Rondom Caldera Colorada

Za 9 juni 2022
Rondom Caldera Colorada, 3 km
Rother Wandelgids nr 18
Weer: mistig, 25°C, windstil
Stilte: 5/5

Langs de Montaña Colorada

Met onze huurwagen rijden we eerst te ver door de bizarre lava-zee en maken rechtsomkeert vanuit Tinajo. In de ochtendnevels vermoeden we dan toch de parking aan de voet van de Caldera of Montaña Colorada. We zien alvast het aangekondigde infobord. Het wandelpad rond de meest recente vulkaan van Lanzarote (18de eeuw) is trouwens compleet voorzien van didactische infopanelen over vulkanisme.

Montaña Negra

We vertrekken op het makkelijk begaanbaar gruispad en wandelen tussen deze nieuwe vulkaan en de veel oudere Montaña Negra (zie volgend verslag) en concentreren ons op de korstmossen en karige begroeiing. Mijn vrouw heeft bovendien oog voor een soort groene halfedelsteen peridot of olivijn die typisch is voor vulkanisch gesteente. Ze zal straks ook een mooi exemplaar vinden.

Terwijl we de 100m hoge kegel omronden, komen aan de zuidoostkant de rode kleuren tevoorschijn die de vulkaan zijn naam gegeven hebben. Vroeger mocht je de vulkaankegel beklimmen; nu staan er verbodsbordjes. De nevels die de korstmossen van vocht voorzien, trekken langzaam op. Bij de “bomba“, een vulkanische bom van 5m hoog die zijn ovale vorm kreeg door de rotatiekrachten bij het uitwerpen, nemen we voor even afscheid. Mijn vrouw is slecht te been en een enthousiaste fotografe; ze zal zich amuseren.

la “bomba”

Ik loop alleen verder tot een uitkijkpunt over het centrum van het eiland; helaas is hier de nevel nog niet weggetrokken. Met zicht op de Montaña Ortiz omrond ik de noordkant van de vulkaan waar in het verleden een steengroeve was. Blijkbaar is de westkant wat vochtiger want ik ontdek geraniumachtige bloempjes en de prachtig gele pijpjes van de wilde tabak. Meteen wordt ook duidelijk dat aan deze kant de lava uitgestroomd is en daar groeit echt niks behalve wat korstmossen. Opmerkelijk toch na enkele eeuwen. Nabij de parking heb ik een helder zicht op de Montaña de Santa Catalina en de hoefijzervormige Montaña del Cuervo (zie volgend verslag). En op mijn vrouw 🙂

Een mooie en erg toegankelijke introductiewandeling in het vulkaangebied. We zullen onze tocht voortzetten naar het Centro de Visitantes bij Mancha Blanca, het bezoekerscentrum van het Nationaal Park van Timanfaya. De toegang is gratis; de ligging fenomenaal middenin de metershoge lava en je leert er alles over vulkanisme en fauna en flora. Er is ook een kleine shop en een verhoogd plankenpad door de grillige lavavelden.

Nadien rijden we dwars door het Nationaal Park via Yaiza naar vissersdorp El Golfo aan de westkust. Maar dat is een ander verhaal.

Mijn track                     Mijn fotoalbum

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.