Onderweg wil de fiere eigenaar van een flinke sequoiaboom de wandelaar graag laten meegenieten vanop een speciaal daartoe geplaatste rustbank. In de mooie beemden is het graspad onlangs gemaaid zodat ik me over beestjes of natte voeten niet ongerust moet maken. Een grote reiger maakt zich node uit de voeten en gaat wat verder op een weipaal zitten.

Aan de Dommel aangekomen, begint een idyllisch wandelpad voorbij een kantelpoortje. Af en toe wat houten vlonders over de natste plekken maar het is zalig wandelen, met telkens weer andere uitzichten op de rivier en de uitgestrekte beemden. Een enkele visser heeft geen zin in een praatje, af en toe wat lokale wandelaars.

Aan de overkant, bij een wandelbrug naar Nederwetten, pronkt de 11de eeuwse toren Kerkhoef, ooit onderdeel van de toenmalige Lambertuspriorij. Twee dames staan woordeloos in het water te staren en reageren niet op mijn groet. Ruzie in het huishouden, denk ik, en wandel verder langs het oeverpad dat trouw de meanders van de Dommel volgt. Bij een oude rivierarm vol waterlelies wacht een buizerd geduldig op een tak tot ik gepasseerd ben; in een fotosessie heeft ie geen zin en duikt weg achter een struik.

Bij een visvijver (kp96: Oude Gracht) loop ik heel even verkeerd maar dat is gauw rechtgezet. Ik kom terug in de beschaving bij het drukke kruispunt Sterrenlaan. Aan de overkant gaat het al gauw terug het groen in. Het blijkt een mooi park te zijn dat hoort bij Domein en Kasteel Eckhartdal. Dit voormalige landgoed is nu in gebruik voor mensen met een verstandelijke beperking. Behalve het kasteel is er ook een herberg en een koetshuis, een begraafplaats, een rozentuin (niet gevonden) en een boerderij.

Het Vennenpad verkent alle uithoeken van het park en zoekt dan weer de Dommel op tot bij een wandelbrug. Ik volg foutief de hoofdroute en open de poort naar een dreef door middel van een drukknop. Na 50 m zet ik mijn fout recht: ik moet immers de Dommel blijven volgen naar station Eindhoven toe en dat traject blijkt ook netjes bewegwijzerd met geelrood. Ik passeer langs de rand van het Eckhartinstituut om nadien terug trouw de Dommel te volgen door het groen. Tussen knotwilgen en ruisende populieren (met herdenkingsplaatjes) bereik ik de atletiekpiste en de sportterreinen van Eindhoven.

Via een fietstunnel gaat het dan naar de Technische Universiteit: mooi gebouwd in het groen, met hoge bomen en brede grasperken aan de Dommel. Studenten van alle leeftijden en nationaliteiten kruisen mijn pad. Bij momenten is het oppassen voor fietsende medemensen die geen geduld opbrengen voor wie te voet onderweg is. Ze zoeven je van alle kanten voorbij. Even overweeg ik om op het studententerras iets te gaan gebruiken maar dan steek ik toch opnieuw de brug over om zo midden tussen de bureaublokken bij het Centraal Station te belanden. Volgens de topogids lijkt de zuidgevel op een oude Philipsradio, een icoon van Eindhoven – Ik kijk en kijk maar wellicht verkeerd… Na een half uur komt bus 156 naar Den Bosch aangereden; 4 haltes verder stap ik af aan halte Kanaalbrug en trek naar het terras van vanmorgen.

Conclusie: ik zou deze tocht onmiddellijk opnieuw kunnen doen. Zalig!
Conclusie: de inspuitingen in mijn rug hebben niet geholpen; na 5 minuten deed de kuit pijn, na 20′ sliep de voet; last in de heup onderweg; de inspuiting in de knie daarentegen heeft prima geholpen: geen ontsteking naderhand.

Mijn Track                            Mijn fotoalbum

Een Reactie op “SP 5 Kanaalbrug Son – Eindhoven

  1. Leest/ziet er een schitterend parcours uit zoals je het beschrijft😄. Jammer dat sommige rot-spuiten niet willen meewerken.😖

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.